| | | | | |

Tyyny napeilla, ompeluohje

Kaupallisessa yhteistyössä Pfaff Suomi ja Kauniste, kangas saatu

 

Yksi blogin suosituimmista ohjeista on helppo ohje sisustustyynyn ompeluun vetoketjulla. Siihen ohjeeseen pohjautuen, kirjoitin nyt ohjeen myös napillisen tyynyn ompeluun. Tämä ohje vaatii ehkä hitusen enemmän mittaamista, pikkutarkkuutta ja ompelukoneen säätöjä, mutta lopulta tyynyn ompelu on silti yllättävän helppoa.

Tyynyn ompelu napeilla alkaa oikean koon mittaamisella. Minun palat olivat hitusen liian pieniä johtuen kankaiden liian lyhyestä korkeudesta, joten kannattaa huomioida mitat jo siinä vaiheessa kun pohtii kankaan riittävyyttä. Nämä tyynyt on ommeltu Kaunisteen ihanasta pellavasta, jota sain joku aika sitten testiin. Pellava on napakkaa, ja aivan täydellistä juuri sisustusompeluun.

 

 

Moni ompelukone laskee nykyään automaattisen napinläven, jolloin yhden napin asetuksilla voit ommella samanlaisia napinläpiä vaikka kymmeniä peräkkäin. Tämä auttaa todella paljon kohdistamisessa sekä koko ompelussa, ja oma Pfaff Ambition 1.0 onkin siitä erittäin näppärä.

Napinläven ompelu alkaa itse napin mittaamisella. Se onnistuu kätevästi siten, että nappi sijoitetaan napinläpijalan toiseen päähän. Nappi ikään kuin sujahtaa paikoilleen, jonka jälkeen se kiristetään siihen napinläpijalan takaosaa liikuttamalla. Kun nappi otetaan varovasti pois ja annetaan jalan asetusten pysyä paikoillaan, ompelee Pfaff automaattisesti juuri oikean kokoisia napinläpiä. Toisaalta napin voi myös pitää paininjalassa koko ompelun ajankin. Miten näppärää!

Tarvikkeet tyynyn ompeluun
 • noin 52 cm leveys x 66 cm korkea kangaspala
 • 5-7 nappia, riippuen niiden leveydestä
 • 10 cm x 52 cm tukikangasta, tai tukikangasnauhaa
 • 50 x 50 cm sisätyyny

Ohje jatkuu alhaalla kuvien jälkeen!

Silitä tukikangas, ja taita siitä päärme.
Napinläven mittaaminen Pfaff paininjalalla
Vedä vasemmalla oleva napinläpi vipu alas ennen ompelua.
Valmiit napinlävet ja nappipaininjalka
Ohje nappityynyn ompeluun
 • Silitä tyynyn sekä ylä- että alapäähän nurjalle puolelle non 5 cm levyinen kaitale tukikangasta
 • Taita molempiin päihin sen jälkeen noin 3 cm leveyinen päärme ja ompele ne suoralla ompeleella ja silitä.
 • Hahmottele sen jälkeen tyynyn yläreunaan paikat napinläville, merkitse niiden keskikohdat nuppineuloilla. Huom, kannattaa aloittaa napinläpien ja nappien ompelu noin 7-10 cm reunasta, jotta nappi ei ole ihan saumassa kiinni. Merkitse myös vastakkaiselle reunalle samoille kohdille paikat napeille.
 • Aseta nappi Pfaff napinläpipaininjalan takaosaan sille tarkoitettuun kohtaan, ja kiristä jalkaa siten että nappi pysyy paikoillaan. Ota nappi varovasti pois, muuttamatta juuri säätämiäsi napinläpijalan asetuksia, tai voit myös pitää napin siinä ompelun ajan.
 • Vedä paininjalan vasemmalla puolella oleva mittalaite alas, jotta kone mittaa automaattisesti oikean mitan napinlävelle
 • Tee yksi testinapinläpi ennen kuin ompelet kaikki!
 • Ompele kaikki napinlävet ylemmän kuvan tapaisesti pitkittäin noin 7 cm välein päärmeen oikealle puolelle
 • Päättele napinlävet nurjalle ja leikkaa ne auki terävillä pienillä saksilla tai ratkojalla
 • Vaihda nappipaininjalka koneeseen, ja ompele napit vastakkaiselle puolelle.
 • Testaa, että napit ja napinlävet asettuivat oikeasti kohdilleen, ja päättele langat nurjalle.
 • Käännä työ nurinpäin, siten että napit ovat kiinni. Neulaa sivusaumat siten, että yläosaan jää noin 5-7 cm ennen nappilistojen alkua.
 • Ompele molemmat sivusaumat noin paininjalan leveyisillä saumanvaroilla. Huolittele saumanvarat vielä saumurilla tai ompelukoneen siksak ompeleella.
 • Käännä tyyny, silitä ja aseta sisätyyny sen sisälle. Napita tyyny kiinni ja nauti lopputuloksesta!

Iloisia ompeluhetkiä!

Yhteistyössä Pfaff Suomi ja Kauniste

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.