| | | | | |

Tulevaisuuden muotoilijat – opiskelu HAMKissa


uudistettu Hamk visamäki

vaatemuotoilua Hamk visamäki

HAMK Visamäki kirjasto

Yhteistyössä HAMK

Aina välillä ajaudun pohtimaan uusia polkuja omalle uralle. Jään miettimään kannattaisiko hankkia oman jo kahden aiemman ammatin oheen vielä kolmas, tai opiskella itsensä aivan uusille urille. Samalla jään usein pohtimaan mitä muuta voisinkaan tehdä, tai hyödyttäisikö opiskelu enää minua tässä iässä. Pääsin ilokseni tutustumaan yhteen Suomen suurimpaan ammattikorkeakoulun kampukseen, kaupallisessa yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Samalla pääsin tutustumaan nykyajan opiskelutiloihin henkilökunnan ja opiskelijan opastamana.

 

Olen itse valmistunut muotoilijaksi ammattikorkeakoulusta yli 12 vuotta sitten. Kun vuonna 2001 mietin tulevia vaihtoehtojani lukion abiturienttina, en ollut lainkaan varma tulevasta uravalinnastani. Jo tuolloin yksi vaatetus- ja muotoilualan ehdottomasti tunnetuimmista kouluista oli kuitenkin Hämeenlinnan Wetterhoff, ja sen muotoilun yksikkö. Yhä edelleen sama yksikkö kouluttaa taitavia muotoilijoita, niin vaatetuksen, jalkineiden kuin myös keramiikan ja lasin sarallakin, ja yhä edelleen yksikkö tunnetaan laadukkaasta ja nykyaikaisesta opetuksesta.

 

Kierroksella Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella Visamäessä sain positiivisesti yllättyä erilaisista uusista oppimistavoista. Muotoilun opiskelija Kati näytti meille mitä ihmeellisimpiä laitteita hiekkapuhalluksesta laserleikkuriin, keramiikkauuneista lasin leikkaajiin, sekä toki ompelukoneita niin vaateompeluun kuin myös kenkien valmistukseen. Sanansa mukaisesti HAMK valmistaa opiskelijoita muotoilijoiksi, eli suunnittelijoiksi isoihin ja pienempiin yrityksiin tai julkisiin yhteisöihin, tai antaa valmiudet perustaa oma yritys. Opiskelussa sovelletaan eri tekniikoita, nykyteknologiaa ja puheissa kävi ilmi jopa 3D-tulostuksen mahdollisuuttakin. Tilat ovat siis nykyaikaisia, uusien digiloikkien kera.

 

Hamk vaatemuotoilun yksikkö

Keramiikka- ja lasimuotoilua

keramiikkamuotoilu HAMK hämeenlinna

 

 

Muotoilun opinnoissa painotetaan erityisesti prototyyppien valmistusta. Suunnittelu tapahtuu eri materiaalien kautta, ja välillä tehdään erittäin pitkä pohjatyö jotta saadaan aikaan valmis esine tai vaate. Ja kun se saadaan valmiiksi, on se erittäin palkitsevaa, jolloin usein tajuaakin olevansa oikealla alalla. Niin minäkin koin, ja koen yhä edelleen. Useinkaan muotoilijan ajatuksia ja ideoita ei siis voi  jättää koululle, vaan ne kulkevat aina mukana.

 

Jo opiskeluaikana HAMK antaa hyvät valmiudet tehdä yhteistyötä muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Opiskellessa opitaan pitämään yllä suhteita työelämään, ja saadaan oppeja verkostoitumisesta nimenomaan toisten opiskelijoiden, yrittäjien ja työelämän edustajien kanssa. Muotoilun puolella tehdään paljon yhteistöitä alan yritysten kanssa harjoittelujen lisäksi, ja samaa pääsin todistamaan myös hyvinvointiosaamisen puolella. Esimerkiksi HAMKin hyvinvointiosaamisen yksikkö tarjoaa hämeenlinnalaisille perheille avointa varhaiskasvatustoimintaa, joka toteutetaan opiskelijoiden oppimis- ja kehittämisympäristönä.

 

Kävin siis myös tutustumassa Nipsulaan, joka muuttaa ihan näinä marraskuun viimeisinä päivinä Hämeenlinnan korkeakoulukeskukselle. Nipsulassa hyvinvoinnin opiskelijat toteuttavat siis oppimistehtäviä, harjoitteluja, opinnäytetöitään ja projektejaan suorassa yhteydessä tavallisiin perheisiin ja lapsiin. Opiskelijat pääsevät siis jo varhaisessa vaiheessa opiskelujaan suunnittelemaan toimintaa ja toteutusta, tutustumaan lapsiin ja perheisiin ja luomaan avointa perhekerhokulttuuria yhdessä ohjaajan ja opettajien kanssa. Todella hienoa yhteistyötä, ja varmasti myös antoisaa opiskelijoille, sekä toki lapsiperheille!

 

Nipsula Hamk

avoin varhaiskasvatus Nipsula

Yllä olevat kuvat vanhasta Nipsulsta,
alla uusi hyvinvointiosaamisen rakennus, jonne Nipsula siirtyy

Hamk Hämeenlinna Visamäki

Vierailulla minua kiinnosti toki erityisesti myös HAMKin tarjoamat aikuisopiskelut. Skaala on laaja, ja opintoja voi räätälöidä lähes kaikkiin elämäntilanteisiin. Minä, jo yhden AMK-tutkinnon suorittaneena harkitsisin esimerkiksi ammatillista opettajakoulutusta, täydennyskoulutusta tai ylempiä AMK-tutkintoja. Olen selaillut myös avoimia kursseja välillä sillä silmällä, sillä uskon opiskelun avartavan näkökulmia hieman jo urautuneemmallekin.

 

Vierailun perusteella vaikuttaa siis todella siltä, että tulevaisuus on nuorissa. Jokainen meistä voi toki kouluttautua uudelleen, hankkia uusia näkökulmia omaan työhön vai vaihtaa kokonaan ammattia. Harva meistä oikeasti tekee samaa työtä 30 vuotta putkeen, ja uudelleen kouluttautuminen saattaa osua kohdalle montakin kertaa elämän aikana. Onkin siis hienoa todeta erilaisten opiskelumahdollisuuksien kirjo, joista voi vain valita itselleen sopivimman, kun sen aika on. Sellaisia todella löytyy yhdeltä Suomen suurimmalta ammattikorkeakoulukampukselta.

 

Kaupallisessa yhteistyössä HAMK ja Lifie

 

Lasin hiekkapuhallus lasimuotoilu HAMK

Projektisuunnittelua muotoilun yksikkö HAMK

Kenkämuotoilun opiskelu HAMK

Opiskelun hyvä fiilis Hamk

 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *