| | | | | |

Miten päästä alkuun korjaamisessa ja paikkaamisessa?

Olen jo jonkin aikaa tarkkaillut omaa kuluttamista todella kriittisesti. Vuosien aikana kaappeihin ja laatikoihin on kertynyt niin vaatteita, kuin myös käsityötarvikkeita.

Olen säännöllisesti kyllä myös luopunut tavaroista ja kankaista muuttojen yhteydessä. Olen katsonut tarkkaan mitä ostan, ja siirtynyt enemmän korjaamisen ja paikkaamisen inspiroivaan tekemiseen. En minäkään toki täydellinen ole, mutta pienin askelin pyrin kohti vähempää tekstiilien kuluttamista.

Mitä ei kannata korjata tai paikata?

Olen siis innostunut korjaamaan myös vähän erikoisempiakin kohteita. Joku aika sitten kysyin Insta Storiesin puolella, mitä vaatteita EI kannata korjata ja paikata. Sain ensin vastauksia alushousuista sukkahousuihin, mutta lopulta lähes kaikkien vastaajien kanssa päädyimme siihen, että oikeastaan kyllähän niitä voi ja pystyykin myös korjaamaan.

Itse haluaisin sanoa, että lähes kaikkea voi paikata, jos vaan halua riittää. Suurimmat haasteet tulevat eteen silloin, kun kangas alkaa ratketa jo paikatun kohdan vierestä. Mutta ensimmäiset paikkaukset onnistuvat usein ihan hyvin.

Paikkauksen ja korjauksen voi tehdä joko huomaamattomasti, tai siten että korostaa itse korjausta ja paikkaa. Sen voi siis joko piilottaa, tai kantaa ja näyttää ylpeästi myös kaikille muille.

Paikkaaminen kirjonnalla

Itse harjoittelin paikkausta kirjonnalla omaan kuluneeseen lompakkooni. Ostin sen jo vuosia sitten läheisen naisvankilan myymälästä. Minua ihastutti ajatus, että vanhoja raitaisia (kyllä!) vankien asuja on kierrätetty pussukoiksi. Pienimpi pussukka on villaa, ja siinä säilytän kolikoita. Se on säilynyt paremmassa kunnossa, ja varsinkin sen teksti vankityövoiman käytöstä saa yleensä mietteitä liikkeelle.

Itse pussukka on paksua puuvillaa, joka on vuosien aikana kulunut ja rispaantunut. Varsinkin reunoista se on kulunut rikki, mutta pieniä reikiä oli muuallakin.

Aluksi kaivoin kirjontalangat esiin ja kokeilin kirjoa tutun kirjan ohjeiden mukaan. Osa kuvioista onnistui, suurin osa ei niinkään. Lopulta päädyin purkamaan kirjonnat.

Sashiko-kirjonta paikkaamisessa

Kuten tavallista, aloin kirjomaan uudelleen, ennen kuin ehdin kunnolla edes tutustua viralliseen Sashiko-kirjontaan. Vasta loppuvaiheessa tajusin kunnolla googlettaa asiaa, ja löysin muuten mainion pikaoppaan Heidi did it-blogista.

Oikeaoppisessa Sashikossa neulan pitäisi olla mahdollisimman pitkä, jotta samalla kerralla saa mahdollisimman paljon pistoja mahtumaan yhdellä kertaa neulalle. Loogista kyllä, todella hyvä ajatus. Itsehän pistelin vähän turhan vaivattomasti pistoja, osa ilman mitään logiikkaa. Ja sitä Sashikon taas pitäisi olla, loogisia ja geometrisiä kuvioita pelkästään etupistoilla.

Miten peittää reikä vaatteessa?

Suosittelen aloittamaan pienillä rei’illä. Mitä pienempi reikä, sen helpompaa on sen peittäminen. Oli kyseessä sitten Sashiko, pieni kukka tai ommeltu kuvio reiän päälle, tee se mahdollisimman nopeasti reiän ilmestyttyä vaatteeseen tai kankaaseen.

Toinen vinkki on terävä neula. Neulan kaveriksi puuvillaista kirjonta- tai puuvillalankaa, tai vaatteesta riippuen myös villalanka voi käydä mitä parhaiten.

Muista myös, että ompelukoneellakin saa tehtyä usein kuvioita. Pohdi kumpi on sinulle tai kyseeseen kohteeseen helpompaa, ompelukoneella vai käsin paikkaaminen. Sen jälkeen uskalla vain aloittaa, ja uskalla myös purkaa. Kun kerta vaatteessa on jo reikä, voit kokeilla montaa eri tapaa sen päälle, kunhan olet tyytyväinen!

Tässä vinkit myös villasukkien korjaamiseen

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.