| | | | | | | |

Penaalin ompelu, vinkit vapaakirjontaan ja applikaatioihin

Kaupallisessa yhteistyössä Pfaff Suomi

 

Perheessämme on odotettu koulun aloitusta jo pitkään. Kun se on vihdoin lähestymässä, on ollut aika tarkastaa koululaisen varusteet. Ensimmäisenä huomasimme kunnollisen penaalin puutteen, ja lapsi piirsi toivomansa penaalin minulle ohjeeksi.

Tämän penaalin ideana oli kukat ja kesä. Lapsen suunnittelun mukaisesti vihreä vetoketju on yksi kukan varsi, ja penaalin päissä olevat kukat ovat sen päässä. Erinomaista mielikuvitusta ja suunnittelutaitoa siis koululaiselta, jos saan sanoa! Ompelimme penaalin yhdessä. Tähän käytettiin hieman matematiikan harjoituksia ympyröiden laskemiseen ja piirtämiseen, sekä lapsi sai itse ommella kukkien varret applikaatiojalalla.

Kun penaali oli valmis, oli vastaanotto onnistunut. Tässä me onnistuimme, yhdessä! Ohjeet penaalin ompeluun löytyy alempaa, ja toivottavasti tämä innostaa myös sinua #haaveheinäkuu ompeluissa.

 

 

 

Varsien vihreät lehdet ompelin vapaakirjonnalla, joka toimii tässä vallan mainiosti. Pfaffin koneissa on erilaisia vapaakirjontaan tarkoitettuja paininjalkoja koneesta riippuen. Omassa Ambition 1.0 koneessani (joka on muuten nyt Pfaffilla kesäalennuksessa) on esim erilainen paininjalka vapaakirjontaan, kuin mitä vanhassa manuaalisessa koneessani. Tässä paininjalan istukka (se mihin paininjalka kiinnitetään) irroitetaan, jotta itse vapaakirjontajalka saadaan siihen kiinnitettyä. Sen jälkeen lasketaan vielä syöttäjät koneen takaa, ja kangasta ohjaillaan siis itse haluamaansa suuntaan. Myös tikin pisto määrittyy aivan täysin sen mukaan, kuinka paljon itse liikuttaa kangasta ja mihin suuntaan.

Vapaakirjontaa kannattaa harjoitella. Se sopii yllättävän moneen, niin tilkkutöihin, kankaan värittämiseen kuin myös tämän tyyliseen applikaatioonkin. Lisäksi vapaakirjonta on helppoa, nopeaa ja sillä saa näyttävää jälkeä aikaiseksi! Varsinkin monivärisenä vapaakirjonta käy lähes taiteen muodosta, joten sillä tosiaan saa erittäin hienoa jälkeä aikaan yllättävän helposti.

 


Vinkit applikaation ompeluun

Oikeillä välineillä myös applikoiminen on helppoa. Applikaatioillahan tarkoitetaan kankaan päälle kirjottavia toisia kangaspaloja, jotka ommellaan pohjakankaaseen kiinni lyhyellä siksakilla. Olen itse normaalisti suurien linjojen ystävä, ja tästä syystä olen suoraan sanottuna vältellyt applikaatioita. Nyt jopa lapseni pääsi testaamaan niitä, ja oikeilla välineillä homma hoituu aikalailla leikiten.

Tärkeintä applikaatioissa tukikankaat, oikea applikaatiopaininjalka, terävät sakset tai pyöröleikkuri, silitysrauta ja kärsivällisyys. Moni käyttää kaksipuoleista liimakangasta, jonka avulla pienetkin palat saa silitettyä kankaalle ompelua varten. Näin ne oikeasti pysyvät paikoillaan ompelun ajan. Tämä todella helpottaa työtä!

Toinen tärkeä seikka on tosiaan oikea paininjalka. Applikaatiopaininjalka on sitä varten suunniteltu jalka. Yleensä sen etuosa on läpinäkyvää muovia, jotta tikkaus on helppo nähdä ja saa sen osumaan oikeaan kohtaan. Mutta lähes tärkeämpää on se, että paininjalan alla menee leveä ura paksulle tikille. Uran johdosta paininjalka ei jää kiinni alla kulkevaan paksuun tikkiin. Mikäli applikaatioita yrittää ommella tavallisella paininjalalla, saa yleensä huomata töksähteleviä tikkauksia, paksuja ja ei niin paksuja myökkyjä, sekä muutenkin epätasaisen tikin. Mutta applikaatiojalalla onnistuu lapsiksin! Tässä omassa koneessani sellainen tuli muuten koneen mukana, mutta niitä on saatavilla myös irtomyynnistä.

 

 

Ompeluohje penaalin ompeluun

Tarvitaan

27 x27 cm pala paksuhkoa puuvilla kangasta

2 x ympyrä, jonka halkaisija on noin 8 cm

nämä samat kappaleet myös vuorikankaasta

25 cm pitkä vetoketju

 

Eri värisiä paloja applikaatioon

Tukikangasta

ompelulankaa

 

Applikoi esim kuvien mukaisia kukkia penaalin päällikankaaseen.

  • silitä tukikangas ensin kangastilkuille ennen palojen leikkuuta
  • leikkaa toivomasi palat kukkia varten
  • piirrä kankaalle kukan tai muun kuvion malli veteen liukenevalla värillä
  • ompele kukan varsi ja lehdet ensin, vasta sen jälkeen itse kukka ja terälehdet
  • Päättele langat nurjalle puolelle

Ompele vetoketju päällikankaan ja vuorin väliin saman suuntaisesti kukan varren kanssa kankaan reunaan. Ompele myös vetoketjun toinen reuna vastakkaisille puolille samoin, siten että oikeat puolet tulee vastakkain. Silitä, ja tikkaa vielä vetoketjun reunasta suoralla ompeleella kankaat pysymään paikoillaan.

Ompele sekä päällikankaan molempiin päihin ympyrät, johon olet mahdollisesti jo aiemmin tehnyt applikaatiot.

Ompele ympyrät myös vuorin molempiin päihin. HUOM! tässä kohtaa toisen ympyrän saumaan on jätettävä kääntöaukko. Kääntöaukon on oltava tarpeeksi iso, jotta koko penaalin voi kääntää ympäri sen läpi.

Käännä koko penaali ympäri, ja tikkaa kääntöaukko neuloilla. Ompele se siististi suoralla ompeleella tai käsin.

Silitä ja ota penaali käyttöön!

 

Kaupallisessa yhteistyössä Pfaff Suomi

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *