-Supersuositut käsityöohjeet

Kätevä viimeiseksi neulottava kantapää (video-ohje)

Sain hieman erikoisemman sukkatoiveen

Monille villasukan aloittamisessa hankalinta tuntuu olevan kantapää. Minäkään en ole ollut pitkään aikaan enää sen perinteisen kantapään ystävä, ja nykyään neulon lähes kaikki sukat varpaasta varteen tiimalasikantapäällä.

Joku aika sitten halusin kuitenkin opetella viimeiseksi neulottavan kantapään. Tajusin, että jos kantapään kohdalle neuloo apulangan vähän kuin lapasen peukaloa varten, voi kantapään tosiaan neuloa viimeisenä. Yleensä uuden äärellä katson aina itse ohjevideon tai katson kuvat, mutta tällä kertaa päätin soveltaa idea ihan itse.

Viimeisenä neulottava kantapää sopii mielestäni parhaiten juuri kirjoneuleeseen. Tällöin kirjoneuleen voi neuloa huoletta putkeen koko sukkaan, eikä kuvion puolesta tarvitse huolestua laskea silmukoita erikseen kantapään aikana.

Kantapää jälkijättöisenä on helppo, jos on edes joskus

 • poiminut silmukoita esim purkamisen jälkeen
 • tehnyt lapaseen tai villasukkaan kärkikavennukset
 • haluaa neuloa kirjoneuleen tai sukan ns yhteen putkeen
 • ei tarvitse vahvistettua kantapäätä

Jotta kantapää olisi helppo ymmärtää, kirjoitin siihen sekä ohjeet, että tein myös videon. Toivottavasti tämä selkiyttää ja auttaa hahmottamaan kantapään rakennetta. Kannattaa kokeilla, avasi ainakin oman maailman sukkien suhteen lähes kokonaan uudelleen!

Ja nämä Hymiö-sukat? No minä annoin 8-vuotiaalle sukkalahjakortin, ja sain sen takaisin hartaasti väritettynä ja kuvitettuna. Tuotti hieman haasteita, mutta nyt on sukat kuulemma jo käytössä!

Ohje viimeiseksi neulottavaan kantapäähän

Pura varovasti apulanka, ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi niiden lisäksi myös 1 s molempien puikkojen alkuun (eli yhteensä 2 s), jotta sukan keskelle ja kantapään alkuun ei jää reikää.

Kantapäähän tehdään vastaavat kavennukset kuin esim. lapaseen. Tässä olen tehnyt kavennukset ns. väärin päin, jotta kantapäästä tulee myös mielenkiintoinen, ja se saa pienen kuvion.

Neulo siis 2 s edestä oikein yhteen, ja oikein kunnes 2 s ennen puikolla (sukkapuikoilla puikko 2). Neulo 2 s takaa oikein yhteen.

Neulo toinen puikko (sukkapuikoilla puikot 3 ja 4) samoin.

Neulo kerros oikein.

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes yhdellä puikolla jäljellä on 6-10 s. Tämä riippuu paljon sukan koosta.

Päättely

Päättely tehdään silmukoimalla. Näin kantapäästä saadaan tukeva ja vahva, eikä se purkaannu helposti. Silmukoinnin ohjeet näet yllä olevalla videolla.

8 thoughts on “Kätevä viimeiseksi neulottava kantapää (video-ohje)”

 1. Nätit sukat. Näyttää helpolle tuo viimeksi neulottu kantapää, osaat laittaa hyvät ohjeet, pannaan kokeilulistalle. Tällä hetkellä puikoillani valepalmikko sukat, hyvä ohje siitäkin. Irmeli

  Vastaa
  • Oi kiitos Irmeli! Tämä kantapää sopii tosiaan yllättävän moneen, ja se onkin siitä tosi käytännöllinen 🙂

   Vastaa
 2. Tällä ohjeella voi varmaankin korjata rikkikuluneen kantapään villasukissa, onko kukaan kokeillut?
  Äitini korjasi jotenkin näin sukkien kantapäät. On mielestäni parempi tapa kuin parsiminen.

  Vastaa
  • Voisi kyllä toimia siihenkin! Vähän riippuu miten aiempi kantapää on tehty, mutta jos haluaa neuloa kokonaan uudeen, toimii tähän siihen kyllä 🙂

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

tekstiili - tohveli

Nahkatossut

Pari viikkoa sitten perjantai-illan ompeluhaasteena oli ommella jotain haastetta. Jotain mitä ei ole koskaan ommellut, tai jotain minkä kokee itselle

Talvipuutarhassa

  Ompelin jo pari viikkoa sitten tästä Käpysen Talvipuutarhasta itselleni tunikan. Tunnin työnä leikkuu ompelu ja viimeistely, ja palkinnoksi heti

Maalattu matto

    Kierrättämisessä parasta on saada tuote uudelleen käyttöön vain pienellä muokkauksella. Meidän haasteenamme on jo pitkään ollut eteisen matto,