-Supersuositut käsityöohjeet

Neuleen steekkaus, aukileikkaus

leikkaa neule
neuleen aukileikkaus

Olen kevään aikana neulonut itselleni enemmän tai vähemmän neuletta. Aloitin neulomisen ylhäältä, ja neuloin suljettuna neuleena kokonaan ylhäältä alas. Näin lomapäivinä on vihdoin ollut aikaa viimeistellä neuletta ihan kunnolla.

Neuleen leikkaaminen auki

Kun hihatkin olivat nyt vihdoin valmiit, oli aika ommella ompelukoneella ja avata neule saksilla. Kyllä, oman neuleen leikkaaminen herättää hieman ristiriitaisia tunteita. Sitä tuntee itsensä vähemmästäkin hulluksi, ja minulla ei ollut edes kirjoneule nyt kyseessä.

Kyse on siis jo jokusen vuoden vanhasta ilmiöstä, steekkauksesta, steeking englanniksi. Neule voidaan neuloa ylhäältä alas tai alhaalta ylös pyörönä, ja aivan lopuksi avata se edestä auki saksilla. Tämä antaa nopeutta esim. kirjoneulontaan, ja itselleni näin ompelijana tämä on aivan loistava tapa neuloa paita.

leikkaa neule auki

Kuinka neule leikataan auki, eli steekataan?

Kun neulomani pääntie oli valmis, aloitin neulomaan keskelle eteen kahden silmukan pystyraitaa nurin. Koko muu neule oli siis sileää neuletta pyörönä.

Neuleen ollessa valmis, ompelin näiden kahden nurjan silmukan tekemän raidan päälle siksak-ompeleella selkeät raidat. Eli keskelle eteen kaksi pitkää siksak-viivaa, näiden neulomieni nurjien silmukoiden päälle.

Tämän jälkeen on kerättävä rohkeus. Sakset vain käteen, ja leikkaamaan juuri ommeltujen ompeleiden välistä neule auki. Saattaa hieman kirpaista, mutta hyvin se menee. Luota itseesi!

Nappilistan neulominen ja silmukoiden poimiminen

Tämän jälkeen poimin silmukat nappilistaa varten, ohje siihen löytyy alta. Nappilista olikin nopea neuloa, ja neule siis melkein jo valmis. Silmukat poimitaan läheltä ommeltua reunaa, ja nappilista neulotaan siis ommellun reunan päälle.

Silmukoiden poimisen jälkeen ommeltu reuna jää siis saumaksi nappilistan alle. Toiset ompelevat sen päälle esimerkiksi koristenauhan. Minulla on vielä hitusen kesken neuleen viimeistely, eli höyrytys ja pingotus. Näyttää kuitenkin siltä etten itse tule tarvitsemaan sauman päälle mitään koristetta, sillä sauman saa aika hyvin litistettyä piiloon juuri vahvalla silityksellä ja höyrytyksellä. Suosittelen siis höyryttämistä esim. kostean harson läpi.

Lanka on muuten Pirtin Kehräämön ihanaa silkkivillaa. Kuvia valmiista neuleesta näette pian!

neuleen nappilistan neulominen
neule ylhäältä alas neulottuna

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

6 thoughts on “Neuleen steekkaus, aukileikkaus”

  • Oi ihana kuulla Maarit! Sinun neuleestasi tuli todella kaunis, ja ihanan pitkä <3 Mukavaa että ohjeesta oli hyötyä, ja kiitos linkistäsi!

   Vastaa
 1. Millä ohjeella tuon neulepaidan teit? On niin ihana ja tekisi mieli kokeilla itsekkin tuota steekkausta 😀

  Vastaa
  • Tämä on osaksi itse tehty, mutta osaksi ohjetta on sovellettu Tuulia Salmelan “neulo saumattomasti ylhäältä alas” -kirjan ohjeilla. Todella hyvä kirja, kannattaa lainata vaikka kirjastosta! 🙂

   Vastaa
 2. Tarviiko steekkaukseen joustinommelta vai ihan tavallinen siksak pelottaa että neule venyy paininjalan alla

  Vastaa
  • Itse olen ommellut ihan tavallisella siksakilla ja suoralla ompeleella. En siis käytä joustinommelta, koska se saattaa venyttää saumaa vähän liikaa. Kapea ja tiheä siksak on oikein hyvä 🙂

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Tilkkupeitto Kasvisto

Iso tilkkupeitto, Kasvisto-peitto

Ison tilkkupeiton voi ommella myös pikselimäisesti, kuten tämän Kasvisto-peiton. Ohje löytyy kokonaisuudessaan uusimmasta Taito-lehdestä.

Housujen ja leggingsien ompeluohje

Ystävälläni on jo pitkän aikaa ollut haaveena opetella ompelemaan housut. Joskus itselle niin helppo asia voi olla toiselle hieman hankalampi,