-Supersuositut käsityöohjeet

Nokkospiirakka ja rikkaruohoista salaatti

toukokuu15 113

toukokuu15 049

toukokuu15 033

 

Pitkän talven jälkeen on vihdoin aika poimia jo kesän ensimmäistä satoa. Nokkonen, vuohenputki ja ketunleipä ovat päätyneet meidän lautasille suurina herkkuina. Varsinkin nokkosesta on moneksi, eikä se luonnosta lopu kesken kun löytää nyt hyvän paikan.

 

Nokkosen poimimiseen tarvitsee puutarhahanskat ja sakset. Nokkonen on parhaimmillaan nuorena ennen kukintaa, mutta sitä voi kerätä myös myöhemmin kesällä kunhan ottaa niistä varsista joissa ei ole kukkia. Esim. nyt jos löytää hyvän paikan ja saksii koko mättään mukaansa, voi kuukauden päästä samassa paikassa olla jo uusi sato odottamassa. Kätevää.

 

 

 

Me käytämme nokkosta pinaatin tavoin. Piirakkaan, munakkaaseen, sämpylöihin, lettuihin tai vaikka pitsan päälle. Ensin nopea ryöppäys ja sen jälkeen käyttöön tai pakastimeen odottamaan käyttöä. Ei tarvitse ostaa talvisin pakastepinaattia kaupasta.

 

Nokkosfetapiirakka

 

Pohja:

3 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 margariinia/ voita

hippusellinen suolaa

liraus vettä

 

Päälle:

n.100g ryöpättyä nokkosta

1 pkt fetaa

kirsikkatomaatteja

oliiveja

1 purkki luomukermaviiliä

1 luomukananmuna

pippuria

 

Nypi pohjan aineista kuivat aineet ja voi, ja lisää lopuksi loraus vettä jotta saat tasainen taikinan. Levitä taikina voidelluun piirakkapohjaan ja siirrä hetkeksi jääkaappiin.

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pinaatti, kermaviili ja muna tasaiseksi seoksi lusikalla tai haarukalla, lisää pippuria tai suolaa mikäli feta on vähäsuolaista. Pilko tomaatit ja feta, ja levitä ne piirakkapohjan päälle oliivien kera. Kaada päälle kermaviiliseos ja paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25-35 minuuttia kunnes reunat ovat ruskeita ja päällisessä hitusen rusehtavaa. Nauti salaatin kera!

 

Salaattiin voi lisätä vaikka ketunleipää ja nuoria vuohenputkia, joiden lehdet ovat vielä kiiltävät. Oliiviöljy kruunaa kokonaisuuden.

 

toukokuu15 062

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

4 thoughts on “Nokkospiirakka ja rikkaruohoista salaatti”

 1. Kiitos! Hyvä muistutus, että näitä voisi keräillä pakasteeseen, kun pinaattikeitto kuuluu meidän vakkariruokiin. Sata grammaa nokkosta tarkoittaa kuitenkin varmaan aika isoa määrää näin käytännössä? Pitänee aloittaa vanhempien takapihan tarkkailu…

  Vastaa
  • Joo 100g oli jonkinmoinen pino, sellainen mikä juuri ja juuri mahtui kattilaan, mutta lopulta pieneni ihan todella pieneksi möykyksi. Itse kerään aina nokkoset varren kera ja putsaan kotona varret pois. Meillä ei ole juuri mitään nokkosta ihan omalla pihalla mutta lenkeillä näkee parhaimmat maastot mistä poimia 🙂

   Vastaa
   • Kiitos näistä nokkosmuistutuksista! Viikonloppuna keräsin melkoisen satsin ja tänään testasin nokkoskeittoa. Ryöpätessä saa nokkosen tosiaan kutistumaan aika pieneksi, samoin kuivaamalla. Nälkä kasvaa syödessä ja haaveilenkin jo testaavani sinun piirakkaasi. 🙂

    Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Raparperimuffinssi

Saimme sukulaisista rapareperia, jonka lapsi halusi muuttaa muffinssiksi. Päätin leipoa munattomia, jotta myös perheen muna-allerginen saisi maistaa hieman leivonnaisia. Resepti

Lehtikaalipasta

  Oman terassin ensimmäistä satoa alkaa vihdoin saada lautaselle asti. Keväällä kaupasta ostettu ja kynitty lehtikaali tuotti uuden sadon terassillamme,

Rättien voittajat

Hip Hei!   Rättien arvonta on nyt suoritettu. Kommentit blogissa, facebookissa ja instagramissa on koottu exceliin, ja yhteensä sitä kautta

Bloggarit muodin kärjessä?

  Noin vuosi sitten Mehukekkereillä oli juuri alkanut vuoden mittainen tekstiilienkierrättämiseen liittyvä haasteeni, ja ensimmäisinä viikkoina syntyi matot jotka innostivat