| | | |

Vaatteen korjaus, vetoketjun uusiminen

IMG_5838 IMG_5842 IMG_5841

 

Tällä viikolla viikon kierrätysvinkkinä on korjausompelut. Milloin olet viimeksi korjannut vaatteen, jotta se pääsisi taas uudellee käyttöön? Oletko ommellut napin, vaihtanut vetoketjun tai paikannut housut? Jos et, niin suosittelen seuraavalla kerralla edes kokeilemaan.

 

Tällä viikolla Ylen uutisessakin on keskusteltu vaatteiden kestävyydestä. On hienoa että asioita nostetaan aina säännöllisesti pinnalle ja kerrotaan nykymuodin huonoista puolista. Niitä kun löytyy laadusta paljonkin. Kankaat ovat ohuempia, nukkaantuvat ja neuleissa ei ole villaa nähtykään. Villalla ja akryylilla kun on oikeasti suuri ero, ja suosittelen nyt syksyn tullen tarkastamaan kaupassa mielenkiintoisen vaatteen tuotelapun ennen ostopäätöstä. Maksatko tekokuidusta ja pikaisesta ompelutyöstä, vai laadukkaasta materiaalista jonka huolto ei välttämättä vaadi kuin tuuletuksen?

 

IMG_5845

 

Tällä viikolla vaihdoin itse vetoketjun lapsen huppariin. Kohta jo pieneksi jäävän hupparin vetoketju meni rikki kahden vuoden ja kahden lapsen käytön jälkeen, ja sen vaihtaminen uuteen oli helpompaa kuin miettiä mitä muuta rikkoontuneelle takille voisi tehdä. Vetoketju siis puretaan, ja tilalle ommellaan uusi samalla tavalla kuin vanhakin oli ommeltu. Helppoa, ja vei vain vartin.

 

Vaikeinta on joka kerta se aloittaminen, oli kyse sitten yhdestä napista tai ulkoiluhaalarin vetoketjusta. Korjaaminen on kuitenkin kaikille edullisempaa, sillä näin tuote pääsee takaisin oikeaan käyttöönsä ilman muuta tekstiilijätettä.

 

Mikäli vaate menee rikki alle puolessa vuodessa, on ostajalla toki aina oikeus reklamaatioon. Tästäkin huolimatta voit ehdottaa kauppiaalle korjaavasi tuotteen itse, ja vastineeksi myyjät mielellään tarjoavat lahjakorttia. Monilla liikkeillä ei välttämättä ole enää omia korjauspalveluitaan, vaikkakin niitäkin toki saattaa yhä löytyä. Kuluttajasuojalain puitteissa vaatteen tulisi kuitenkin kestää normaalikäytössä ainakin puoli vuotta, ja ilman reklamaatioita tuotteiden laatua ei ymmärretä parantaa.

 

Säännöllisesti minulta tiedustellaan vinkkejä ompelukoneen ostamiseen ja ompelun aloittamiseen. Näin syksyisin vinkkini on kuitenkin kansalaisopistot ja Martat. Kansalaisopiston kurssilleilla pääsee kokeilemaan erilaisia koneita, voi korjata vaatteita opettajan ohjaamana ja kenties ommella ihan uuttakin. Martoiltakin löytyy ompelukoneita ja vinkkejä vaatteiden korjaukseen ja huoltoon. Älä siis jää yksin rikkinäisten vaatteiden kanssa, vaan apua on kyllä tarjolla!

 

 

Similar Posts

4 Comments

  1. Moikka. Viimeksi tänä aamuna korjasin “keskeneräisten” pinosta toiseksi viimeisen tuotteen. Odotan että pinossa on ainakin muutama vaate ennen kuin aloitan korjaussession. Tämän kertaisella listalla olivat parit legginssit, Miehen kauluspaita, kauppakassi, omat ja miehen olohousut… ja jotain pikkusälää vielä. Ritu

    1. Tuo on muuten totta, harvoin tulee aloitettua vaan sitä yhtä korjausta, vaan monta kerralla. Niin se on järkevääkin 🙂

  2. Hyvä vinkki. Meillä onkin useampi takki vetoketjun vaihtoa odottamassa, ketju kun kestää käyttöä huonommin kuin laadukas kangas. Polvipaikkoja on tullut jonkin verran laitettua, mutta hommaan ryhtyminen on kyllä se työläin osa.
    Kiitos myös muista ajatuksia herättelevistä vinkeistä – ne jäävät jonnekin mielen perukoihin odottamaan sitä jotakin tulevaa päivää.

    1. Kiitos Sini! Olen huomannut vetoketjuissakin eroja. Sellaiset ohuet spiraaliset ei kestä lapsilla yhtään, ja ollaan mekin saatu yhdestä ulkohaalarista vetoketju rikki kun ilmeisesti sivuttaisvetoa tuli liian paljon. Hajosi siis ketjun se kangasosuus. Lisää vinkkejä muihin käyttöjuttuihin tulee aina sunnuntaisin vielä tämän vuoden loppuun 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.