| | | | |

Kuinka paljon vaatteita lapsi tarvitsee?

Yltäkylläisessä kulttuurissa välillä hämärtyy tarpeellisuuden ja liiallisuuden rajat. Muistan esikoista odottaessani, että olin suoraan sanottuna pulassa kun yritin pähkäillä paljon vauvanvaatteita on tarpeeksi. Nyt kahden lapsen kokemuksella huomaan pohtivani tätä vähintään kerran vuodessa, lapsen kasvaessa aina vain suurempaan kokoon.

Tässä postauksessa käyn siis esimerkkien kautta läpi, kuinka paljon vaatteita lapsi tarvitsee, ja kuinka vaatekerrastot voi miettiä mahdollisimman ekologisiksi. Pohdinnat ovat omiani, kokemusten kautta havaittuja.

Ekologinen vaatekerrasto vauvalle ja lapselle

Jo alusta alkaen vaatteet kannattaa ommella tai hankkia tuplakokoisina. Tämä tarkoittaa siis monikäyttöisiä vaatteita, jotka merkitään kahden koon voimin, esim. 50/56 cm. Näihin vaatteisiin on suunniteltu yleensä pidemmät hihat ja lahkeet, joita voi kääntää aluksi. Vaatteet kasvavat siis lapsen mukana, ja parhaimmillaan yksi vaate käy lapselle monta eri kasvukautta. Mitä pidempään käytetty vaate, sen ekologisempi se on.

Yksi tärkein oppi vaatekerrastojen huoltamisessa on aikainen tahranpoisto. Mitä aiemmin tahra poistetaan, sen paremmalla todennäköisyydellä sen saa poistettua. Yksi tärkeä ja ekologinen tahranpoistaja on sappisaippua. Sitä on saatavilla niin kiinteänä palana, kuin myös nestemäisenäkin.

Mikäli tahraa ei voi poistaa, tai se pinttyy liikaa kiinni vaatteeseen, voi sen toki peittää. Voit kirjailla tahran päälle, tai ommella sen päälle esim. applikaation.

Monta vaatetta vauvalle?

Vauvan vaatemäärät riippuvat monestakin seikasta. Pulautteleeko vauva, kastuvatko bodyt tai housut kestovaippojen ehkä välillä falskatessa, ja kuinka usein jaksat pestä pyykkiä. Mikäli vauva ei juurikaan pulauttele, voi yksi body hyvinkin mennä pari päivää.

Pienet vaatteet harvoin täyttävät pesukonetta itsestään, joten vaatteiden sävytys kannattaa pohtia sen mukaan, kuinka paljon aikuisten vaatteissa on vaaleaa ja tummaa. Mikäli aikuisten oma pyykki koostuu vain tummista vaatteista, minkä kanssa peset arjessa vauvan valkoisia bodeja? Vai olisiko käytännöllisempää hankkia myös vauvalle vain tummia tai värikkäitä vaatteita?

Vauvan vaatteita kannattaa hankkia ensin koossa 50/56 cm, ja isompia sitten vasta vauvan synnyttyä. Tällöin olet käytännössä jo testannut ja huomannut millaiset vaatteet toimivat teillä parhaiten, kietaisubodyt vai tavalliset bodyt, housut vai potkuhousut yms. Seuraava koko 62/68 kestää mitä luultavimmin käytössä hitusen pidepään kuin tuo ensimmäinen koko, vauvasta toki riippuen.

Esimerkkejä vauvan 0-6 kk vaatekerrastosta

 • 8 bodya
 • 8 housut/potkuhousut
 • 1-3 haalaria esim yöpuvuiksi
 • 3-5 pari sukkia, riippuen käytetäänkö housuja vai potkuhousuja
 • 1-2 ohutta myssyä, esim silkkivilla
 • 1 villahaalari
 • 1 ulkoiluhaalari (kesävauva ei välttämättä tarvitse, ja haalarissa ei tarvitse olla veden pitävyyttä)
 • villasukat
 • villatumput
 • paksumpi pipo

Liikkuvan vauvan 6-18 kk vaatekerrastot

Liikkuvampi ja varsinkin itsenäisesti syövä vauva ja taapero myös sotkevat enemmän. Parhaimmillaan huomaat ehkä vaihtavasi bodyn tai paidan jokaisen ruokailun jälkeen, oli päällä minkälainen essu tahansa. Ja siihen myös suosittelenkin panostamaan, ruokalappuihin. Ne säästävät myös vaatteita!

Muilta osin edellinen listaus sopii hyvin vielä tähänkin ikäluokkaan. Toisaalta myös pottatreenit saattavat lisätä housujen kulutusta, ja samoihin aikoihin kannattaa harkita pikkuhousujen lisäämistä vaatekaapin sisältöön. Vaatteita ei kannata kuitenkaan hommata kaappeihin ennakkoon liikaa, vaan hankkia yksittäisiä osia lisää tarvittaessa.

 • 8-10 bodya / paitaa
 • 8-10 housut/potkuhousut
 • 1-2 haalaria esim yöpuvuiksi
 • 3-6 paria sukkia, riippuen käytetäänkö housuja vai potkuhousuja
 • 1-2 kypärämyssyä
 • 1 juhla-asukokonaisuus
 • 1 villahaalari
 • 1 ulkoiluhaalari sään mukaisesti
 • villasukat
 • villatumput
 • paksumpi villapipo
 • toppahanskat
 • välikausihanskat / kurarukkaset
 • välikausipipo, esim trikoopipo

2-10 vuotiaan lapsen tarvitsemat vaatteet

Isompi lapsi alkaa olla tietoinen jo omista vaatteistaan ja mieltymyksistään. Toinen saattaa suostua käyttämään pelkkiä sukkahousuja, toinen vain löysiä ja kiristämättömiä housuja. Mitään selkeää ohjetta tähän ei siis ole, vaan lasta kannattaa myös kuunnella. Mitä enemmän ja pidempään vaatteita käytetään, sen ekologisempia niistä siis tulee.

Isommalle lapselle yksi tuplakoko (esim 98/104 cm) kestää käytössä noin vuoden. Tämä riippuu paljon toki lapsen kasvunopeudesta, toisilla yksi koko kestää pidempäänkin. Päiväkotiin mentäessä pari vaatekerrastoa kannattaa varata varavaatteiksi, sillä useimpiin päiväkoteihin varavaatteita voi jättää päiväkodin nimettyihin lokeroihin.

 • 8-12 paitaa / tunikaa / mekkoa
 • 2-3 aluspaitaa
 • 8-10 housut /sukkahousut / leggingsit
 • 1-2 yöpukua
 • 6-10 paria sukkia
 • 8-12 alushousut
 • 1-2 juhla-asukokonaisuus
 • 1 villahaalari TAI 1 villapaita ja 1 villahousut
 • 1 välikausihaalari TAI takki ja housut
 • 1 toppahaalari TAI takki ja housut
 • mahdollisesti vielä myös sadeasu
 • villasukat
 • villalapaset
 • toppahanskat
 • välikausihanskat / kurarukkaset
 • paksumpi villapipo
 • välikausipipo, esim trikoopipo

Lasten kasvaessa myös juhlia tulee enemmän. On kaverisynttäreitä, pääsee mukaan erilaisiin suvun juhliin ja tapahtumiin. Niitä varten kannattaa tehdä tai ostaa 1-2 juhlasettiä, joihin voi juhlasta riippuen vaihtaa esim. vyön tai muun asusteen väriä. Yksi juhlapuku kannattaa olla tumma tai musta, sillä valitettavasti niitä hautajaisiakin tulee aina välillä.

Nämä kokonaisuudet ovat siis omien kokemusten pohjalta koottuja. Toiselle lapselle riittää vähempikin, toiselle saatetaan tarvita jotain osiota ehkä pari kappaletta lisää. Liikaa ei tarvitse kuitenkaan ostaa, sillä moni lapsikin valitsee suosikkivaatteensa. Ne ovat ne, jotka pysyvät päällä monta päivää, ja jotka haetaan pyykkinarulta suoraan päälle. Isomman lapsen vaatteita voi hyvinkin pitää käytössä monta päivää ilman pesua, mikäli niihin ei tule näkyviä tai tuoksuvia tahroja. Pese vaatteet siis aina vain silloin, kun ne oikeasti likaiset. Näin vaatteet kestävät pitkään käyttökelpoisina.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat vaatekaappien siivouksessa ja uuden koon tullessa käyttöön. Osta aina hallitusti, täydentämään ehtii myöhemminkin! Muista myös kierrättää vanhat puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet kirpputorien tai muiden tekstiilien kierrätystoimijoiden kautta.

Similar Posts

8 Comments

 1. Eskari-ikäisen tytön äitinä sisävaatteiden osalta lista näyttää varsin riittävältä (tuota luokkaa meillä on niitä vaatteita joita on sopivasti ja jos on enemmän niin niitä on liikaa. Esim. pikkareissa kun just vaihdettiin kokoa suurempiin, ostin 9kpl ja näyttää riittävän ihan hyvin. Ehkä lisäisin jonkun puuvillaisen neule/collegetakin lisälämmikkeeksi, meillä on ainakin usein käytössä. Ulkovaatteissa yksi setti varmaan riittää jos on pakko, mutta ainakin asusteissa (villasukat, rukkaset) hankkisin tuplat. Ainakaan meidän kaupunkikodissa ei välttämättä saa hetkessä kuivaksi lapsen vaatteita jos pk:sta tulee rypenyt lapsi ja haluaisi mennä illemmalla ulkoilemaan (aamuksi kuivavat kyllä). Päiväkoti/eskari käytännössä myös vaatii että on kuravaatetus olemassa 🙂

  1. Rukkaset on kyllä haastavat! Meillä oli aiempina vuosina sama haaste, mutta nyt ei olla tarvittu extraparia. Päiväkodissa rukkaset kuivuvat pattereilla, ja kotona rukkaset kuivuvat yön yli kylpyhuoneen lattialla. Käytännössä ei siis samalla tavalla ulkoilla enää iltaisin, sillä meillä on aika paljon harrastuksia yms iltaisin.

 2. Mielenkiintoinen laskenta! Olen itse pähkäillyt samojen asioiden äärellä, kun lasten vaatelipastot ylitsepursusivat eikä niitä saanut enää edes kiinni. Mikä on tarpeeksi? Nyt olen aika hyvässä kombossa, ja aika samoilta nuo lukemat näyttävät. Itselläni on 10- ja 8-vuotiaat lapset. Poikalapselle lisäisin ulkoiluhousuja toiset lisää. Pärjätäänkö teillä oikeasti yhdellä parilla hanskoja/ lapsi? Tai yhdellä pipolla per lapsi? Nyt kun kelit ovat vaihdelleet kovasti, meillä ainakin hanskoja saa tuoda sisälle kuivumaan tämän tästä ja uusia, kuivia, napataan käsiin. Tuntuu, ettei niitä ole riittävästi, vaikka miten olisivat olevinaan “laatuhanskoja”, joiden pitäisi pitää vettä… Jos sinulla on vinkata jokin superhanska, ottaisin sen mielelläni 🙂

  Aiheellinen vinkki on myös mainitsemasi vaatteiden peseminen. Meillä tuntui koko vaatekerta menevän molemmilla lapsilla päivän päätteeksi pesuun, ja siihen puututtani, pyykkiä tulee enää todella vähän. Tuntui vähän tyhmältä pestä ns. puhdasta pyykkiä, kun ruokasotkut tmv. sotkut ovat omilta lapsiltani jo aika hyvin mennyttä aikaa 🙂

  1. Kiitos Karoliina!

   Meillä on siis villatumppuja, sekä ulkoilurukkasia. Aiemmilta vuosilta on vielä pieniä tai vähän rikkinäisiä vararukkasina, mutta käytännössä lapset ovat menneet yhdellä parilla koko talven. Siis eli villatumput ja yhdet ulkoilurukkaset. Ne kuivatetaan eskarissa ja koulussa patterilla, kotona taas kylppärin lattialla. Iltaisin ei ulkoilla niin paljon, että olisi ollut tarvetta kahdelle parille. Viikolla illat täyttyy enemmänkin muista harrastuksista, joihin lapset valitsee usein villatumput 🙂

   Ja kyllä, vaatteiden pesemisen kautta havahduin kokonaan tähän vaatekaapin sisältöön. Tajusin ensin, että meillä pestään vaatteita liian usein, lähes puhtaita vaatteita. Nyt otettiin siis selkeä käytäntö, että yhtä paitaa voi pitää kolmekin päivää päällä, jos siinä ei ole näkyvää tai haisevaa likaa. Samoin housuja. Pyykkiä tulee vähemmän, ja vaatteet pysyy hyvinä pidempään. Ja niitä tarvitsee siis vähemmän 🙂

 3. Vaatteiden pesemisessä pitäisi kunnostautua. Siis ettei pesisi niin usein. Kun eskari-ikäinen ei oikeastaan olekaan (enää) siinä iässä että ruokalista olisi luettavissa paidassa ja vaatteet pestävä päivittäin. Meillä vaan haaste on ne puolipitoiset. Ne kun jää pyörimään lapsen huoneen tuoleille/tasoille/lattioille (ei ole niille paikkaa olemassa, kun tilat ei anna myöten) ja eivät vahingossakaan eksy päälle uudestaan (lapsella on tarkka visio omasta pukeutumisestaan) ja sit pyykkipäivänä dumppaan koko kasan pyykkikoriin lopulta.

 4. Lasten vaatekaappi on välillä vaikea saada optimiksi. Sisävaatteita on meillä ehkä vähän vähemmän ja ulkovaatetta tuplasti. Sisävaatteissa noin 4 vaatekertaa aktiivisesti käytössä. Lempi pöksyt ja paidat kun menee aina pesun jälkeen päälle. Ja sitten muutama paita ja esim farkut on lähes käyttämättä. Mutta jos pesukone sattuis hajoamaan tai ollaan reissussa eikä ehdi heti pyykkäämään, niin on hyvä olla “reserviä”. Alusvaatetta kyllä on 8-10. Ulkovaatteissa asusteita enemmän. Hanskoja 3 paria, lisäksi muutamia vanhoja hanskoja varahanskoina päiväkodissa ja kotona. Pipoja ja tuubihuivejakin erilaisia. Meillä ulkoillaan kyllä tosi aktiivisesti ja sade/ loskasäällä ei ehdi ainakaan hanskat kuivua. Haalaria/ulkoasuja on 2-3. Tarpeen mukaan kun hankkii niin hyvä tulee. Hyvä on pysähtyä miettimään vaatteen määrää. Mikä on turhaa ja mitä oikeasti tarvitsee. Kirpparilta yritän ostaa mitä löydän. Esim. viime reissulta löytyi siisti juhlamekko tyttärelle. Ja ulkovaatetta ostaa alesta seuraavalle kaudelle valmiiksi.

 5. Moikka Veera,
  aivan loistava postaus ja niin totta. Tarvitseeko lapsi vaatteita niin, että vaatekaappi tursuaa? Ei tarvitse. Lapsella on kumminkin lempivaatteet, joita hän käyttää useammin. Ja toiseksi, lapset kasvavat nopeasti, joten välillä jää vaatteita myös täysin käyttämättä.
  Kirjoitin blogiini jutun lasten vaatteiden ja jalkineiden hankinnasta ja hallinnasta. Linkitin tämän sinun juttusi blogipostaukseeni. Linkki omaan postaukseeni:
   https://suosittelensulle.com/blogi/

 6. Jotakuinkin sisävaatteiden osalta lista näyttää samalta. Tosin 4,5-vuotiaalla tuli juuri vuoden toinen kasvupyrähdys ja yhtäkkiä paidat jotka on olleet käytössä ainakin vuoden olivat auttamattomasti kittanoita. Sama homma tapahtuu housujen kanssa ehkä hieman useammin. Ja housuja tuntuu olevan aina liian vähän. Poika on siro ja kaupasta on vaikea löytää edullisesti sellaisia collegeja jotka pysyisivät jalassa. Itse olen ommellut housuja milloin vaan ehdin. Yksi vinkki reikiintyneisiin, mahdollisesti jo kerran paikattuihin, pieniin tai hieman kulahtaneisiin housuihin jotka ei välttämättä enää kelpaa muille. Leikkaa lahkeet lyhyiksi ja ompelee suut, housuista saa shortsit 🙂 ainakin omalle sirolle pojalle jolla vyötärönympärys ei juuri kasva vuoden sisään tämä oli erittäin toimiva ratkaisu tänä kesänä. Hänellä on myös siro pää ja ollaan päästy monta vuotta samoilla pipoilla, niin trikoo kuin villahatuilla, luonto ja kukkaro kiittää 🙂 ja kun pipot on ommeltu laadukkaasta luomupuuvillasta niin kestävät käytössä tosi hyvinä.
  Meillä on ulkovaatteita kahdet kappaleet, toiset hoitoon ja toiset “paremmat” vapaa-ajalle. Jostain syystä hoidossa vaatteilla on taipumusta nuhjaantua ja kulua enemmän. Pyrin ostamaan vaatteet ensisijaisesti kirpputorilta ja alennusmyynneistä jo hieman ennakkoon. Toppavaatteet olen tosin ostanut yleensä uutena mutta aina alennusmyynnistä. Niissä kun tahtoo lämmöneristys huonontua äkkiä pesun myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *