-Supersuositut käsityöohjeet

Farkkumekot arkeen ja juhlaan

 

Pari viikkoa sitten ompeluryhmämme perjantaihaasteena oli neljä kuvaa, jotka tuli itse kopioida valitsemallaan tekniikalla kankaalle ja ommella se tuotteeksi asti. Minä otin haastetta korvista kiinni, ja valitsin kaksi kuvaa, sekä kaksi tuotetta. Ensin aamulla ompelin vapaakirjonnalla kuvat farkkuun (sai taltioida kuvat leikkaamattomalle kankaalle ennen ompeluaikaa), ja leikkasin sukulaisilta saamistani farkuista oikean kokoisia paloja iltaa varten.

Meillä oli tarve farkkumekoille, ja käytettyjä farkkuja on kertynyt ihan mukavasti huudeltuani niiden perään facebookissa. Täten päätin ommella tytöille mekot, ja isompi halusi irvikissan kuvan omaansa, pienempi taas pupun. Ompeluaikana ompelin ensin farkun lahkeet isoksi kankaaksi, jonka jälkeen leikkasin mekkojen kaavat normaaliin tapaan. Molempien mekkojen sisällä on alavarat kierrätyspuuvillasta.

 

farkkumekot farkkumekot2

 

Äitienpäiväksi halusin mekot kunnolla käytöön. Lapsilla ei kuitenkaan ollut siistejä sopivia paitoja tähän tarkoitukseen, joten ompelin mekkojen kavereiksi Lapsimessuilta ostamastani Aarrekidin kankaasta heille myös paidat. Näissä on puhvihihat, jotka tuovat mukavaa herkkyyttä hieman rajumpaan kankaaseen.

Rakastan ideaa, että vaatteella on tarina. Tärkeintä on toki se tieto, ettei vaatetta ole tehnyt alipalkattu malesialainen tai bangladeshilainen työläinen, vaikka toki näissäkään farkun alkuperämaa ei ole selvillä. Lapsille mekot ovat kuitenkin tehty enojensa vanhoista farkuista, ja PikkuSiskon sisäkangas on minun vanhasta festarimekostani. IsoSiskon alavarat taas ovat vanhasta pöytäliinasta, jonka olen joskus ostanut kirpputorilta.

IMG_3431

IMG_3452

IMG_3446

Molemmat rakastuivat mekkoihinsa. IsoSisko sai samaa sarjaa vielä leggingsit, ja siihen se metrin pala sitten menikin, ihan viimeistä riekaletta myöten. Ei oikeasti jäänyt kuin yksi pienen pieni tilkkujäljelle, pienemmät palat kulutin resorin tilalla kanttauksissa. Farkkuja meni kolmet, mutta ne olivat aika pillifarkkuja, isomman miehen farkkuja riittäisi varmaan kahdetkin. Nämä siis jos mitkä olivat säästöompeluksia, joilla juhlitaan vielä muissakin juhlissa ja rokataan tavallisessa arjessa. Farkku on aina muodissa!

IMG_3425

IMG_3451

IMG_3465

13 thoughts on “Farkkumekot arkeen ja juhlaan”

 1. Aivan mahtavia mekkoja! Itse oon myös tykästynyt farkkujen kierrätykseen, vaikka vaatteiden ompelua en ole uskaltanut kokeillakaan varmaan kouluaikojen jälkeen.

  Vastaa
   • Ostin Vanhat farkut uusiksi -kirjan ja sieltä oon tehnyt muutaman meikkipussin (ja soveltanut vähän omiakin versioita) ja avaimenperiä. Nyt kun kysyit, niin tajusin, että kyllähän mä oon vaatteitakin tehnyt. Aikoinaan tein pari hametta itselle omista farkuista, joista oli haarukset puhjenneet. Sisäsaumat vaan auki ja kolmion muotoinen kiila keskelle. Nyt en ole vuosiin käyttänyt farkkuja, joten farkkuhameetkin pitää saada muualta. Tosin nyt alkoi kutkutella ajatus, jos löytyisi sopiva kaava, niin voisi inspiroitua sinun tekeleistä. 🙂

    Vastaa
    • Juu itsekin tein noita hameita aikoinani paljonkin, nyt on muuten tulossa vielä pari farkkutuunausta lisää, joten kannattaa pysyä seuraamassa. Niin no pikkujuttuhan farkusta saa tosi paljon, itse olen kerännyt lahkeensuita isompaa pannualusta varten, mutta niitä saa kerätä ihan roimasti että saa hyvän kokoisen. Vielä olen tasolla “kahvimuki” 😀

     Vastaa
     • Minä aloin aikoinaan jemmata farkkuja, kun halusin tehdä ison tyynynpäällisen, jonka olisi voinut laittaa lattialle. En koskaan päässyt siinä ajatusta pitemmälle. 😀

 2. Ihania mekkoja! Muistan tenavana, kun farkkuhameet olivat muotia, ompelijatätini tehneen tätieni ja setieni 70-luvun farkuista hameet minulle, siskolleni ja kahdelle serkkutytölle. Käytetty farkku on kyllä ihanan pehmoista lapsen pitää. Ehkä minunkin pitää tehdä tyttärelle miehen vanhoista farkuista 🙂

  Vastaa
 3. Nää on ihanat, niin mekot kuin paidatkin! Ihanan erilainen tapa oli sulla jäljentää noi kuvat. Mulle onkin tuota samaa aarrekidin kangasta tulossa, vähän vielä hautumassa mitä kivaa siitä keksisi itselle.

  Vastaa
  • Kiitos! jotenkin farkkuun sopii nuo tikkaukset niin hyvin, ja ajattelin että tällä erottautuu hieman tosiaan muista. Muutenkin pidän ompelukirjonnan tavasta “värittää” tuotteita, applikaatiot on ihan liian pientä nyhräystä näihinkin verrattuna. Tai siis että niissä pitää olla niin millin tarkka, näissä ei haittaa jos tikki ei ole suorassa, tikkaa päältä ja sivusta uudelleen vaan 🙂

   Vastaa
 4. Kauniita mekot! Sinun kierrätysompelusi ovat inspiroivia. Viime viikonloppuna teimme miehen kanssa jokakeväisen vaatekaapin raivauksen (nykyään uutta tulee varsin vähän, mutta risoja/pahoin kuluneita tuntuu riittävän silti). Tällä kertaa laitoin syrjään muutaman vaatteen, joista saa kangasta pienen tytön ompeluksiin (harmillisesti miehen haaroista rikkoutuneet farkut ehtivät jo mennä lumpuksi, niistähän olisi saanut aikaan vaikka mitä). Ehdinkin jo tehdä vanhoista Nanson yöhousuista (haarasauma rikki ja kangas hiutunutta haaroista) ja Marimekon topista (olkaimet rikki ja huono malli minulle muutenkin, jäänyt vähälle käytölle) tyttärelle pyjaman (housuista hyödynsin vyötärön kuminauhakujan tytön housun vyötäröksi ja lahkeista sai paidan etu- ja takakappaleen, helmasauma tuli siis lahkeen käänteestä, topista sitten (raglan)hihat ja pienestä jäljelle jääneestä silpusta vielä huolitteluun kaitaletta). Parasta tässä ompeluksessa oli, että tyttäreni tykkäsin äidin vanhoista housuista tehdystä pehmoisesta pyjamasta ihan hurjasti.

  Vastaa
 5. Kivan näköisiä mekkoja! Aina välillä täytyy pohtia uusia keinoja hyödyntää vanhoja farkkuja, ja tämä on oikein kiva idea.

  Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Kankainen henkari

  Viikon kierrätysvinkkinä on vanhat puuvillakankaat ja henkarit. Niitä riittää aivan varmasti kaikilla. On vanhoja lakanoita, tyynyliinoja, kauluspaitoja, hameita ja

Pöllömekot säästäen

  Valehtelisin jos väittäisin haluavani ommella kaiken vain kierrätysmateriaaleista. Vaikka en kiertele vaatekauppoja tai tiedä uusimmasta muodista mitään, on kangaspaketin

Kellohelman kaavoittaminen

  Minulta on pyydetty kesällä ompelemaan liehuvahelmaisia mekkoja. Olen aiemmin ommellut enemmänkin helmasta rypytettyjä versioita, joten lapsen toiveesta ajattelin helmaa

Vinkit tyllihameen ompeluun

Kuinka tyllihame ommellaan lapselle, sekä myös ihan siihen kokoon kuin käyttäjälle sopii. Vinkit ompeluun ja kaavan leikkaamiseen!