| | | | | | | | |

Lapsen housujen korjaus

Minua on odottanut jo pitkään housukasa, tarkalleen ottaen 8 rikkinäiset housut. Osa lapsien suosikkeja, osa saanut osumaa jo uransa alkuvaiheessa. Pidettyjä kaikki, ja tarpeellisia vaatekaapin peruskappaleita.

Siispä vappuna pidin pitkästä aikaa korjausaamun. Tämä kannattaakin tehdä aina sarjatyönä, ja mielellään valita paikoiksi vielä lähes saman värisiä kankaita, jolloin aikaa ei kulu lankojen vaihtamiseen.

Tärkeintä on muistaa tukikankaat. Itse suosin tukikangasta niin paikan, kuin myös paikattavan vaatteenkin nurjalla puolella. Paikattavan vaatteen nurjalle puolelle silitänkin usein irtirevittävää tukikangasta, joka lähtee parhaiten muuten irtoamaan pesussa. Se pitää kuitenkin tikin hyvin paikoillaan ja auttaa ompelussa todella paljon, joten suosittelen!

Ja mikä tärkeintä, voi paikkoihin keksiä myös jujuja. Itse ompelin kukan yhtiin lapsen housuihin, ja yllätyksekseni niistä tulikin lapsen selkeät suosikit. Voisinkin siis vielä kuvioida näitä lisää esim käsin tai yhdessä lapsen kanssa.

Housujen korjaaminen, tarvikkeet

 • silitettävää tukikangasta ja irtirevittävää tukikangasta
 • pieniä kangaspaloja paikoiksi
 • ompelukone (ja saumuri)
 • ompelulankaa
 • pikkusakset tai ratkoja

Ompeluohje housujen korjaamiseen

 1. Valitse sopivat paikat ja silitä tukikangasta niiden nurjalle puolelle. Leikkaa oikea muoto vasta tukikankaan silityksen jälkeen!
 2. Ratko housujen sauma auki reiän tai tahran vierestä, siten että paikka on helpompi ommella
 3. Silitä irtirevittävää tukikangasta reiän päälle. Tämä kannattaa olla isompi kuin tuleva ommeltava paikka. Irtirevittävän tukikankaan kanssa paikka on helpompi ommella, eikä kangas lähde kupruilemaan.
 4. Asettele paikka reiän päälle ja neulaa se kiinni.
 5. Voit ommella paikan joko käsin monin eri pistoin, tai voit ommella sen koneella.
 6. Koneella ompelussa suosittelen käyttämään kirjontajalkaa tai koristejalkaa, jonka pohjassa on lovi leveällekin tikille.
 7. Säädä koneeseen leveä ja tiheä tikki, ja ompele paikka kiinni reiän päälle.
 8. Ompele ratkottu sauma takaisin kiinni.
 9. Päättele kaikki langanpätkät ja silitä

Käytä paikattuja vaatteita ylpeydellä! Voit kuvioida paikkojen päältä vielä myös käsinpistoilla eri kuvioita.

Similar Posts

4 Comments

 1. Korjausompelu on kyllä sellaista minkä aloittamista tulee venytettyä ja venytettyä.. kivan näköisiä housuja niistä tulikin! 🙂

  1. No se on, jostain syystä se ei vaan aina heti innosta. Nyt alan ottamaan siihen uusia näkökulmia! 🙂

 2. Minä myös hiljattain sain hyvän fiiliksen, kun korjasin vihdoin talven mittaan jo melko mittavaksi kasvaneen kasan neuletakkeja. En tiedä, miten onnistun käyttämään niitä niin, että ne aina rapsahtelevat kainaloista ja pääntieltä. Mutta nytpä ovat valmiina odottamassa ensi talvea, eivätkä enää kiusaa mielessä tekemättömänä työnä.

  Kivasti korjattuja housuja! Ei ihme, että kukkahousuista tuli lempparit!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.