Egologisimmat langat ja kankaat löytyvät siNulta jo

Käsityökekkerit-yritys tuottaa yhteisöllisiä, saavutettavia sekä ekologisuuteen kannustavia käsityö- ja neuleohjeita.

Tervetuloa Käsityökekkerit-yhteisöön Instagramiin ja Facebookiin! Käsityökekkerit-kanavissa tehdään yhdessä käsitöitä, opimme toisiltamme ja jaamme innostusta sekä inspiraatiota. Yhdessä tehdään myös mysteerineulontoja, kuten supersuosittua Hnetur-paitaa.

Käsityökekkerit-ohjeet suunnitellaan saavutettaviksi siten, että ne sopivat myös aloittelijoille, eri sukupuolille ja kokovalikoima pidetään mahdollisimman laajana. Kaikki Käsityökekkereiden-verkkokurssit sisältävät ohjetta avaavia videoita, kuvia ja antavat neuvoja lankojen ja oman koon valintaan. Verkkokursseille voi osallistua ajasta ja paikasta riippumatta, sekä jatkuville verkkokursseille voi palata aina myöhemmin.

Käsityökekkereiden arvoihin kuuluu ekologisuus ja vastuullisuus. Ekologisuus huomioidaan ohjeiden suunnittelussa, yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa, kierrätysmateriaalien käytössä sekä parsimis- ja korjausohjeissa.

sukan parsiminen värikkäästi

Ekologinen ohjesuunnittelu

Käsityökekkereiden päivä alkaa usein ideoinnilla reilun kaupan teen äärellä. Ohjeet, ja niiden avulla valmistettavat tuotteet suunnitellaan pitkäikäisiksi, sekä helposti muokattaviksi eri materiaaleille ja kokoihin. Tavoitteena on luoda pitkäikäisiä ja innostavia käsityöohjeita niin lasten, kuin aikuistenkin vaatteisiin.

Käsityökekkerit-ohjeiden mallituotteet valmistetaan käsityönä Hämeenlinnassa muotoilija Veera Jussilan toimesta. Lastenvaatteisiin tarve lähtee talon omista lapsista, ja niiden suunnittelussa huomioidaan myös lasten omia toiveita. Kaikki mallineuleet ja ohjeiden mallikappaleet suunnitellaan alusta asti siten, että ne päätyvät myös käyttöön. Joskus uusia malleja voikin nähdä käytössä Käsityökekkerit-kanavilla jo ennen niiden julkaisemista. Ohjeissa käytetyt valokuvat otetaan usein lounastauolla omalla pihalla, tai viikonloppuna perheen retkien yhteydessä kauniissa Hämeenlinnan ympäristössä.

Myytävien ohjeiden oikoluvussa käytetään upeita vapaaehtoisia testineulojia, sekä joissakin ohjeissa ostetaan apua ulkopuoliselta tekstieditorilta ohjeen selkeyttämiseksi. Käsityökekkerit-ohjeita myydään oman sivuston lisäksi alan kotimaisiin käsityölehtiin ja yrityksille. Silti valitettavasti välillä monienkin silmien läpi mennyt ohje saattaa sisältää pieniä virheitä tai epäkohtia. Olethan yhteydessä, mikäli huomaat tällaisen virheen, niin saadaan se yhdessä korjattua. Kiitos!

Ohjeissa käytetyt materiaalit ja tarvikkeet ostetaan tarkalla harkinnalla toisilta kotimaisilta pienyrittäjiltä. Neuleohjeissa pääpainona on kotimaisten pienyrittäjien käsinvärjätyt langat, kierrätysmateriaaleista valmistetut langat sekä muiden kierrätysmateriaalien käyttäminen. Ompeluohjeisiin materiaaleja hankitaan alueen kierrätyskeskuksesta ja pienyrittäjiltä.

Käsityökekkerit-yritys työllistää yrityksen suunnittelijana toimivan Veera Jussilan. Yritys on ennakkoperintärekisterissä ja maksaa kaikista myymistään ohjeista arvonlisäveroa. Ohjemyynnin lisäksi Veera opettaa välillä iltaisin käsityökursseja Vanajaveden opistolla, sekä tekee yhteistyötä Tavastia koulutuskuntayhtymän kanssa.

lapsen paita jämälankapaita

Käsityökekkereiden hiilijalanjälki

Yrittäjänä ja muotoilijana toimiva Veera Jussila suunnittelee ja muotoilee ohjeet Hämeenlinnassa puutalon yläkerrassa. Työpöytänä toimii vanha lähes antiikkinen puinen rakas työpöytä, jolle kertyy välillä korkeitakin pinoja käsityökirjoja. Ohjeiden ja yrityksen työ suunnittelusta asti työtä tehdään siten, että jätettä minimoidaan. Mahdollinen tekstiilijäte kierrätetään uusiksi tuotteiksi ja ohjeiksi yrityksen sisällä.

Käsityökekkerit ohjeet tehdään alusta asti virtuaaliseen muotoon, ja konttori toimii niitä käsityökirjoja luukunottamatta paperittomasti. Osa muille yrityksille myytävistä ohjeista myydään lehtiin tai printtijulaisuihin, jolloin ostava yritys tai yhteisö hoitaa lehden tai muun julkaisun painatuksen.

Käsityökekkerit hiilijalanjälki vuonna 2021:

92,7 kg CO₂ekv

Yrittäjän oma hiilijalanjälki Sitran elämäntapatestin mukaan vuonna 2021 oli 2700 kg CO₂e.

Laskennallisesti suurimpana tekijänä (95%) hiilijalanjälkeen vaikutti matkustaminen junalla, sekä työn vuoksi vietetyt kaksi hotelliyötä. Loput päästöistä syntyivät uusiutuvan sähkön välillisistä päästöistä. Laskuun ei ole laskettu yrityksen käyttämiä mallituotteiden materiaaleja niiden vaikean jäljitettävyyden vuoksi.

Yrityksen käyttämä sähkö on uusiutuvaa tuuli- ja vesisähköä, ja talo pysyy lämpimänä ilmavesipumpun avulla. Kovimmilla pakkasilla talon alakerrassa lämmitetään takkaa kissa-Apurin kanssa läheltä ostetuilta, tai kotipihasta kaadetuilla puilla. Mallineuleiden neulominen hoidetaan usein iltaisin vanhan nojatuolin uumenissa tai 50-luvun sohvalla rentoutuen. Yrityksen työmatkat oman kaupungin sisällä ja maakuntien ulkopuolella tehdään junalla, bussilla tai yrittäjän lihasvoimalla kulkevalla polkupyörällä.

Käsityökekkerit-sivustolla käy kuukausittain noin 40 000-120 000 sivulatausta, mikä ilahduttaa aina! Kävijämäärästä huolimatta verkkosivut toimivat nopeasti ja luotettavasti kotimaisen kumppanin avulla. Verkkosivujen palvelimesta vastaa kotimainen ja hiilinegatiivinen Seravo Oy.

käsityökekkerit etusivu img 6439

Käsityökekkereiden vastuullisuustavoitteet

Vuoden 2022 tavoitteena on, että uudet ohjeisiin ostetut materiaalit ovat yli 80 % täysin kotimaisia tai kierrätyskuiduista tehtyjä lankoja ja kankaita.

Vuonna 2021 Käsityökekkerit teki 20 ohjetta lehtiin, yrityksen omille sivuille tai muina tilaustöinä. Näistä 75%, eli 15 ohjetta tehtiin kotimaisista materiaaleista, kierrätysmateriaaleista tai luomulangoista.

Yrityksen tavoitteena on käyttää jatkossakin oman varaston materiaaleja, sekä kierrättää vanhojen mallituotteiden materiaaleja uusiksi tuotteiksi. Vuonna 2022 tehtyihin uusiin verkkokursseihin lisätään ohjeita parsimiseen ja vaatehuoltoon, sekä vaatteiden käyttöiän pidentämisestä ohjeistetaan asiakkaiden suuntaan yrityksen viestinnässä.

Käsityökekkerit tekee sosiaalisessa mediassa yhteistyötä kotimaisten yritysten kanssa. Avoimuuden vuoksi kaikki laskutettavat yhteistyöt merkitään aina sanoilla ”Mainos” tai ”Kaupallinen yhteistyö”. Käsityökekkerit-kanavissa ei mainosteta pikavippiyrityksiä, rahapelejä tai yrityksiä, jotka eivät täytä yrityksen arvoja vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyen.

Kissalle Peti Ohje

Ekologisemmat langat ja kankaat löytyvät jo kaapeistasi

Käsityökekkerit-kanavissa leijuu usein kysymys, mistä löytäisi ekologisimmat langat kuhunkin työssä olevaan ohjeeseen. Vastaus on neulojalle usein tylsä, sillä uudet vyyhdit, kangaspakat ja kerät ovat toki vastustamattomia. Mutta kerran ostettu lanka ja kangas on jo tuotettu, joten se ansaitsee päästä myös käyttöön.

Käsityökekkerit haluaa ohjeillaan kannustaa myös sinua pohtimaan itsetehdyn tuotteen tarvetta ja ekologisuutta. Itselle toimimattoman neuleen saa usein purettua, ja langan voi suoristaa veden avulla höyryttäen tai kastelun jälkeen. Oma suosikkipaita tai sukka kannattaa parsia reiän ollessa pieni, ja lapsen paidan voi uudistaa esimerkiksi applikoimalla tai raidallisella paikalla.

Tehdään yhdessä hyvää!