| | | | | |

Erilaiset paininjalat, pikaopas

 

Kaupallinen yhteistyö Pfaff Suomi

 

Yksi laadukkaan käsityön merkki on myös se, että uskaltaa ja opettelee käyttämään laadukkaita ja tarkoituksenmukaisia tarvikkeita. Yksi näistä on toki ompelukoneen paininjalka. Kun ompelukone toimii, on sen paras seuralainen toki juuri oikean ompeleeseen ja toimintoon suunniteltu paininjalka.

On täysin mahdollista yrittää ommella niin vetoketjut, applikaatiot kuin myös napinlävetkin yhdellä ja samalla peruspaininjalalla. Siinä kuitenkin menettää usein sekä hermonsa, että myös aikaa ja kangasta. Monen ompelukoneen mukana saa paketin peruspaininjalkoja, joihin suosittelen tutustumaan jo heti alkuun. Lisäksi ompelukoneliikkeet myyvät erikoispaininjalkoja, jotka auttavat ompelutöissä hurjasti.

 

Minä koostin listauksen omista suosikkipaininjaloistani kuvien kera. Nämä paininjalat kuuluvat Pfaff Ambition 1.0 koneeseen, ja sopivat myös moneen muuhunkin Pfaff malliin. Tarkastathan kuitenkin koneesi tiedoista minkä näköinen paininjalka sopii juuri omaan koneeseesi, tai pyydä apua ompelukonemyyjältä. He auttavat mielellään. Myös Pfaffin sivuilta löytyy kattava kokoelma kaikista koneiden eri paininjaloista ja niiden käyttötavoista.

 

 

Peruspaininjalka

Sopii sanansa mukaisesti perusompeleisiin, kuten suoraan ompeleeseen ja muihin perusompeleisiin. Sopii myös joihinkin koristeompeleisiin, jos niiden ommeltiheys ei ole kovin tiuha.

 

Koristeommel- ja applikointijalka

Koristeommel- ja applikointijalat ovat ehkä yläpuoleltaan hyvin saman suuntaisia peruspaininjalan kanssa, ja niilläkin voi toki ommella myös suoraa ommelta. Sen sijaan niistä on suuri hyöty tiheissä siksakeissa ja juurikin koristeompeleissa, sillä niiden alaosassa menee leveä ura. Näin ollen paininjalka menee soljuvasti myös tiheän siksakin yli, eikä jää junnaamaan omien ompeleidensa päälle. Mitä leveämpi ura, sen levempää koristetikkiä tai siksakkia sillä voi tehdä. Suuri hyöty nimenomaan applikoinneissa ja tiheissä tikkauksissa!

 

 

Piilo-ommeljalka

Piilo-ommeljalka on kätevä, kun tarvitset esim hameen tai mekon helmaan huomaamattoman päärmeen tai käänteen. Se ompelee sen huomaamattomasti, kunhan vain noudattaa ohjeita. Vaatii hitusen harjoittelua, jotta tajuaa miten ja mihin kankaaseen ommel tekee tikin. Harjoittelun jälkeen kätevä, ja ei siis tarvitse välttämättä ommella käsin!

 

Rullapäärmejalka (kiertopäärmejalka)

Tätä olen käyttänyt paljon, ja sen parhaimmat ominaisuudet tulevat esiin ohuissa kankaissa ja näyttävissä päärmeissä. Toimii kyllä myös esim tavalliselle puuvillalle, mutta parhaimmillaan tuo näyttävyyttä esim. huivien huolitteluun. Päärmettä ei siis tarvitse silittää etukäteen, vaan oikein syötettynä paininjalka ompelee kankaaseen siistit taitetut reunat. Tässä omat ohjeeni rullapäärmejalan käyttämiseen.

 

Rypytyspaininjalka

Tämä paininjalka rypyttää parhaimmillaan siten, että päällä oleva kangas rypyttyy, samalla kun se kiinnittyy alla olevaan kankaaseen. Tämän kanssa olen taistellut kuitenkin eniten, ja ilmeisesti ongelmieni syynä on ollut tikin pituus. Seuraavaksi kokeilen siis vielä pitkiä tikkejä, joilla kangas kyllä yleensä rypyttyy muutenkin, varsinkin jos säätää myös ylälangan kireyttä löysälle.

 

Vetoketjupaininjalka

Tämä tulee monissa koneissa usein vakiovarusteena, ja suosittelen kyllä kaivamaan sen esille ennen vetoketjun ompelua. Helpottaa asiaa, ja tikin kohdan saa helposti säädettyä oikein paininjalan ansiosta. Muista säätää myös neulan oikea asento!

 

Napinläpipaininjalka

Useamman koneen perusvarustus on toki napinläpijalka. Ja esimerkiksi Pfaff Ambition 1.0 ompelee napinläven automaattisesti, joten tämän paininjalan avulla sinun ei tarvitse huolehtia siitä, tuleeko kaikista napinlävistä saman levyisiä ja mittaisia. Kyllä tulee, jos ja kun teet ne tällä jalalla kaikki putkeen! Paininjalka mittaa napin leveyden, ja säätää siis ommeltavan napinläven täysin sen mukaan. Ehdoton varustus, jota kannattaa hyödyntää.

 

Napinompelujalka

Nimensä mukaisesti, ompelee lähes napin kuin napin. Omassa koneessani löytyy napin ompelulle jopa oma ommel, mutta se on mahdollista ommella myös ilman sitä. Eli piston pituus vaan nollaksi, ja piston leveys säädetään nappien aukkojen mukaan. Yleensä se on vakio, mutta kannattaa testata pari ensimmäistä ommelta vaikka pyörittämällä käsipyörästä, jotta neula ei osu keskelle ja mene rikki. Kätevä tämäkin!

 

Piilovetoketjujalka

Tämä on aivan ykkönen, jos ja kun ompelee mekkoja ja piilovetoketjuja. Paininjalan mukana tulee kyllä selkeät ohjeet, mutta käytännössä vetoketjun hampaat tulevat tuohon toiseen vakoon, jolloin tikin pääsee ompelemaan ihan hampaiden viereen. Suosikkini!

 

Vapaaommeljalka

Koneesta riippuen tämän ulkomuoto voi näyttää myös ihan erilaiselta. Kyseessä on kuitenkin paininjalka, jonka avulla voi ommella ja “värittää”. Tällä voi siis ommella vinoon, ja ihan siihen suuntaan kuin itse haluaa. Paininjalkaa käytettäessä koneen syöttäjät lasketaan alas, ja sinä ompelijana määrität mihin suuntaan ja kuinka pitkällä tikillä ompelet. Olen itse käyttänyt tätä applikaation ohessa, ja sen korvaajana. Myös yksi suosikeistani!

 

Kuminauhapaininjalka

Tämä on yksi uusista tuttavuuksista. Käytän jonkin verran kuminauhaa esim. mekkojen vyötäröillä, joten päätin kokeilla miten kuminauhapaininjalka oikein toimii siinä. Ja toimiihan se! Ilman paininjalkaa kuminauha alkaa helposti karkailemaan neulan alta, mutta tässä se ei siihen pysty. Toki paininjalan kanssakin kuminauhan kireyttä voi säätää, mutta tikki siihen tulee siis suoraan. Kätevä, ja säästää kyllä hermoja.

 

 

Itse selvisin pitkään koneen alkuperäisillä paininjaloilla. Nyt veri vie kuitenkin välillä mennessään, ja muitakin uusia paininjalkoja löytyy vaikka millä mitalla. Esim. hiuslaskoksiin, tereihin, nyöreille tai vaikka helmillekin. Myös tilkkuiluun on omia paininjalkojaan, ja niitä kannattaa tarkastaa esim. Pfaffin sivuilta löytyvästä oppaasta.

 

Jotta mopo ei karkaa käsistä, tässä pari vinkkiä oikean paininjalan ostoon:

  • mieti millaisia ompeleita ompelet eniten, ja mitä taas haluaisit ommella lisää
  • Tee kartoitus mitä materiaaleja käytät, ja mieti myös sen pohjalta mitkä paininjalat voisivat soveltua käyttöösi parhaiten
  • Tarkasta, saako kyseistä paininjalkaa juuri sinun koneeseesi.
  • Selaa myös koneesi eri vaihtoehtoja joko netistä tai koneen oppaasta
  • Kysy kokemuksia, ja juttele lisää myös jälleenmyyjien kanssa
  • Testaa paininjalkaa ompelukoneliikkeessä, ja pyydä apua jos sen kanssa on haastetta

 

Voit toki kysyä aina myös minulta! Minä tunnen parhaiten vain Pfaffit, mutta toki osa paininjaloista on toiminnaltaan hyvin saman kaltaisia, koneesta riippumatta. Tärkeintä on, että muistat edes käyttää ja testata myös koneen mukana tulleet paininjalat. Saatat yhtäkkiä huomata, että niistähän olikin hyötyä ja ne säästivät kenties jopa ompeluaikaasi.

Kokeile ja innostu!

 

Kaupalliessa yhteistyössä Pfaff Suomi

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *