Lapsen Housujen Korjaaminen Nopeasti
| | | | | | |

Miten korjata ja paikata lastenvaatteita?

Sisältää saatuja tuotteita, merkitty *saatu tuote

Parhaat tavata korjata lastenvaatteita, riippuvat ihan vaatteesta ja käyttäjästä. Päätin kuitenkin koota yhteen omat suosikkini, sekä pari uuttakin vinkkiä.

Kun alan ompelemaan uutta lastenvaatetta, otan aina huomioon myös sen tulevan käyttöiän. Kuinka pitkät hihat ompelen, paidan tai housujen pituus ja miten niitä voi muokata vielä jatkossa. Eli suunnittelussa yleensä huomioin jo muokattavuuden, tulevat tahrat ja mahdolliset kulumat ja reiät.

Miten pidentää vaatteen käyttöikää suunnitteluvaiheessa?

Huomioi tuleva käyttöikä esimerkiksi pitkillä hiha- ja lahjeresoreilla, ja mieti miten pitkä helma voisi olla. Voiko mekkomalli toimia myöhemmin myös tunikana tai jopa paitana?

Itse ompelen aluksi vähän tylsiä vaatteita. Olen huomannut, että moniin vaatteisiin tulee kuitenkin johonkin reikä tai ikitahra. Silloin on aika uudelle inspiraatiolle, ja voi miettiä miten sen paikkaa tai peittää. Eli jos aluksi ei ompelisikaan kuvioita vaatteisiin, voi niitä siis saada lisää juuri paikkausten avulla.

Paidan tahran ja pienen reiän peittäminen applikaatiolla

Moni lastenvaate uudistuu applikaatioilla. Tämä on hyvä tapa paikata pieniä reikiä, tai peittää ikitahroja. Niitäkin syntyy, oli miten hyvä vaatehuoltaja tahansa. Varsinkin paitoihin applikaatiot sopivat hyvin, ja tuovat uutta ja raikasta ilmettä. Applikaatiot voi suunnitella myös yhdessä lapsen kanssa.

Applikaatioihin tarvitset jämäkankaita, kaksipuolista liimakangasta, applikaatiojalan ompelukoneeseen ja silitysraudan. Kannattaa myös muistaa, että applikaatioita löytyy myös valmiina, esim lanka- ja kangaskaupoista!

Applikaatioiden haaste on se, että varsinkin housuihin reikä syntyy usein uudelleen applikaation viereen. Paidoissa samaa haastetta ei ole niin paljoa, sillä kangas ei joudu aivan niin vahvalle rasitukselle.

Ohjeita applikaatioihin

Vaatelaastari Kokemuksia
Vaatelaastari Reikä Housuissa

Vaatelaastarit, pikapaikka joustaviinkin vaatteisiin

Sain testattavaksi vaatelaastareita (*tuote saatu). Ne on siis kiireisen vanhemman loistava apu, jos ei omista ompelukonetta tai aikaa ompeluun. Vaatelaastareita löytyy myös joustaville kankaille, eli laastari joustaa vaatteen ja lapsen mukana.

Vaatelaastarin käyttö on myös helppoa. Itse testasin niitä lapsen suosikkilegginseihin. Siistin reiän kohdan kädellä sileäksi, irroitin laastarin toisella puolella olevan suojapaperin ja sommittelin laastarin kankaalle. Tässä kohtaa kannattaa asetella laastari rauhallisesti kohdilleen, jotta alla oleva kangas ei jää ryppyyn missään kohtaa. Lopuksi laastaria on hyvä painaa paikoilleen pari minuuttia.

Aika nopeasti siis nämäkin housut pääsivät käyttöön! Lapsi puki toiset jalkaansa lähes heti, ja leikki jatkui. Housut voi pestä 40 asteessa normaalisti, ja laastarin tulisi pysyä myös pesun jälkeen paikoillaan.

Vaatelaastari Käyttäminen
Vaatelaastari Housuissa

Muita paikkaamis- ja korjausvinkkejä

Välillä reiät tulevat käytössä myös hihojen tai lahkeiden resoreihin. Niitä on aika helppo vaihtaa uusiin, varsinkin jos omistaa saumurin, tai pääsee ompelemaan saumurilla esim sukulaisen, ystävän tai tutun luona. Saumureita löytyy myös jo monista kirjastoista, sekä kansalaisopistoissa on korjauspäiviä. Hyödynnä niitä!

Mikäli vaate tai kangas ei jousta, sopii paikkaukseksi toki moni muukin vaihtoehto. Voit kokeilla kirjailuja, sashikokirjontaa tai ihan vain paikkaamista neulalla ja langalla, vanhalla huomaamattomalla tavalla.

Tässä vielä pari vinkkiä lisää!

Vanhasta vaatteesta uusi?

Vanhasta rikkinäisestä vaatteesta voi toki myös aina ommella ja tehdä uuden. Tähän minulta löytyy paljon vinkkejä, sillä yksi vuosi julkaisin kerran viikossa tekstiilikierrätysvinkkejä.

Mikä on oma suosikkisi?

Similar Posts

2 Comments

  1. Moi Veera! Olisiko sinulla vinkkiä vauvanvaatteiden akilleen kantapäähän, eli bodyn haaraosan reikiin jotka tulevat ohueen bodykankaaseen neppareiden ja reunakanttauksen viereen kun neppareita pitää aukoa ja sulkea jatkuvasti? Tuo on harmillinen paikka kun lyhentää muuten ihan hyväkuntoisten bodyjen käyttöikää. Tietysti bodyn mallista ja käyttäjän koosta riippuen siitä voi ehkä modata paidan, mutta ainakaan pienellä vauvalla paidat eivät oikein tule käyttöön eli paras olisi jos käyttöikää saisi jatkettua nimenomaan bodyna. Paikka on onneksi sellainen että vähän rujompikaan korjaus ei haittaa kun jää normaalisti housujen alle, mutta vinkkejä kaipaan että mikä olisi näppärin ja kestävin tapa tehdä korjaus?

    1. Moikka Ria,

      ja kiitos loistavasta kysymyksestä! Tuo on kyllä hieman kinkkinen kohta, mutta kyllä ne pystyy paikkaamaan. Ensimmäiseksi kuten lähes kaikessa, suosittelen silittämään reiän alle tukikangasta. Se saa olla reilusti isompikin kuin mitä reikä on. Sen jälkeen päälle voi esim applikoida pienen päällipaikan. Jos sellaista ei siihen mahdu, niin sitten ehkä itse vaan parsisin reiän käsin kiinni siihen resoriin 🙂 Ilman tukikangasta viereen tulee usein heti uusi reikä, joten siksikin se tukikangas on aika oleellinen osa paikkausta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *