| | |

Nokkosletut (ohje)

nokkoslettu_ohje

Nokkosletut

 

Ostimme talvella pitkään haaveissa olleen valurautaisen blinipannun. Nimestään huolimatta olemme käyttäneet pannua kaikkeen muuhun kuin blineihin. Tuttavallisemmalta nimeltään lettupannu soveltuu äärimmäisen hyvin nimenomaan lettuihin ja kasvispihveihin, ja niistä noussut innostus on tarttunut myös lapsiin.

 

Tänä keväänä ja kesänä lapset ovat saaneet itse poimia omasta pihasta lettuihin täytteitä. Nokkosta riittää vähän joka nurkalla, ja viikonloppuisin nokkosletut ovat olleet lasten suosikkeja. Jopa neljävuotias, joka yleensä poimii ruuastaan pois kaikki vihreät, on innostunut nokkosletuista. Hän on päässyt itse näkemään mistä vihreät osat poimitaan, on saanut auttaa lettutaikinan teossa, sekä toki myös se tärkein, eli hillo lettujen päällä on saattanut auttaa lettujen suosiota.

 

Nokkonen on ravinnollisesti rikkaampaa kuin pinaatti, ja sitä voi kevään lisäksi poimia myös pitkin kesää. Parhaimmillaan nokkonen on toki keväällä, mutta katkomalla varsia pitkin kesää, saa nokkosesta syötävää myös myöhemmin kesällä. Parhainta osaa nokkosessa on niiden nuput. Kukkivaa nokkosta ei kannata enää käyttää, vaan sen voi leikata ja odottaa tilalle nousevia uusia versoja.

 

Nokkonen kannattaa ryöpäyttää tai kuivata ennen käyttämistä. Me teemme nokkosesta usein myös piirakkaa, ja myös nokkossämpylät ovat oivia. Tämä lettutaikina onnistuu myös maidottomana, tai halutessaan kauramaidon voi korvata tavallisella maidolla. Haluaisin sanoa näitä riittää hyvin myös seuraavaksi päiväksi, mutta valitettavasti usein nämä tuppaavat kaikki katoamaan lautasilta juuri paistettuina.

 

Ohje nokkoslettuihin (maidoton)

n. 1 L tuoreita nokkosia (ryöpättynä noin 2 dl)

5 dl kauramaitoa

2 luomumunaa

2,5 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 rkl ruokaöljyä

Ryöppää nokkoset. Keitä niitä vähässä määrässä vettä noin 2-4 minuttia, ja puristele enimmät nesteet pois. Pilko nokkoset pieneksi.

Riko munat haarukalla rikki, lisää maito, öljy, pilkotut nokkoset ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista taikina pieniksi letuiksi pannulla.

Nauti mustaviinimarja- tai puolukkahillon kera!

 

itse tehdyt nokkosletut

ohje_nokkoslettuihin

 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.