| | | | | | | |

Varpaasta varteen villasukat, Novita Napapiiri 7 veljestä

Kaupallisessa yhteistyössä Novita, lanka saatu

*Mainoslinkki

Sukkalangoissa on meillä neulojilla paljonkin valinnanvaraa. Löytyy ohutta ja hentoa, keskipaksua ja sitten myös sitä paksumpaa. Saa neulottua sisäsukiksi, yökäyttöön, saapassukiksi, kylmien lattioiden lämmikkeeksi, pitsiä omaan iloon ja kirjoneuletta vaativammalle mielelle.

Tällä kertaa tutustuin itse Novitan uuteen Napapiiri-lankaan, tuttuun 7 veljestä vahvuuteen*. Sain langat testattavaksi Novitalta hieman ennen kuin ne tulivat myyntiin, mutta nyt värejä on jo tilattavissa Novitan verkkokaupasta. Uusien värien lisäksi langat edustavat myös uhanalaisia eläinlajeja, kuten saimaannorppaa, ahmaa, naalia ja taimenta. Minun saamani väri on ahma, ja se taittuu siis oranssiin ja rusehtavaan. Muutkin värit ovat mielenkiintoisia, ja parasta on toki koko langan yhteistyö WWF:n kanssa. Jokaisesta langasta kun lahjoitetaan 10 senttiä arktisten alueiden suojeluun!

 

 

Paksun sukkalangan yksi parhaimmista puolista on toki se, että sukat valmistuvat lähes hävettävän nopeasti. Itse neuloin nämä juhannuksena alusta loppuun, ja yksi kerä riitti mainioisti naisten koon 38 sukkiin. Omaan tapaani neuloin sukat varpaasta varteen, jolloin kerän saa käytettyä aivan loppuun asti varren viimeisiin silmukoihin.

Tämä ohje on tuttu jo aiemmin julkaisemistani ohuista sukista, ja sitä on nyt vain muokattu sopivaksi paksumpaan 7 veljestä lankaan. Nämä on neulottu pyöröpuikoilla, mutta sukat voi toki neuloa myös tuttuun tapaan sukkapuikoilla.

 

 

Ohje perussukkiin varpaasta varteen:

Koot: 37/38 (39/40) 41/42 (43/44)

Tarvitaan 1-2 kerää Novita Napapiiri 7 veljestä* (kokoihin 41-44 suosittelen kahta kerää)

Nro 3,5 mm (pyörö)puikot

tiheys 20-22 silmukkaa = 10cm

1 o = Neulo silmukka oikein

1L = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.

 

Luo 8 silmukkaa. Käännä työ, ja neulo ensimmäinen kerros nurin.

Käännä työ ja neulo toinen kerros oikein. Oikean kerroksen jälkeen jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 8 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Katso ohje alla olevista kuvista. Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä (tai kerän sisältä tulevasta langasta), mikäli haluat neuloa toisen sukan magic loop tekniikalla yhtä aikaa.

Neulo 1 o ja 1L. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo 1L ja 1o. Neulo sama myös toiselle puikollle (puikoille 3 ja 4) .

Sukkapuikoilla neuloessa neulo aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

Jatka näin, kunnes sinulla on yhteensä 44 (48) 48 (52) silmukkaa puikoilla.

Jatka neulomista oikein sileää neulosta, kunnes jalkapohjan pituus on 18,5 (20) 21,5 (23) cm.

Kantapääksi suosittelen tiimalasikantapäätä. Ohje tiimalasikantapäähän on helppo, ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Hyvä video löytyy esim. täältä.

Jokaisen kerroksen alussa silmukat nostetaan nurin neulomatta, ja on tärkeää että silmukkaa nostaessa lanka vedetään hyvin kireälle reikien estämiseksi.  Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle puikolle tulee ns. kaksoissilmukka. Kaksoissilmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana, eikä sitä saa neuloa kahtena silmukkana.

Jaa pohjan silmukat kahteen osaan, siirtäen silmukat yhdelle puikoille, ja tarkasta että aloitat jalkapohjan jommalta kummalta sivulta. Tätä ei tarvitse tehdä erikseen, jos neulot pyöröpuikoilla.

 1. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo muu kerros nurin loppuun.
 2. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 3. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 4. Jatka näitä lyhennettyjä kerroksia näin, kunnes keskellä on jäljellä 1/3 osa koko kantapään silmukoista.
 5. Kantapää näyttää nyt kolmiolta
 6. Neulo yksi kerros kokonaan oikein, eli neulo myös kaksoissilmukat oikein, mutta vain yksi silmukka yhteen kaksoissilmukkaan.

  PIDENNETYT KERROKSET

  1. (oikea puoli) Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat oikein. Käännä työ.
  2. Tee kaksoissilmukka ja neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat nurin. Käännä työ.
  3. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  4Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ. Jatka näin, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu loppuun. Jatka tämän jälkeen normaalisti varteen.

 

Neulo seuraavaksi 3 kerrosta oikein. Neulo sen jälkeen 1o takareunasta + 1n resoria noin 5-7 cm, riippuen halutusta sukan korkeudesta. Lisää 4 silmukkaa tasaisesti seuraavalle ensimmäiselle oikealle kerrokselle. Jatka haluttuun varren pituuteen asti, ja mihin asti lanka riittää.

Neulo varteen vielä 3 cm korkea 1o takareunasta + 1n resori ennen päättelyä. Päättele silmukat todella löyhästi, jotta sukka ei kiristä pohkeesta. Päättele langat ja viimeistele höyrytyksellä tai silityksellä kostean läpi.

Tee toinen sukka samoin.

 

Langat saatu Novitalta, ja uutta 7 veljestä Napapiiriä voi ostaa Novitan verkkokaupasta *

 

* Mainoslinkki

 

Similar Posts

9 Comments

 1. Mukavan näköistä lankaa. Varpaista aloittaen tästä mallista voisi tulla kiva kesäopiskelu, tiimakanta päätääkään en ole kokeillut. Irmeli

 2. Kiitos ohjeesta! Vaikutti ihanan selkeältä. Täytyy uskaltautua kokeilemaan seuraavien sukkien kohdalla 🙂

  1. Suosittelen! Itse tykkään tästä tyylistä, vaikka suoraan sanottuna kantapää on aina vähän tylsä 😉

  1. Hei Henna! Kyllä, lisättävä määrä on 4s/sukka. Pahoitteluni, että itse asiassa ohjeesta oli jäänyt kokonaan toisen sukan neulominen pois. Se on nyt lisätty myös tekstiin. Toivottavasti tällä ohjeella sukka onnistuu 🙂

 3. Kiitos kovasti ohjeesta. Varpaisat aloitettavia ohjeita on kuitenkin edelleen vähemmän ja erityyisesti paksulle langalle vaikea löytää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *