| | | | | |

Hatuntekijän, eli modistin työ ja koulutus

Suomalaiset ovat pipokansaa. Vaikka pipokin voidaan luokitella päähineeksi, on hattu kuitenkin aina hattu. Moni ompelijakin voi toki ommella hattuja, mutta itse suosittelen ostamaan oikean hatun aina modistilta. Hatuntekijä, eli modisti on siis päähinealan ammattilainen. Nyt kävin haastattelemassa Hämeenlinnassa toimivan Millineerin perustajaa Laura Peltosta ja hattualan tilannetta yleisesti.

Hattu tekee asusta aina viimeistellyn. Se toimii korun tavoin, ja varsinkin juhliin hattu on mitä parhain asuste. Itse innostuin hatuista pitkästä aikaa juuri hautajaisten ja muiden juhlien myötä. Ne pelastavat myös hiuskriisiltä, ja siro musta päähine hautajaisissa oli viimeksi itselle jopa pelastus.

Kuinka opiskella hattujen tekemistä?

Modistiksi opiskelu kestää noin 2 vuotta. Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastian modistin koulutuslinjalle on jatkuva haku. Koulutuksessa käydään läpi kaikkia päähinemateriaaleja, kaavoitusta ja sovelletaan erilaisia oppimisen polkuja opiskelijan mielenkiinnon mukaan. Modistin työllisyys näkymät ovat laajat. Moni teatteri- ja puvustuksen ammattilainen haluaa kehittää omaa ammattitaitoaan modistin opinnoilla, ja toisaalta taas itse hattuteollisuudessakin löytyisi teitä uusille modisteille.

Alalle siis mahtuisi vielä modisteja. Pari hattutehdasta (Fredrikson ja Salon Hattutehdas) ei riitä pitämään tietotaitoa hyppysissämme, ja modistien jatkuvuutta tarvittaisiin lisää. Ihan mainioisti voisi siis olla tilausta Coston kaltaisille uusille brändeille, tai Millineerin kaltaisille pienyrittäjille itsetehtyjen hattujen maailmassa.

Maailmalla hatuille on aina oma aikansa ja paikkansa, ja samaa toivon myös meille. Tästä syystä aionkin tänä syksynä teettää itselleni hatun. Toivottavasti innostus saataisiin eteenpäin ja uusia innokkaita hattujen tekijöitä alalle!

Tekstin pohjalle haastateltu Laura Peltonen, modisti

Hae modistin koulutusohjelmaan, Ammattiopisto Tavastia

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *