-Supersuositut käsityöohjeet

Hatuntekijän, eli modistin työ ja koulutus

Suomalaiset ovat pipokansaa. Vaikka pipokin voidaan luokitella päähineeksi, on hattu kuitenkin aina hattu. Moni ompelijakin voi toki ommella hattuja, mutta itse suosittelen ostamaan oikean hatun aina modistilta. Hatuntekijä, eli modisti on siis päähinealan ammattilainen. Nyt kävin haastattelemassa Hämeenlinnassa toimivan Millineerin perustajaa Laura Peltosta ja hattualan tilannetta yleisesti.

Hattu tekee asusta aina viimeistellyn. Se toimii korun tavoin, ja varsinkin juhliin hattu on mitä parhain asuste. Itse innostuin hatuista pitkästä aikaa juuri hautajaisten ja muiden juhlien myötä. Ne pelastavat myös hiuskriisiltä, ja siro musta päähine hautajaisissa oli viimeksi itselle jopa pelastus.

Kuinka opiskella hattujen tekemistä?

Modistiksi opiskelu kestää noin 2 vuotta. Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastian modistin koulutuslinjalle on jatkuva haku. Koulutuksessa käydään läpi kaikkia päähinemateriaaleja, kaavoitusta ja sovelletaan erilaisia oppimisen polkuja opiskelijan mielenkiinnon mukaan. Modistin työllisyys näkymät ovat laajat. Moni teatteri- ja puvustuksen ammattilainen haluaa kehittää omaa ammattitaitoaan modistin opinnoilla, ja toisaalta taas itse hattuteollisuudessakin löytyisi teitä uusille modisteille.

Alalle siis mahtuisi vielä modisteja. Pari hattutehdasta (Fredrikson ja Salon Hattutehdas) ei riitä pitämään tietotaitoa hyppysissämme, ja modistien jatkuvuutta tarvittaisiin lisää. Ihan mainioisti voisi siis olla tilausta Coston kaltaisille uusille brändeille, tai Millineerin kaltaisille pienyrittäjille itsetehtyjen hattujen maailmassa.

Maailmalla hatuille on aina oma aikansa ja paikkansa, ja samaa toivon myös meille. Tästä syystä aionkin tänä syksynä teettää itselleni hatun. Toivottavasti innostus saataisiin eteenpäin ja uusia innokkaita hattujen tekijöitä alalle!

Tekstin pohjalle haastateltu Laura Peltonen, modisti

Hae modistin koulutusohjelmaan, Ammattiopisto Tavastia

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Laskoshame

Huomaan juurtuvani tapoihini, ja vaatekaappini sisältöön. Käytän liikaa farkkuja, vaikka hame voisi sopia jopa työkäyttöönkin. Kun sain mahdollisuuden kokeilla Puhde-Puodin

Lyhythihainen laatikkomekko

  Entäs ne simppelit kesämekot? Sellaiset jotka voi sujauttaa rannalla uimapuvun päälle, ja pyöräillä kotiin kesäauringon kuivatessa. Tai ne, joilla