Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Ohut neuletakki merinovillasta, ylhäältä alas ohje

1.7.2018

Noin vuosi sitten ostin Kässäkerho pom pomin aivan ihanan pehmeää ja kaunista Donegl lankaa. Se hurmasi minut jo Neulefestareilla, ja lopulta ainnoin itselleni luvan tilata sitä kolme vyyhtiä pari viikkoa myöhemmin. Aluksihan se meni kerien silittelyksi kuten aina, ja pian syksyllä huomasin aloittaneeni langoista kauniin neuleen.

Tarvitsin nimittäin sopivan matkaneuleen. Perheessäni oli surua, ja reissasin normaalia enemmän sukuloimaan. Neuloin neuletta syksyn pimeinä tunteina ja sairaalassa rakkaan sukulaisen vierellä. Kaivoin sen esiin hautajaisten jälkeen, mutta unohdin myös pariksi kuukaudeksi keskeneräisten töiden joukkoon muiden kiireiden vuoksi. Talvella kun aikaa jo vähän kulunut, oli neule hyvä kaivaa taas esiin. Sain siitä uutta virtaa viimeisiin perinnönjakoihin ja nyt kevään muihin raskaisiin päätöksiin.

Tästä tuli siis pehmeä Muisto-neule. Normaalisti kaiken villan kutittaessa ihollani, voin kuitenkin kulkea neule päällä säässä kuin säässä, ja pitää sitä auki tai napittaa kiinni tilaisuuksien mukaan. Kesähelteillä neule on jäänyt eteiseen, mutta hitusen viileämmällä säällä se on mitä mainioin mekon tai tunikan kanssa. Nyt #haaveheinäkuun kanssa neule sopii mitä parhain, varsinkaan jos ei ole aiemmin neulonut itselleen ylhäältä alas neuletta, tai käyttänyt näin ihanaa lankaa.

Muisto-neule on helppo neuloa ylhäältä alas. Sen voi neuloa joko pyörönä ja leikata sen jälkeen keskeltä auki, tai sitten neuloa valmiiksi tasona. Hihat neulotaan lopuksi pyörönä. Ohutta lankaa noin M-koon paitaan kului noin 240 g, eli kolme vyyhtiä riitti tähän mainiosti. Jäi sen verran vielä ylikin, että täytynee ostaa muita värejä sen kaveriksi. Minä sain tästä pitkäaikaisen oman suosikkini, sillä lanka aivan kuin hellii ihoa. Sopii siis ihmiselle, joka muuten kutiaa villapaidoissa. Aika hieno oman haaveen toteutus.

Parasta ylhäältä alas neulottavissa paidoissa on toki se, että niitä voi sovittaa neulomisen lomassa. Jäljelle jää toki nappilistan neulominen, mutta mitään jälkikäteen ommeltavia saumoja ei tässä neuleessa ole. Jos siis kaipaat helppoa neuletta, niin tässä sellainen! Kovin nopea tämä ei ole, mutta varsinkin vartalo-osaa voi neuloa hyvin seminaareissa, elokuvaa katsoessa tai ihan missä vaan missä neuloisit muutenkin.

Aikuisen Muisto-neule ylhäältä alas, ohje

Lataa ilmainen ohje tästä
(Ohjetta päivitetty 01/2020)

Lanka: Kässäkerho pom pom Donegal Tweed 100g

3-3,5 mm pyöröpuikot

25 silmukkaa = 10 cm

Neule neulotaan ylhäältä alas saumattomasti. Voit neuloa vartalon pyörönä ja leikata sen keskeltä auki lopuksi, tai neuloa vartalon tasona. Tarkemmat ohjeet saat lataamalla oheisen PDF-ohjeen.

Mikäli innostut neuleen neulomisesta, näkisin mielelläni kuvia valmiista tuotteista! Lisääthän siis tunnisteet #Käsityökekkerit #muistoneuletakki kuvaan, niin pääsemme kaikki näkemään millaisia neuleita ohjeella voikaan neuloa.

Ja jos ohjeesta herää kysyttävää tai siinä tuntuu olevan virhe, olethan minuun yhteydessä alla olevan kommenttikentän kautta, tai osoitteeseen info(at)mehukekkerit.net. Iloisia neulehetkiä!

HUOM! Ohjetta on korjattu tammikuussa 2020, jolloin ohjeen ulkonäköä ja selkeyttä on parannettu.

Haluatko jakaa tekstin vielä kaverille?
46 kommenttia
  1. Nätin näköinen villatakki, ei ihme että siitä on tullut suosikkisi. Pidän täplikkäistä langoista tai vihtoeh

   Nätti villatakki, täplikäs lanka on kivan näköistä. Kun kerran aloittaa top down mallin siihen jää kiinni, niin kiva sitä on neuloa, pyöröpuikoilta silmukat eivät karkaa käsilaukussakaan. Itse olen neulonut vain pienempiä malleja, saumat eivät pain pikkuväen leikeissä. Aurinkoisia keäpäiviä. Irmeli. Ps oma vinoon neulottu huivi viimeistelyä vailla, oli mukava työ

   1. Ihana kuulla Irmeli! Se on totta, että näihin ylhäältä alas neuleisiin jää koukkuun 🙂

  1. Uuuuuu! Mulla on tätä samaa lankaa samanvärisenä neljä vyyhtiä. 😍 Alunperin ajattelin neuloa niistä Neulistin La grasse matinéen mutta koska mulla jo on yksi sellainen paita, voin hyvin vaihtaa suunnitelmaa. Ja enemmän olisi tarvettakin neuletakille. Tämä siun takki näyttää just täydelliseltä miullekin. Kiitos! 😊

   1. Oi mahtavaa Tiina! Ja ihan parasta kuulla, että langatkin jo valmiina 👍🏻

  1. Neuloitko omasi pyöränä vai tasona? Inhoan nurjien neulomista, joten pyörönä neulominen houkuttelee kovasti.. 😀

   1. Tämä on tosiaan pyörönä neulottu, valmistuu siten ehkä hitusen nopeammin 🙂

  1. Ihana neuletakki. Osaatko sanoa miten voisin muuttaa ohjeen tavalliseksi neuleeksi? Pitääkö lisätä silmukoita eteen?

   1. Hei Mari, pystyy muuttamaan myös tavalliseksi paidaksi!

    Kannattaa lukea ohjeesta kohta, jossa neuvotaan kuinka alaosa neulotaan kokonaan pyörönä, ja leikataan sitten auki. Eli lisää vaan siinä oleva molempien etukappaleiden silmukkamäärä + 4-6 silmukkaa, jonka jälkeen miehusta neulotaan ilman nurjia silmukoita. Tosin kannattaa huomioida, että vartalossa on aika naftit väljyydet, jos haluaa sellaisen rennon paidan 😊

  1. Kiitos tällaisesta ”ylhäältä-alas”-ohjeesta, olen etsinytkin, suomenkielistä ja helppoa! Hyvä, että saa näin vaivattomasti itselle😊.

  1. Hei, aloitin ohjeen mukaan neuleesi, se on ihana❤️Neulon kuitenkin hieman suuremmilla puikoilla (4,5mm) ja teen m-koon ohjeella vaikka normaalisti olen l-kokoa. Neulon työtä tasona. Osaatko sanoa, mikä tulisi työn korkeuden olla, kun tulisi tehdä nuo kainalot? Epäilen, että jos jatkan neulomista siihen saakka että lisyksiä on yhteensä 39 kertaa tehtynä, on takkini liian suuri… toivottavasti ymmärrät mitä yritän tarkoittaa😊

   1. Hei Mervi, ymmärrän yskän! Olen sarjonut ohjeen hieman erilaisella periaatteella ja prosenteilla, joten täysin tarkkaa mittaa raglansauman mitasta on hieman hankala antaa. Sanoisin kuitenkin, että ennen viimeistelyä sen olisi hyvä olla noin 27 cm (raglansauman keskeltä) koossa L 🙂

  1. Tämähän on kiva ohje. Menee talteen, kiitos! 🙂
   Miten tämä lanka on kestänyt käytössä? Nykyään nämä käsityölangat ovat niin pehmeitä ja ”höttöisiä”, että nyppyyntyvät ja jopa reikiintyvät tosi nopeasti. :/ Kaipaisin sellaista vanhanajan tiukkakierteistä lankaa, josta voi tulla vähän kovempi ja peltimäisempi pinta, mutta neule kestäisi käytössä siistinä vuosikausia. Näihin menee kuitenkin paljon rahaa ja varsinkin aikaa, joten haluaisin nauttia lopputuloksesta pitkään.

   1. Hei Maija,

    tässä langassahan on tuo viskoosinukka jo valmiiksi. Eli jos nyt vähän nukkaantuukin, niin sitä ei oikeastaan edes huomaa. Neule on ollut lähes päivittäin itsellläni käytössä jo kuukauden, enkä ole huomannut siitä mitään erikoista. Lankaa tuntuu siis kestävän hyvin käyttöä! 🙂

  1. Hei,täällä neulon muisto neuletakkia ja lueskelen blogi kirjoituksissa.Kiitos helposta ja hyvästä ohjeesta,tästä tulee Syksyn ehdoton suosikkini.😍

  1. Hei! Yritän aloittaa koossa L. Neulon tasona. Eli aloitetaan kerroksesta 9. L1 tulee ihan puikon alkuun ja sitten on onkin jo 3 silmukkaa ennen SM. Jokin ei nyt täsmää tai en vaan ymmärrä. Eikö lisäykset tule molemmin puolin SM? En haluaisi luovuttaa, on niin ihanan näköinen neule.

   1. Hei Anita, ja kiitos huomiostasi! Joissain kooissa tässä kohtaa saattaa olla enemmän kuin 3 silmukkaa, joten sen vuoksi ohje on kirjoitettu siten että se sopisi mahdollisimman moneen kokoon.

    Onko sinulla tämä uudempi versio, jossa kohta 9 on= ”9. Neulo L1, seuraavat silmukat oikein kunnes 3 silmukkaa ennen SM. ”Neulo L1, 1o, 1o, SM, 1o, L1”. Neulo ”-” jokaisen SM kohdalla kerros loppuun JA kerroksen lopussa vielä L1”

    Toivottavasti tämä selvensi asiaa? 🙂

  1. Kiitos ohjeesta!
   Tätä täytyy kokeilla, merino-silkistä tai alpakka-silkistä.

  1. Hei, Veera!
   Latasin ylhäältä alas neulottavan, ihanan villatakkisi ohjeen. Odotan jo innoissani, että saan langan takkiin hankittua ja nyt meneillään olevan neuleen valmiiksi. Sitten alan nauttia villatakin tekemisestä! Antoisaa syksyn jatkoa sinulle!
   Terveisin Eila

  1. Hei, olen tekemässä tätä xs koossa ja en ihan ymmärrä ohjetta ”oikean kerroksen päätteeksi 16 (16) 18 (18) 18 + 4 silmukkaa (nämä
   keskustan leikkuuvaraksi). Jatka neulomalla ohjeen kohdan 11-12 nurjatkin kerrokset
   oikein, mutta sijoita keskelle eteen 4 nurjaa silmukkaa, jotka neulot aina nurin.” ja ”Aloita neulomaan kuten kerros 9. Kerroksen lopussa luo kerroksen jatkeeksi vielä 9 (9) 10
   (10) 10 silmukkaa. Käännä työ ja neulo nurin, kunnes kerroksen lopussa luo kerroksen jatkeeksi vielä 9 (9) 10
   (10) 10 silmukkaa.”

   Kysymykseni siis kuuluu onko tuossa virhe jossain kohtaa, harkitsen tekeväni suljettuna neuleena, mutta jos teen tasona niin eri silmukka määristä puhutaan, vaikka kuinka poistaisi neljä silmukkaa(keskustan leikkuuvara). Eli suljettuna tulisi 16 +4 (20 silmukkaa) ja tasona tulisi 9+9 eli 18 silmukkaa. Ymmärränkö ihan väärin? Teen siis ekaa kertaa villapaitaa joten kysymykseni voi myös johtua siitä!

   1. Hei Helena, ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi! Tasona neulottavassakin on otettu huomioon lopuksi ommeltavan nappilistan vaatimat silmukat, eli kyllä luvut pitäisi täsmätä, eikä niiden ole tarkoituskaan olla ns sama 🙂

  1. Olen ihaillut monesti ihan livenäkin tätä yksinkertaista neuletakkiasi. Tulostin, jopa ohjeetkin. Langat ovat valmiina, nyt pitäisi vaan rauhoittua neulomaan.

   1. Tämä tosiaan on itsellenikin aivan suosikkineule, toivottavasti saat omasi pian alkuun! 🙂

  1. Löysin ohjeesi ja ihastuin siihen, mutta käytän toista lankaa. Neuloin koetilkun ja neuletiheys sopii 3 puikolle, onko ohjeesi neuletiheys 3 vai 3,5?

   1. Hei Kirsi, tärkeintä on, että neuletiheytesi on noin 25 silmukkaa 10 cm leveydellä. Tällöin ohje toimii suunnitellusti. Toiset neulovat löysempää ja toiset kireämpää, joten samaa tiheyttä voi saada eri puikkokooilla.

    Toivottavasti näillä vinkeillä onnistuu! 🙂

  1. Heippa! Ihana neule ja ohje – kiitos tästä! Haluaisin tehdä elämäni ensimmäisen villatakin ja mietinkin että voisikohan ohjettasi käyttää myös pidemmän neuletakin tekoon, mitä luulet? Bambulanka ja sopivat pyöröpuikot on jo hommattuna, nyt puuttuu vain sopiva ohje tai rohkeus aloittaa! Kiitos kaikista mahdollisista vinkeistä <3

   1. Tottakai tätä voi jatkaa! Siitä tämä ohje onkin kätevä, että voit sovittaa työtä pitkin matkaa, ja päättää siis vasta sovittaessa miten pitkäksi takin haluat. Tosin lankaa menee myös sitten enemmän 🙂

  1. Hei!
   Ihanan näköinen neuletakki. Osaisinpa irsekin. Mutta mulle pitäisi olla helppo ja selkeä kuvaohje, ehkä sitten osaisin. Kun tekis niin mieli kutoa muutakin kuin villasukkia.🙂

  1. Moi, tällaista ohjetta olen kaivannut 🙂 Mutta miksi ohjeessa ei kerrota, miten nappilista neulotaan? Vai enkö nyt vaan löydä sitä kohtaa. Ohje loppuu helman jälkeen hihoihin.

    1. Hih, no hyvä että tuli huomattua! Ehdin jo tehdä nappilistan toiseen neuleeseen muita ohjeita soveltamalla, mutta jotenkin aika huonosti löytyi sellaisia ”nappilista for dummies” -ohjeita. Tähän takkiin palaan vielä, kun on aika ottaa laatikossa odottavat sinkkumerinot käyttöön <3

  1. Hei,
   tarkoittaako tuo ”aloita neulomaan, kuten kohta 9” sitä, että vain kerroksen alkuun tulee lisäykset (L1e/t), vai sitä, että kerrokselle neulotaan sekä tuo alun L1e/t ja lisäksi myös muut lisäykset silmukkamerkkien ympärille?

   1. Moikka Satu,

    se tarkoittaa sitä, että neulotaan kaikki samat lisäykset koko kerrokselle, mutta kerroksen lopussa tulee sitten valita jatkaako pyörönä vai tasona, ja valita toimenpide sen mukaan 🙂

  1. Hei,
   oliko ohjeessa aiemmin pääntien ja nappilistan resoreihin ohje? Nyt sitä ei ole. Oisiko mahdollista saada jonkinlaista ohjetta?

    1. Hei,
     blogin linkistä aukeavasta ohjeesta ne eivät edelleenkään löydy, mutta kommenttiin laittamastasi linkistä aukeavasta ohjeesta löytyy. Joten katson sitä kautta. Kiitos taas! 😊

  1. Heippa, tämä on varmaan tyhmä kysymys mutta kysyn silti! 🙂 Aloitin tekemään neuletakkia ohjeellasi (nyt rivillä 11 ja juuri mietin teenkö putkeen pötkönä vai tasona (any ideas?)) ja tuli mieleen että olisipa pääntie v-aukkoinen. Olisikohan semmoinen mahdollista modifioida tähän malliin ja jos, osaatko sanoa kannattaisiko työtäni purkaa ja mihin asti? En ole neulonut ikinä ennen paitaa ja hinku tehdä olisi selkeästi kovempi kuin taidot 😅 Kiitos kaunis jo etukäteen!

   1. Moikka,

    vaatisi melkein eri ohjeen, jos haluaa tehdä v-aukkoisen. Mutta käytännössä sun pitää jatkaa niitä samoja levennyksiä molemmissa reunoissa, kunnes silmukoita on yhtä paljon kuin mitä tulee tuon pääntielle tulevan lisäyksen jälkeen. Sen jälkeen se yhdistetään pyöröksi, ilman siis että lisätään vielä keskelle mitään silmukoita. Auttoiko tämä? 🙂

  1. Kiitos ihanasta ohjeesta. Villatakki onensimmäinen,jonka olen ohjeesta tehnyt ja onnistunut tähän asti hyvin. Tarpeeksi selkeät ohjeet auttoivat ,vielä nappilistat ja loppuun langanpäättelyt

  1. Hei, kiitos tästä ohjeesta, on juuri sellainen, jota olen kaupoistakin etsinyt 😊. Lankakin on aivan ihanaa. Nyt katselin noita kuvia, ja onko tosiaan niin että neulot molemmat hihat magic-loop tekniikalla samaan aikaan? Mahtavan nerokasta! Teen sukat niin, enkä ikinä olisi osannut ajatella että hihatkin voi, vaikka sama periaatehan niissä on.

  1. Kiitos paljon ohjeesta! Olen neulonut ensin käsin yhden villatakin tämän ohjeen mukaan, kun ensin olin kokeillut muutaman kerran aloitusta , jonka ymmärtäminen oli minulle vaikeaa, mutta onnistuihan se ja tein suoraan villatakiksi enkä leikannut etukappaletta. Sen jälkeen olen tehnyt useita neulekoneella joko ylhäältä alas tai toisinpäin ja onnistuu hyvin niinkin kun laittaa silmukan saumavaraksi (aikka neulekoneella osien 5 kpl kutomiseen menee 1-2 h ja loppu on käsityötä radiosta dokumentteja tai koronatiedotteita nyt viimeaikoina kuunnelleen) Lapset ja lapsenlapsetkin ovat tykänneet valmiista neuleista! Lankana tuo donegal on tosi mahtavaa ja riittoisaa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.