| | | |

Jämäkangasmatto

IMG_2848

IMG_2781

IMG_2777

IMG_2774

IMG_2773

 

Kierrätyshaasteen viikko kaksi oli haasteellinen. Sain idean kyllä jo viime sunnuntaina, ja työkin käytönnössä jo muka suunniteltu valmiiksi. Jossain kohtaa kuitenkin tajusin että työmäärä onkin enemmän kuin olin kuvitellut, ja käytäntö ei ihan kohdannutkaan suunnitelmia. Työn edetessä tuli siis kokeiltua ties mitä tapaa käsinompelusta tuplaletityksiin ja lopulta kaiken purkamiseen.

Tämän viikon haasteena oli ne kaikki pienet leikkuusuirut ja tilkut. Käytönnössä siis tilkkulaatikko nro.2, se joka pursusi yli reunojen, ja se jonka kohtaamista olin vältellyt jo aika pitkään. Kerään selkeästi käytettävät tilkut yhteen laatikkoon, leikkuusälän yhteen, ja saumurijätteen yhteen roskakoriin. Tilkkulaatikko joka sisältää isompia tilkkuja ei ole pitkään aikaan ollut ongelma, lähinnä se on jopa ollut puolityhjä. Sen sisältöä voi helposti käyttää moneen, kun taas leikkuujäte on oikeasti jo niin pientä että sitä on hankala tuhlata mihinkään.

Nyt otin leikkuujätelaatikon sohvalla saksien kera, ja yksi ilta siinä meni leikellessä. Ihan sama minkä kokoinen tilkku, niin pitkän tai vähän lyhyemmän suiron siitä sai joka tapauksessa. Kun suiroja oli yksi iso pussi, aloitin letittämisen. Mietin pitkään miten yhdistän suiron toiseen kesken letityksen, ja lopulta päädyin kaksinkertaiseen solmuun. Letitin pitkiä pätkiä, sekalaisia värejä ja kankaita sekaisin. Kaikki tilkkulaatikkoon päätyvät kankaat ovat jo jossain vaiheessa tulleet esipestyiksi, joten sinänsä mitään värjäytymisen vaaraa ei enää tuotteenakaan ole.

Kokeilin vielä letittää lettejä yhteen, ja tämän jälkeen ommella niitä käsin yhdeksi matoksi. Tämä idea oli muuten hyvä, mutta matosta tuli todella paksu, ja ompelu vei liian paljon aikaa. Lopulta päädyin kuitenkin ompelukoneen ääreen. Ompelin lettinauhaa ympyräksi, ja lopulta toinen kokeilu vihdoin onnistui. Tavoitteena on vielä jatkaa projektia, sillä meiltä puuttuu paljonkin mattoja. Ja näitähän saa tehtyä myös ihan vaikka repien vanhaa lakanaa tai leikaten vanhoista t-paidoista. Mutta oikestaan värikkäin siitä tulee juuri niitä pieniä leikkuujämiä hyödyntäen.

 

IMG_2801

 

IMG_2844

IMG_2821

 

Ohje jämälankamattoon

Leikkaa jämäkankaat pitkiksi suiroiksi. Yhden pitkän palan voi puolittaa leikkaamalla se keskeltä kahtia, mutta jättämällä toiseen päähän pienen yhdistyvän osan. Ei haittaa, vaikka jonnekin jäisi isompia kulmia tai rouheita paloja. Kun paloja on leikattu noin kilo tai kaksi, voi aloittaa letittämisen. Määrä riippuu myös siitä kuinka ison maton haluaa, tai haluaako monta pientä jotka voi vielä yhdistää.

Teippaa tai kiinnitä aloitus sinulle sopivaan paikkaan, ja aloita normaali letitys kolmella nauhalla. Ei haittaa, vaikka aloitussuirot olisivat eri mittaisia. Kun yksi suiro loppuu, solmi siihen seuraava kiinni ja jatka letitystä. Kun lettinauha on omasta mielestä tarvittavan pitkä, siirry ompelukoneen ääreen. Suosittelen ompelukoneeseen paksua ja terävää neulaa, itse onnistuin katkaisemaan kaksikin neulaa paksuissa kohdissa. Valitse levein siksak, ja piston pituus voi olla noin 3-4. On myös erittäin tärkeä syöttää aina reunimmaista lettiä enemmän, tai muuten huomaat tekeväsi vatia. Yhteen mattoon menee paljon ompelulankaa, joten puolaamaan voi joutua kesken ompelun.

Kun matto on valmis, voi päättelyn viimeisellä koneella tai käsin siististi häivyttäen. Omat mattoni tulevat saamaan vielä kavereita, eikä projekti ole täysin valmis. Tästä ohjeesta saa kuitenkin valmistettua myös isonkin maton, mutta silloin suosittelen isoa ompelupöytää ja rautaisia hermoja. Halutessaan tähän saa kuitenkin tehtyä myös eri versioita eri materiaaleista, sekä hukattua paljonkin jämäkankaita. Suosittelen kokeilemaan!

 

IMG_2829

Similar Posts

25 Comments

 1. Oi, rakastan näitä lettimattoja! Mummolla oli tällainen värikkäistä muovipusseista tehty ja sen värejä aina ihailin keinutuolin alla, muisto on jotenkin jäänyt vahvasti mun mieleen juuri toisesta mummulasta. Toivottavasti minäkin saisin joskus tehtyä!

  1. Me juuri puhuttiin myös Martoissa, että ne muovimatot oli kans jonain aikana tosi pop. Itse suosin mieluummin näitä kankaisia, kivempia jalan alle. Nyt muuten tarvitaan enää vaan se keinutuoli 😉

 2. Ihan huikeen hieno lopputulos. Jämäkankaita ei niin hirveesti oo, mut semmosia vanhoja sukulaiselta toiselle kierrätettyjä ois pari kassillista. Löytysköhän meidän kotoa moiselle väripläjäykselle paikkaa? 🙂

  1. Kiitos Jenni! Tähänhän tosiaan kelpaa mikä vaan kangas, voi olla lakanaa tai vaikka vanhaa t-paitaa. Jos tekee vaikka kahden värisestä lakanasta, niin ei tule edes kirjava 🙂

 3. Tulin uudestaan näitä ihailemaan. Mun on ehkä ihan pakko itsekin tällaisia kokeille. Voishan sitä vaikka aloittaa tilkkujen leikkaamisella, kun ne laatikot pursuilee. Ehkä minä otan helmikuuksi tilkkulaatikkohaasteen. Sen vajentamisen siis. 🙂

 4. Onpa nostalgiset ja silti samalla raikkaat matot. Kekseliästä! Tikkasitko ihan tavallisella yksinkertaisella ompelulangalla vai jollain paksummalla?

  1. Nämä on Mari ommeltu ihan tavallisella ompelulangalla, ei mitään kummempia. Paitsi että neula ei kannata olla mikään ohut, mielellään 90 ainakin.

 5. Tulipa kivat! Suosin neutraalimpaa linjaa sisustuksessa, mutta näiden räsymattofiilis on kyllä huippu hieno! Tämä menee kyllä korvan taakse, jos ei muuta niin keksimpä mihin voin hyödyntää hapertuneet ikivanhat lakanat.

 6. Onpas kaunis! Paljonko on maton halkaisija ja paljonko painaa? Menikö sekä trikoot että joustamattomat sulassa sovussa? 🙂

  1. Kiitos! Juu trikoot ja joustamattomat on sulassa sovussa, ja yhden ympyrän halkaisija ei ole kovin iso. Tästä on tulossa lisää juttua viikonloppuna, sillä innostuin tekaisemaan näitä hieman lisää suuremmaksi kokonaisuudeksi. Kannattaa siis pysyä seurassa mukana 😉

 7. Aivan ihana. Täytyy pistää korvan taakse 🙂 Saako udella mistä tuo ihana laatikko on?

  1. Hei Margit, kiitos! Tuo laatikko on ehta aito appelsiinilaatikko 50-luvulta, löytyi isomummoni jäämistöstä ja heti otin sen sieltä käyttöön 🙂

 8. Tästähän mie sainkin toteutuskelposen idean mein olkkarin mattoon. Ajatuksena on ollu tehä se jämävaatteista joita olen jo kerännytkin. Toteutusvaihtoehtoina tähän asti ollu kangaspuut(ei ole omia) ja virkkaus (niin hidasta isoa mattoa tehä). Kiitos 🙂

 9. Voi ihanuus tätä mattoa! kiitos myös ohjeesta, ihan pakko laittaaa muistiin:) niin ja ihana on blogisi kaikkiaan, palaan heti taas uudestaan:)

 10. Hei,
  Tällaiset matot on tosi kivoja. Mä tein joskus aikanaan vessaan tällaisen pyörylämaton Strömsön innoittamana, jossa tosin Li ompeli sen KÄSIN. Itse testasin silloin monipistosiksakkia ja se toimi hyvin. Niin kuin tietty tämä sinun käyttämäsi tavallinen siksak myös. Jatkoin räsysuikaleita aina muutamalla käsinpistolla, enkä jatkanut solmimalla. Minun palmikoitu mattoni oli vuosia käytössä. Tällä tekniikalla voi ommella myös kauniita pannunalusia, koreja. Jopa kesäisen lierihatun olen nähnyt näin toteutettavan.

 11. Kiitos tästä ihanasta ideasta, lähtee toteutukseen! Olen tuskaillut noitten tilkkujen kanssa, nyt tiedän, minne ne päätyvät. Aloitettu jo on! Parastahan tässä on se, että jos on yhtä lyhytjänteinen kuin minä, ei ole pakko silputa kaikkea kerralla, vaan voi silputa välillä ja letittää ja taas silputa.

  1. Mahtava Elsa kuulla että tämä antoi sinullekin inspiraation! On kyllä todella hienoa että tästä on innostuttu, ja nimenomaan se on parasta että kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla loppuun. Voi jatkaa jos haluaa ihan milloin vaan 🙂

 12. Kiitos! Ihan mahtavaa tapa käyttää tilkkuja. Oletkon käyttänyt kaiken paksuisia sekaisin vai yrittänyt yhdistellä samanpaksuisia kankaita? Miten yhdistin nauhat, ihan jollain perussolmulla? ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *