| | | | |

Unelmatyöt käsityöalalla

 

Unelmat kuuluvat elämään. Moni varmasti miettii saisiko käsityöalalla tehtyä itselleen uutta uraa, ja saako niistä unelmista tehtyä itselleen elantoa? Tai kannattaako edes rakkaasta harrastuksesta tehdä itselleen työtä. Olen pohtinyt tätä asiaa jo vuosia, ja pitkästä aikaa taas tänä keväänä ja kesänä.

Olen itse haaveillut paljon. Suurimmat haaveeni ovat liittyneet opiskelupaikkoihin ja työelämään, ja toki perheeseen tai omaan kotiin. Olen muuttanut haaveideni perässä 16-vuotiaana yksin uudelle paikkakunnalle, ja toisaalta uuden haaveen myötä kolme vuotta myöhemmin vielä kerran toiselle puolelle Suomea. Unelmien ja haaveiden johdosta minulla on nyt puoliso, uusi sukunimi, pankkilaina, nimi valtuustosalin pöydän ääressä, kaksi upeaa lasta, käsityöblogi ja ihania ystäviä.

 

Olen harrastanut käsitöitä ja luovaa alaa jo pienestä pitäen. Pitkään minusta piti tulla näyttelijä. Ilmaisutaidon lukion draamatyön kursseilla tajusin kuitenkin, että lavan takana on oikeastaan paljon hauskempaa. Olin aina pitänyt kuvataiteesta, valokuvauksesta ja käsitöistä. Hainkin opiskelemaan teatteripuvustusta, ja neljä vuotta myöhemmin minusta tuli Artenomi amk, teatteripuvustaja. Opiskeluaikana kokeilin niin kesäteattereiden, kuin myös elokuvan puvustamista. Monien opiskeluvuosien köyhyyden jälkeen ajauduin kuitenkin pian kaupan alalle ja asiakaspalvelijaksi. Se sopi minulle myös, ja sain toteuttaa itseäni töiden ulkopuolella ompelun ja neulonnan merkeissä.

 

 

Puolison, lasten ja blogin tultua elämään olen oppinut paljon uutta myös työrintamalla. Voin yhä kutsua itseäni asiakaspalvelun, mutta toisaalta myös somemarkkinoinnin ja tekstiilialan ammattilaiseksi. Viisi vuotta kasvavassa verkkokaupan maailmassa on siis opettanut paljon. Olen myös kunnallispoliitikko, käsityöbloggaaja ja edelleenkin artenomi, muotoilija.

Jokunen vuosi sitten aloin haaveilemaan myös uusista urasuunnitelmista. Mietin miten voisin toteuttaa niitä osa-aikaisesti, ensin harrastusmaisesti muiden töiden ohella. Samaan aikaan tuli kuitenkin arkeen mukaan politiikan työt ja nyt lasten kasvu kouluikään, joten päätin hieman himmailla. Ehtii niitä haaveita toteuttaa myöhemminkin.

On jopa sanonta, että “Mieti mitä toivot, sillä voit saavuttaa sen”. Tämä neuvo on yllättävän toimiva, ja silti se osaa joka kerta mietityttämään oman haaveen toteutuessa. Halusinko tätä haavetta ihan oikeasti, ja olenko nyt valmis ottamaan vastaan kaiken sen, mitä haave tuo mukanaan?

Yhtäkkiä kevään korvalla oli tehtävä pikaisia päätöksiä monellekin eri taholle, ja niiden johdosta olen nyt matkalla kohti uusia haaveitani. Olen siis nyt tilanteessa, jossa etsin itselleni uutta sopivaa ja kompaktia työpakettia. Olen kerännyt mukaan jo pari erittäin innostavaa unelmieni työtä, ja olen niistä todella innoissani.

Yksi niistä on uusi urani ompeluopettajana! Pidän siis syksyllä Hämeenlinnassa Vanajaveden opistolla kurssin lastenvaatteiden ompelusta. Tämä kurssi on tarkoitettu nimenomaan aloittelijoille, ja sellaisille jotka toivovat vinkkejä ja uutta oppia ihan vain ompelun aloittamiseen ja siinä kehittymiseen. Kurssi pidetään siis Hämeenlinnassa loka-marraskuussa 2018, ja ilmoittautuminen kurssille alkaa elokuussa. Tule siis mukaan ompelemaan yhdessä!

 

 

Jotta kuitenkin saisin tuotua perheen yhteiselle laskunmaksujen tilille yhä oman osani, tarvitsen pakettiin vielä monta muutakin osaa. Olen siis kokoamassa ennemminkin itselleni uutta juuri minulle sopivaa työpakettia, kuin etsimässä kokoaikaista työtä yhden työnantajan nimiin. Suurimman inspiraation koko muutokseen olen saanut toki Unelmaduunareilta Sadulta ja Hannelta. Olen kuunnellut heidän podcastejaan, lukenut kirjaa unelmien työpaikoista ja seurannut muutenkin työaiheista keskustelua Twitterissä ja LinkedInissä. Alan vihdoin olla itsekin sitä mieltä, että työ on asia joka tehdään, ei paikka jonne mennään.

Olen siis uusinut CV:n, kirjannut ylös kalenteriini ne isoimmat unelmat ja alkanut tehdä töitä niiden eteen. Kun haaveet sanoo ääneen tai kirjoittaa ne ylös, on niitä helpompi lähteä tavoittelemaan. Oli kyse sitten 10 km juoksulenkistä, omasta yrityksestä tai oman malliston suunnittelusta. Käsityöalalla skaala on monipuolinen kun vain antaa sille mahdollisuuden. Jos siis tarvitset käsityöalan ja muotoilun ammattilaista, ota minuun yhteyttä!

 

Olisi myös kiva kuulla miten sinä olet saanut yhdistettyä omat haaveesi ja käsityöt työelämässä. Vai voiko niitä yhdistää?

Asiaan liittyen kannattaa lukea vielä juttuni modistin, eli hattujen tekijän työstä ja käsityöalojen opiskelusta Hamkissa. Sekä mitä kaikkea voikaan saada, kun ompelijat yhdistävät voimansa yhdeksi kaupaksi.

(Kyllä, kuvan lankakeriä vahingoitettiin kuvauksissa kissan toimesta. Niistä sai kuitenkin senkin jälkeen neulottua vielä sukat.)

Similar Posts

9 Comments

  1. Vau, paljon onnea uusiin haasteisiin! “Itselle sopiva työpaketti” kuulostaa ihanalta ja edustaa sellaista tapaa tehdä töitä, josta itsekin vähän haaveilen. Tuo Unelmaduunarit-podcast on muuten mainio, olen itsekin kuunnellut sitä viime aikoina. Kirja täytyisi vielä hankkia! 🙂

    1. Minä kammosin tätä tapaa pitkään, sillä tulot ovat aika epävarmoja. Mutta nyt olen ilmeisesti päässyt kammoni yli ja freelanseeraus kiinnostaa 🙂

  2. Congratulations on your newest adventure! I took a leap of faith a bit over a year ago and so happy i did! The hobby can be the career 😊 I really enjoy your blog. I think those beginner seemstresses are Lucky to have you as a teacher. Regards, Susan

    1. Kiitos! Samat haaveet muuten minullakin. Mutta huomaan että tuo tilkkulaatikoiden tyhjentäminen vasta onkin haastavaa ja hidasta hommaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *