Jälkijättöinen Varsi Sukan Kantapäähän
| | | |

Jälkijättöinen varsi villasukkaan, helppo kantapää

Villasukat Helppo Kantapää
Sukat Kantapää Jälkijättöinen Varsi

Kuulen paljon kommentteja siitä, että perinteinen villasukan kantapää on liian vaikea. Olen itse samaa mieltä, se ei suunnittelijankaan mielestä ole helpoimmasta päästä. Mutta moni opettelee silti vain sen, eikä kokeile edes mitään muuta.

Olen jo jonkin aikaa itse neulonut villasukkia vain varpaasta varteen. Niistä perusohjeen opettelemalla saa muokattua villasukkaa, kuviota ja muuta todella paljon itsensä näköiseksi. Myös erilaisia kantapäävaihtoehtoja löytyy paljon.

Muut kuin perinteiset ja vahvistetut kantapäät

Kaikki nämä tässä luetellut kantapäät sopivat myös varresta aloitettuun sukkaan. Toisten mielestä kantapää jää liian kapeaksi, ja se ei tosiaan istu kaikkiin jalkoihin ihan samalla tavalla kuin perinteinen kantapää. Samaan linjaan sopii myös tämä jälkijättöinen varsi, mutta ainakin omaan jalkaan sukka istuu hyvin. Tosin itse tykkäänkin napakoista sukista.

Lopputulos näissä kaikissa on siis aikalailla saman näköinen käytössä, mutta neulominen on kaikissa omanlaisensa. Suurin osa alla olevista ohjeista löytyy Käsityökekkereiltä. Lisäksi on vielä tomaattikantapää, jonka aion opetella seuraavaksi. Toki löytyy myös muita kiilallisia kantapäitä, joita aion kokeilla myös.

Erilaisia kantapäitä ilman kantalappua

Villasukat Jälkijättöinen Varsi

Jälkijättöinen varsi sukkaan

Moni voi ajatella, miten tämä on oikein mahdollista. No se on, ja se on hyvin simppeli myös neuloa. Käytännössä neulotaan siis kuvan mallinen pötkylä, johon on neulottu yksi puolen kerroksen mittainen apulanka sisään. Itse olen aloittanut varpaista, mutta miksipä ei voisi aloittaa myös kantapäistä. Sillä aika samanlainen lopputulos jää jäljelle.

Ensin neulotaan siis varpaasta aloittaen siihen asti, kunnes olisi aika neuloa kantapää. Väliin neulotaan kahden puikon (tai yhden pyöröpuikon) verran apulankaa, joka siirretään takaisin vasemmalle puikolle. Tämän jälkeen jatketaankin lähes suoraan kantapäähän.

Millainen kantapää?

Mieti millaisen loppukavennuksen tekisit normaalisti varpaiden kohdalle. Tähän sopii siis niin sädekavennus kuin kuin kiilakavennuskin. Lopputulos on eri näköinen molemmissa, mutta voit itse testata kumpi sopii sinulle paremmin. Itse tein kiilakavennukset.

Kiilakavennuksessa jätetään lopuksi silmukoita noin 1/3 osa alkuperäisistä silmukoista, jotka päätellään kunnolla. Ja kun sanon kunnolla, tarkoitan silmukointia. Sen voi tehdä joko neuloen tai neulalla, mutta se pitää silmukat kiinni käytössä. Myös kolmen puikon päättely sopii tähän.

Kun kantapää on valmis, tulee sinulle siis suljettu pötkylä, joka vaikuttaa oudolta. Älä huolestu, vaan hengitä syvään. Siltä sen kuuluun näyttää!

Seuraavaksi poimitaankin silmukat apulangan avulla, ja jatketaan vain pelkän varren neulomista. Yllättävän helppoa, kun vaan uskaltaa kokeilla! Alla on ohje perussukkaan, ilman krumeluureja. Mikäli haluaisit tällaisen kuvion, niin ohje siitä on tulossa myöhemmin.

Kuinka Poimitaan Sukat Varteen

Ohje jälkijättöiseen kantapäähän

TARVITAAN

Lanka: Vuonue Pentti  g (100 g = 240 m)

Langan menekki: 1 vyyhti (50 g) koot 24 (26) 28 (30) 32 (34), 1 vyyhtiä kokoihin 36 (38) 40 (42) 44, 2 vyyhtiä kokoihin (46) 48

Vaihtoehtoiset langat: Tukuwool Socks, Novita Nalle, Kaupunkilanka Rotvalli tai muu samaa paksuutta oleva sukkalanka

Mallitilkku: 24 silmukkaa = 10cm

Puikot: 3 mm (pyörö)puikot

1Le/t = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.

AM = Aseta silmukkamerkki

ALOITA

Aloita sukka varpaasta luomalla 9 silmukkaa.

Käännä työ ja jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 7 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Siirrä vielä yksi silmukka alussa luomistasi silmukoista toisella puikolle, jotta sinulla on 8 silmukkaa molemmilla puikoilla.

Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä (tai kerän sisältä tulevasta langasta), mikäli haluat neuloa toisen sukan magic loop tekniikalla kaksi sukkaa yhtä aikaa.

 1. Neulo 1 o ja 1Le/t. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo 1Le/t ja 1o. Neulo sama myös toiselle puikolle (puikoille 3 ja 4).

Sukkapuikoilla neuloessa neulo aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

 • Neulo seuraava kerros oikein.

Toista kerroksia 1-2, kunnes sinulla on yhteensä 36 (40) 40 (44) 44 (48) 48 (52) 52 (60) 64 (68) 68 silmukkaa puikoilla.

Jatka neulomista oikein, kunnes jalkapohjan pituus kärjestä mitattuna on 12,5 (13) 13,5 (14) 15 (16) 17 (18) 19 (20) 21 (22) 23 cm.

KANTAPÄÄ

Tässä sukassa varsi neulotaan vasta viimeisenä, joten nyt ne silmukat kerätään apulangalle. Eli ota eri väristä lankaa noin 30 cm pätkä, neulo sillä puikon 1 (sukkapuikkojen 1 ja 2) silmukat oikein. Siirrä silmukat takaisin alkuperäiselle puikolle, ja neulo kerros oikein.

Kantapäähän tehdään vastaavat kavennukset kuin esim. lapaseen sormien päähän.

 1. Neulo siis 2 s edestä oikein yhteen, ja oikein kunnes 2 s puikolla puikolla jäljellä (sukkapuikoilla puikko 2). Neulo 2 s takaa oikein yhteen. Neulo toinen puikko (sukkapuikoilla puikot 3 ja 4) samoin.
 2. Neulo kerros oikein.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes jäljellä on 6 (6) 6 (8) 8 (8) 8 (10) 10 (10) 12 (12) 12 silmukkaa puikolla.

SILMUKOINTI PÄÄTTELY

Päättely tehdään silmukoimalla. Näin kantapäästä saadaan tukeva ja vahva, eikä se purkaannu helposti.

Mikäli olet neulonut sukkapuikoilla, siirrä silmukat nyt kahdelle puikolle ja katkaise lanka noin 30 cm päästä.

Asettele puikot siten, että viimeiseksi neulottu silmukka ja lanka ovat alemmalla puikolla.

Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka sen läpi kokonaan ja pudota silmukka puikolta.

Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, ja jätä silmukka takaisin puikolle.

Neulo taaemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka sen läpi ja pudota puikolta.

Neulo taaemman puikon toinen silmukka nurin, ja siirrä se takaisin puikolle.

Toista näin, kunnes silmukoita on jäljellä 2. Neulo ne yhteen, pudota puikolta ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi.

Erilainen Kantapää Sukat

VARSI

Varren silmukat jätettiin siis aiemmin apulangalle odottamaan. Pura varovasti apulanka, ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi niiden lisäksi myös 1 s molempien puikkojen alkuun (eli yhteensä 2 s), jotta sukan keskelle ja kantapään alkuun ei jää reikää.

Jatka oikein 4,5 (5) 5,5 (6) 6,5 (7) 7 (7,5) 7,5 (8) 8 (9) 9 cm.

VARREN LEVENNYKSET

Varteen tehdään nyt levennyksiä, jotta sukka istuu ja ei purista pohkeesta.

Kun puikolla 2 on silmukoita jäljellä 10 (11) 11 (12) 13 (13) 13 (14) 15 (15) 16 (17) 18 silmukkaa, aseta silmukkamerkki, 1Le/t. Neulo loput silmukat oikein.

Neulo 2 kerrosta oikein, samalla toistaen puikon 1 (sukkapuikot 1 ja 2) kuviota.

 1. Neulo oikein kunnes 1 s ennen juuri lisätty silmukkamerkki. Neulo 1Le/t, SM, loput silmukat oikein.
 2. Neulo 2 kerrosta oikein.
 3. Neulo oikein kunnes tulee silmukkamerkki. SM, 1Le/t, ja neulo loput silmukat oikein.
 4. Neulo 2 kerrosta oikein

Toista kerroksia 1-4, kunnes sukassa on 6 (6) 6 (8) 8 (8) 10 (10) 10 (12) 12 (12) 12 yhteensä silmukan lisäykset, eli yhteensä

Neulo oikein vielä vähintään 3 cm, mutta voit neuloa enemmän, jos haluat pidemmät sukat ja lankaa riittää. Neulo varteen vielä 1 o, 1 n resoria yhteensä 3 cm korkeaksi.

Päättele silmukat joustavalla päättelyllä, jotta varsi ei kiristä.

JOUSTAVA PÄÄTTELY, OHJE

 1. Neulo 2 s oikein.
 2. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle.
 3. Neulo samat 2 s takaa oikein yhteen.
 4. Neulo 1 s oikein
 5. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle
 6. Neulo samat 2 s takaa oikein yhteen.

Toista kohtia 4-6, kunnes jäljellä on 1 s. Katkaise lanka, ja vedä se silmukan läpi.

Neulo toinen sukka samoin, jos et neulonut niitä yhtä aikaa magic loop-tekniikalla

Päättele kaikki langat, höyrytä ja ota sukat käyttöön!

Video joustavasta päättelystä

Tilaa Käsityökekkerit uutiskirje!

Haluatko saada lisää ohjeita ja käsityövinkkejä suoraan sähköpostiisi? Voit tilata sitä varten Käsityökekkerit-uutiskirjeen. Lupaan lähettää uutiskirjeitä vain asiasta ja noin 2-4 kertaa kuukaudessa.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Sukan Kantapää
Jälkijättöinen Varsi

Similar Posts

5 Comments

 1. Minä olen ikäni neulonut kaikkea mahdollista. Sukkiakin on tullut tehtyä varmasti satoja. En ymmärtänyt tuosta sukka ohjeesta mitään, ihan utopiaa. Sorry.
  Mitä onglmaa on perinteisessä kantapäässä, vahvistetussa tai yksinkertaisessa?

  1. Hei Mirjaleena ja kiitos palautteestasi. Olen pahoillani, ettei ohje vastannut odotuksiasi. Kaikille perinteinen kantapää ei sovi, tai tuntuu aivan liian hankalalta edes kokeilla. He ovat usein mieluissaan, että siihen löytyy muitakin vaihtoehtoja. Se, ettei itse ymmärrä siitä, ei välttämättä tarkoita etteikö se voisi sopia jollekin toiselle. Uudet tavat neuloa saattavat avartaa muitakin ajatuksia. Mukavaa päivää sinulle!

  2. Ihan samaa mieltä olen MirjaLeenan kanssa. Tuosta en kyllä ymmärtänyt mitään ja mietin että mitä vaikeaa on muka normi tai vahvennetussa kantapäässä!??

 2. Any chance of getting this pattern translated into English please.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.