-Supersuositut käsityöohjeet

Nokkosletut (ohje)

nokkoslettu_ohje

Nokkosletut

 

Ostimme talvella pitkään haaveissa olleen valurautaisen blinipannun. Nimestään huolimatta olemme käyttäneet pannua kaikkeen muuhun kuin blineihin. Tuttavallisemmalta nimeltään lettupannu soveltuu äärimmäisen hyvin nimenomaan lettuihin ja kasvispihveihin, ja niistä noussut innostus on tarttunut myös lapsiin.

 

Tänä keväänä ja kesänä lapset ovat saaneet itse poimia omasta pihasta lettuihin täytteitä. Nokkosta riittää vähän joka nurkalla, ja viikonloppuisin nokkosletut ovat olleet lasten suosikkeja. Jopa neljävuotias, joka yleensä poimii ruuastaan pois kaikki vihreät, on innostunut nokkosletuista. Hän on päässyt itse näkemään mistä vihreät osat poimitaan, on saanut auttaa lettutaikinan teossa, sekä toki myös se tärkein, eli hillo lettujen päällä on saattanut auttaa lettujen suosiota.

 

Nokkonen on ravinnollisesti rikkaampaa kuin pinaatti, ja sitä voi kevään lisäksi poimia myös pitkin kesää. Parhaimmillaan nokkonen on toki keväällä, mutta katkomalla varsia pitkin kesää, saa nokkosesta syötävää myös myöhemmin kesällä. Parhainta osaa nokkosessa on niiden nuput. Kukkivaa nokkosta ei kannata enää käyttää, vaan sen voi leikata ja odottaa tilalle nousevia uusia versoja.

 

Nokkonen kannattaa ryöpäyttää tai kuivata ennen käyttämistä. Me teemme nokkosesta usein myös piirakkaa, ja myös nokkossämpylät ovat oivia. Tämä lettutaikina onnistuu myös maidottomana, tai halutessaan kauramaidon voi korvata tavallisella maidolla. Haluaisin sanoa näitä riittää hyvin myös seuraavaksi päiväksi, mutta valitettavasti usein nämä tuppaavat kaikki katoamaan lautasilta juuri paistettuina.

 

Ohje nokkoslettuihin (maidoton)

n. 1 L tuoreita nokkosia (ryöpättynä noin 2 dl)

5 dl kauramaitoa

2 luomumunaa

2,5 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 rkl ruokaöljyä

Ryöppää nokkoset. Keitä niitä vähässä määrässä vettä noin 2-4 minuttia, ja puristele enimmät nesteet pois. Pilko nokkoset pieneksi.

Riko munat haarukalla rikki, lisää maito, öljy, pilkotut nokkoset ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista taikina pieniksi letuiksi pannulla.

Nauti mustaviinimarja- tai puolukkahillon kera!

 

itse tehdyt nokkosletut

ohje_nokkoslettuihin

 

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Kuivatut omenat, helppo ohje!

  Monilla on näin syksyisin suuri mietintä mitä kaikkea oman pihan (tai naapurin, työkaverin tms) omenapuun sadosta oikein tekisi. Hilloa

#faktaakoronasta17

Kasvosuojien käyttäminen ja ompeleminen

Kankaista kasvosuojaa voi käyttää hätätilanteessa, kun tarjolla ei ole muuta suojaa. Opettele kuitenkin käyttämään sitä oikein, ja katso ohjeet materiaaliin ja erilaisiin kaavoihin.

Kolmevuotiaan synttärit

  PikkuSisko täytti viime viikolla kolme vuotta. Tämä on ollut päivän selvää lapsen uhmaiän huomioon ottaen, ja kaiken oman syksyisen

Yksi uhmaikäinen ja sen sisko

  Syksyn myötä on hienoa huomata uusia asioita. Olen pikkuhiljaa jo myynyt kaikki perheemme kestovaipat. Pyykin määrä tuntuu vähentyneen huomattavasti