-Supersuositut käsityöohjeet

Nokkospiirakka ja rikkaruohoista salaatti

toukokuu15 113

toukokuu15 049

toukokuu15 033

 

Pitkän talven jälkeen on vihdoin aika poimia jo kesän ensimmäistä satoa. Nokkonen, vuohenputki ja ketunleipä ovat päätyneet meidän lautasille suurina herkkuina. Varsinkin nokkosesta on moneksi, eikä se luonnosta lopu kesken kun löytää nyt hyvän paikan.

 

Nokkosen poimimiseen tarvitsee puutarhahanskat ja sakset. Nokkonen on parhaimmillaan nuorena ennen kukintaa, mutta sitä voi kerätä myös myöhemmin kesällä kunhan ottaa niistä varsista joissa ei ole kukkia. Esim. nyt jos löytää hyvän paikan ja saksii koko mättään mukaansa, voi kuukauden päästä samassa paikassa olla jo uusi sato odottamassa. Kätevää.

 

 

 

Me käytämme nokkosta pinaatin tavoin. Piirakkaan, munakkaaseen, sämpylöihin, lettuihin tai vaikka pitsan päälle. Ensin nopea ryöppäys ja sen jälkeen käyttöön tai pakastimeen odottamaan käyttöä. Ei tarvitse ostaa talvisin pakastepinaattia kaupasta.

 

Nokkosfetapiirakka

 

Pohja:

3 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 margariinia/ voita

hippusellinen suolaa

liraus vettä

 

Päälle:

n.100g ryöpättyä nokkosta

1 pkt fetaa

kirsikkatomaatteja

oliiveja

1 purkki luomukermaviiliä

1 luomukananmuna

pippuria

 

Nypi pohjan aineista kuivat aineet ja voi, ja lisää lopuksi loraus vettä jotta saat tasainen taikinan. Levitä taikina voidelluun piirakkapohjaan ja siirrä hetkeksi jääkaappiin.

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pinaatti, kermaviili ja muna tasaiseksi seoksi lusikalla tai haarukalla, lisää pippuria tai suolaa mikäli feta on vähäsuolaista. Pilko tomaatit ja feta, ja levitä ne piirakkapohjan päälle oliivien kera. Kaada päälle kermaviiliseos ja paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25-35 minuuttia kunnes reunat ovat ruskeita ja päällisessä hitusen rusehtavaa. Nauti salaatin kera!

 

Salaattiin voi lisätä vaikka ketunleipää ja nuoria vuohenputkia, joiden lehdet ovat vielä kiiltävät. Oliiviöljy kruunaa kokonaisuuden.

 

toukokuu15 062

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

4 thoughts on “Nokkospiirakka ja rikkaruohoista salaatti”

 1. Kiitos! Hyvä muistutus, että näitä voisi keräillä pakasteeseen, kun pinaattikeitto kuuluu meidän vakkariruokiin. Sata grammaa nokkosta tarkoittaa kuitenkin varmaan aika isoa määrää näin käytännössä? Pitänee aloittaa vanhempien takapihan tarkkailu…

  Vastaa
  • Joo 100g oli jonkinmoinen pino, sellainen mikä juuri ja juuri mahtui kattilaan, mutta lopulta pieneni ihan todella pieneksi möykyksi. Itse kerään aina nokkoset varren kera ja putsaan kotona varret pois. Meillä ei ole juuri mitään nokkosta ihan omalla pihalla mutta lenkeillä näkee parhaimmat maastot mistä poimia 🙂

   Vastaa
   • Kiitos näistä nokkosmuistutuksista! Viikonloppuna keräsin melkoisen satsin ja tänään testasin nokkoskeittoa. Ryöpätessä saa nokkosen tosiaan kutistumaan aika pieneksi, samoin kuivaamalla. Nälkä kasvaa syödessä ja haaveilenkin jo testaavani sinun piirakkaasi. 🙂

    Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Sokeriton kuukausi (tai vuosi)

    Jossain lokakuun flunssaputken jälkeen unohdin pukea lenkkikengät aamuisin jalkaan. Pyörällä pääsi töihin nopeammin kun ei ollut luntakaan. Enkä

Mahtava raparperipiirakka, vegaaninen

Kevät on raparperin sesonkiaikaa, ja nyt sitä saa niin toreilta, kaupoista kuin vaikka erilaisista kaupunkiosien ryhmistäkin. Monille tulee raparperia yli

Linssibataattikeitto

  Olen ollut viikon kissojen seurana. Flunssa on kaatanut minut kunnolla, eikä eilinen uhkarohkea työpäiväni auttanut asiaa. Tänään tein lääkkeeksi

Kasvis-halloumipaistos

  Olen niitä ihmisiä jotka eivät viivy pitkään hellan edessä, ja jotka tekevät ruokaa soveltaen. Eräänä päivänä sain kuitenkin sovellettua