| | | | | | | | | |

Ekologisin vaate löytyy vaatekaapistasi

Välillä eteeni tulee keskusteluja, joissa tiedustellaan ekologisinta vaateyritystä. Halutaan siis ostaa mahdollisimman ekologinen ja eettisesti tuotettu vaate, ja kysytään mistä niitä saa ostaa.

Vastaus on selvä.

Se löytyy jo omasta vaatekaapistasi!

Kyllä, sinulla on jo se ekologisin vaate. Tämä voi kuulostaa tylsältä, oudolta ja erikoiselta, ja pitkään minäkin vähän pyristelin vastaan. Mutta näin se vaan on. Mitä enemmän käytät ja kulutat jo kaapissa olevia vaatteitasi, sen ekologisemmiksi ne muuttuvat.


Puuvillaisen t-paidan päästöjen jakautuminen. Oletuksena on, että paitaa käytetään 50 kertaa ja sen kokonaispäästöt ovat 15 kg CO2. Lähde: Carbon Trust, International Carbon Flows: Clothing (2011)https://www.stjm.fi/uutiset/tiekartta-tavoitteena-hiilineutraali-tekstiiliteollisuus/

Törmäsin viime viikolla Twitterissä moneenkin hyvään keskusteluun vaatteiden ekologisuudesta. Ensin törmäsin Suomen Tekstiili ja Muodin liiton kuvaan (yllä), jossa ekologisuus oli hieman erikoisesti kuvattu. Tämän kuvan mukaan käytöstä syntyisi eniten päästöjä, mutta tässä ei oltu otettu huomioon paljon tuotetta käytetään. Kyseenalaistin siis kuvan, joka sai aikaan hyvää keskustelua. Myöhemmin sain tietää tuon kuvatekstin asian, eli paitaa on käytetty 50 kertaa, ja sitä on osittain myös kuivatettu koneellisesti.

Keskustelun edetessä sain myös uuden, vähän kuvaavamman kaavion. Tämän kuvan avulla voi siis lukea kuinka paljon yksi jo kaapissa oleva paita kuluttaa, vastaavasti siihen jota käytetään vain kerran tai neljä kertaa. Kuva havainnollistaa siis hyvin sen, että vaatetta olisi hyvä pitää mahdollisimman pitkään. Tällöin sen päästöt ovat koko ajan vähäisempiä, ja toisaalta jos vaatteen vielä korjaa, on se sen jälkeen aina ekologisempi.

Kuvan avulla voi myös hahmottaa sitä, kuinka paljon päästöjä pesu, silitys ja mahdollinen kuivausrummun käyttö aiheuttaa. Tästäkin saimme twitterissä aikaan mielenkiintoisen keskustelun. Silitysrauta joka päiväisessä käytössä toki lisää vaatteen päästöjä, mutta kuivausrummusta oli vallalla erinäisiä näkemyksiä.

Tärkeintä olisi siis pitää omia, jo kaapista valmiiksi löytyviä vaatteita päällä tarpeeksi pitkään. Ymmärrän itsekin muodin muuttumisen ja jatkuvan liikakulutuksen tyrkyttämisen. Mutta halutessamme voimme kyllä tehdä siihen myös itse muutoksen.

Voimme itse päättää, että korjattu vaate on tyylikkäämpi, kuin uusi kaupasta ostettu. Voimme julkaista tarinoita kuluneista vaatteistamme, jakaa korjaus- ja paikkausvinkkejämme ja juhlia vaatteen vuosijuhlia.

No ne eettiset ja ekologiset vaateyritykset?

No entäs jos sitten on ihan pakko ostaa?

Itse olen viimeisten vuosien aikana ostanut itselleni yhden toppatakin, välillä sukkia ja sukkahousuja. Yleensä niistäkin saan itselleni suuren kriisin aikaiseksi, mutta jotenkin on ollut pakko selvitä. Keväällä Eetti ry selvitti kotimaisten vaatemerkkien eettisimmät. Toki näiden ulkopuoleltakin löytyy paljon vielä pienempiä yrityksiä. Ulkolaisten yritysten vastaavaa listausta on lueteltu tässä.

Puolisoni sen sijaan on tarvinnut vaatteita, joita en itse syystä tai toisesta ole voinut valmistaa itse. Miesten vaatteista ylivoimaisesti parhaiten hommansa on tällä hetkellä hoitanut kotimainen Pure Waste. Niiden neuleet, paidat ja muut on olleet puolisolla käytössä pitkään, ja hinta-laatusuhde on juuri sopiva. Toki sen lisäksi, ettei vaatteisiin ole käytetty uusia luonnonvaroja. Pure Wastelta löytyy toki myös naistenvaatteita!


Kuinka pestä ja huoltaa vaatteita?

Jotta sen vaatteen saisi sitten kestämään mahdollisimman pitkään, kuinka sitä tulisi huoltaa?

Tärkeintä on se, että pesee vain likaisia vaatteita. Usein vaate ei tule likaiseksi yhden päivän käyttökerrasta, joten älä myöskään pese sitä liian usein. Liian useat pesut eivät ole hyväksi pesukoneelle, vaatteelle tai luonnolle.

Eli tuuleta ja pese vain todellakin likaisia vaatteita. Martoilta löytyy paljon vinkkejä tahranpoistoon.

Annostele myös pesuaine oikein. Usein pesuainetta annostellaan liikaa. Tarkasta siis kotisi veden kovuus, ja mittaa pesuaine sen mukaan. Muista pestä vain täysiä koneellisia.

Kun vaatteet nostetaan märkinä kuivumaan, voi tässä kohtaa vaikuttaa paljon myös vaatteen muotoon ja sen mahdollisiin silitystarpeisiin. Eli kauluspaidat on hyvä kuivattaa henkarissa, ja oikoa mahdolliset rypyt kun paita on vielä kostea. Sama pätee myös mekkoihin.

Villavaatteet tarvitsevat pesua vielä harvemmin kuin puuvillaiset. Eli tuuleta säännöllisesti!


Vaatteiden paikkaaminen ja korjaaminen

Olen tehnyt avuksi postauksia eri vaatteiden korjaamisesta ja paikkaamisesta. Täältä löydät kaikki vinkkini erilaisiin korjaustapoihin, ja niitä on tulossa vielä lisää. Millaisia ohjeita haluaisit itse juuri paikkaamisesta tai korjaamisesta?


Vaatteiden kestoikä kiinni juuri meistä

Vaatteiden pitkäikäisyys on siis paljon kiinni myös kuluttajasta. Toki pikamuoti ei tarjoa ihan niin kestäviä vaatteita, kuin mitä moni toivoisi. Siksi ostopäätöstä tehdessä voi jo miettiä vaatteen käyttöikää, sekä päättää sen itse. Kauan aion pitää tätä vaatetta, ja mitä teen sille sen jälkeen? Aionko tukea vielä pikamuotia, vai voisiko rahat sijoittaa järkevämmin?

Usein on todettu, että ihmiset pitävät paremmin huolta kalliimmista vaatteistaan. Siksi vanha ohje siitä, että osta kalliimmalla mutta vähemmän, pitää siis osittain yhä paikkansa.

Yhdessä voimme tosiaan myös murtaa korjaamisen ja paikkaamisen tabun. Annetaan paikkojen näkyä ja iloitaan niistä yhdessä!

Similar Posts

6 Comments

 1. Olipa hyvin tiivistetty otsikkoon! Olipa oikein oivallus itsellekin! 🙂

  Tänään korjasin itse lapsen housut kirjomalla reikien päälle kukkia. Haluaisin enemmänkin jaksaa korjata rikki meneviä vaatteita takaisin käyttökuntoon. 🙂 Mutta kaikkein eniten on tympinyt korjata juuri kaupasta tuotuja uusia vaatteita… Sitäkin olen kuluneen vuoden aikana tehnyt kahdesti. Reklamoinut, mutta ilmoittanut mielenosoituksellisesti pitäväni/korjaavani vaatteet sen sijaan, että palauttaisin, ja he siellä heittäisivät palauttamani vaatteet tiedän kyllä minne (jos siis uskaltaisin ajatella)…

  1. Tuo onkin se ärsyttävin asia, jos joutuu korjaamaan jo ihan uusiakin vaatteita. Näin ei pitäisi olla, vaan vaatekauppojen tulisi parantaa laatua. Ja kieltämättä se on totta, että ne reklamaationa tulleet menevät usein polttojätteisiin 🙁

 2. Mua kiinnostaisi miten korjata mahdollisimman huomaamattomasti esimerkiksi toppatakin kainalot, sauman vierestä puhki hiutuvat hihat, takin hihansuut ja farkkujen haarat. Toistaiseksi olen lähinnä ommellut päältä edestakaisin, mutta esimerkiksi farkkujen haaroissa ne lähinnä siirtää ongelmaa ts. seuraavaksi hajoaa parsinnan vierestä. Myös joustavien materiaalien, esimerkiksi ulkoilu/retkeilyvaatteiden, korjaaminen on ollut haastavaa (vrt. retkeilyhousut, joissa osa kankaista joustaa käyttömukavuuden takia).

  1. Hei kiitos hyvistä toiveista!

   Monta kertaa auttaa, jos sauman ompelee sisäpuolelta kokonaan uusiksi. Takeissa yms se vaatii sen, että purkaa ensin vuorikangasta, jotta pääsee siihen oikeaan saumaan käsiksi. Farkuissa taas reikä saattaa tosiaan tulla siihen viereen, jolloin paikkaa ja sen ympäristöä kannatta tukea tukikankaalla 🙂

 3. Hyviä pointteja! Itse ompelen myös ja korjaustyöt on hankalin aloittaa, mutta sitten kun on saanut korjattua risan käyttökuntoon takaisin, niin tuleekin jopa parempi mieli kuin uudesta tekemästään. Sellainen jippokoonti voisi olla kiva, missä neuvottaisiin eri tyylejä korjata huomaamattomasti tai korostaen pieniä reikiä ja tahroja (esim. kirjonta, painaminen, aplikointi, isommat ja pienemmät paikat jne). Ulkovaatteiden korjaamisen olen usein kokenut hankalaksi itselleni, niin siihen vinkit olisi tervetulleita. Esim. lasten toppahaalarien polvien viillot millä tyylillä ja materiaaleilla.

  Vaatteiden halpuutus on kyllä kurja homma ja peilautuu suoraan niiden muuhunkin arvostukseen ja korjausinnottomuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.