neulojan tarvikkeet succaplocci mitta
| |

Neulojan tarvikkeet

Millaisia tarvikkeita tarvitsee, jos haluaa aloittaa neulomisen? Usein tarvikkeet luetellaan ohjeessa, mutta jonkinlainen peruskäsitys tarvikkeista olisi hyvä olla jo etukäteen. Tässä artikkelissa käyn läpi yleisimpiä neulojan tarvikkeita

Artikkeli kuuluu Käsityökekkerit seuran-videoihin. Voit siis tutustua aiheeseen myös videon muodossa. Artikkelin lopuksi löydät linkit aiemmin julkaistuihin jaksoihin. Tervetuloa mukaan neulomaan!

Mittanauha

Mittanauha on käsityöläisen ja neulojankin perusvaruste. Sillä mitataan käyttäjän mittoja, jotta saadaan oikean kokoisia neuleita, sekä myös neuletta matkan varrella.

Itse mittailen myös mallitilkkuja, valmiita neuleita viimeistelyssä, sekä jo suunnitteluvaiheessa se auttaa hahmottamaan omia ja neuleiden mitoituksia sekä väljyyksiä.

Tärkeintä on tietää oma rinnanympärys, ennen kuin alkaa neulomaan paitaa itselleen. Näin saa varmimmin itselleen sopivat vaatteet. Käsiala vaikuttaa toki aina myös lopputulokseen, joten mallitilkkuakin kannattaa siksi mittailla.

Mittanauhoja löytyy eri värisiä, mallisia ja muotoisia. Itselläni niitä on ainakin viisi kappaletta, ja aina ne on silti hukassa ja väärässä paikassa. Yksi mittanauha kannattaa aina säilyttää lähellä omaa neulenurkkaa, ja toinen mukana kulkevassa pussukassa.

Silmukkamerkit

Silmukkamerkit auttavat hahmottamaan lisäysten ja kavennusten paikkoja. Niitä käytetään merkitsemään myös kuvioiden alkamista tai päättymistä, ja niille voi keksiä myös muita tarkoituksia.

Kannattaakin opetella ohjeista merkinnät am / sm / pm, eli aseta / siirrä / poista merkki. Usein silmukkamerkkiä siirretään puikolta toiselle, kuten siirrettäisiin silmukka neulomatta. Välillä on syytä jättää työhön myös merkkejä paikoilleen, jos haluaa laskea esimerkiksi jo tehdyt kavennukset tai lisäykset. Tapoja on siis monia.

Myös silmukkamerkkejä löytyy monenlaisia. Itse käytän pieniä metallisia, sekä välillä myös hieman isompia ja roikkuvia merkkejä. Monet välillä myös hukkuvat ja katoavat kesken neulomisen, joten niitäkin löytyy siivotessa kummallisista paikoista. Välillä myös imurista.

silmukkamerkit ja neulojan tarvikkeet

Silmukkakaapelit

Olin pitkään sitä mieltä, että pärjään kyllä ihan hyvin, jos vain siirrän aina taukoa odottavat silmukat odottamaan neulomalla. Sitä ennen olin pujotellut silmukoita odottamaan neulan ja langan avulla. Kun sitten opin neulomaan ne apulangalle, ajattelin olevani oikein näppärä. Aluksi siis ajattelin, etten oikeasti tarvitse muita apuväleitä.

Sen jälkeen tuli The Knitting Barberin silmukkakaapelit. Nuo taivaallisen nerokkaat apuvälineet! Kaapeli on siis silikonista valmistettua nauhaa, joka pujotetaan puikon päähän. Sen jälkeen silmukat siirretään kätevästi suoraan puikolta kaapelille. Mitään solmuja tai pidikkeitä ei tarvita, vaan silmukat oikeasti pysyvät itsessään mattapintaisella kaapelilla.

Ja kun on aika ottaa silmukat taas uudelleen käyttöön, niin siirto puikolle on yhtä näppärää kuin toisinkin päin. Nyt kun itsellänikin on vähän liian monta työtä kesken, oli minun ostettava kaapeleita lisää. Eli kyllä, nämä ovat oikeasti tarpeelliset!

Sukkapuikot ja pyöröpuikot

Puikoista on monia makuja ja mielipiteitä. Yllä olevalla videolla kerron lisää omista suosikeistani, ja kuinka niihin päädyin. Lisää voi myös lukea vanhasta artikkelistani.

Tällä hetkellä omat suosikkini ovat siis ChiaGoon pyöröpuikot. Niiden metallinen kaapeli on voittanut minut niin hyvin puolelleen, etten ole edes harkinnut muihin puikkoihin siirtymistä. Toisaalta kun olen myös vuosien varrella ostanut erilaisia puikkoja, niin nyt harvoin tarvitsee enää edes ostaa uusia. Noita ChiaoGoon puikkoja en muuten ole saanut rikki kertaakaan.

kerijälaitteen käyttäminen knit pro

Vyyhdinpuut ja kerijälaite

Olen jo pitkään suosinut lankaostoksissani kauniita vyyhtejä. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että vyyhdit pitää keriä. Sitä varten voi käyttää toki apurina puolisoa, tuolia tai lasta. Mutta jos tähän haluaa nopeutta, niin apuvälineitä löytyy siihenkin.

Itse kerin vyyhdit vuosia oman sormen ympärille. Kehitin itselleni suotuisan tavan keriä langat keräksi, jonka voi aloittaa neulomaan kerän sisältä tai ulkoa. Tähänkin minulta löytyy ohje, jossa kerron langavyyhdin kerinnästä.

Nyt, kun neulominen on osa työtä, päätin panostaa kerijälaitteeseen. Näitä on tarjolla erilaisia, eri merkkisiä ja jopa puisia. Omat vyyhdinpuuni olen ostanut kierrätettynä, joten kerijälaite on nyt hieman eri sarjaa. Mutta se nopeuttaa varsinkin villapaitaan ostettujen vyyhtien kerintää huomattavasti, ja siten säästää omaa aikaani. Mutta kuten sanoin, aloittelija selviää hyvin ilmankin.

Viimeistelyyn tarvittavat välineet

Viimeistelyyn ja parsimiseen tarvitaan myös parsinneulaa. Itse suosin tylppäpäistä neulaa, joita minulta löytyy montaa eri kokoa. Joskus neulaa tarvitsee myös kesken työn, jos esimerkiksi päättely tehdäänkin neulan avulla.

Lisäksi itse tarvitsen pikkusaksia, nuppineuloja ja silitystarvikkeitakin viimeistelyyn. Pikkusaksiakin on kertynyt pussukoihin enemmänkin kuin yhdet, mutta niitä tarvitaankin kaikissa käsitöissä.

vyyhdinpuut käytössä

Muut Käsityökekkerit-seuran osat:

käsityökekkerit seura neuleohjeen kirjoittaminen
Käsityöt | Kässäseura | Neuleohjeet | Neulominen

Testineulojaksi, mitä vaaditaan?

Ennen kuin ohjeesta tulee myytävä ohje, sille tehdään suunnittelijan toimesta usein testineulonta. Tässä Käsityökekkerit-seuran artikkelissa avaan enemmän sitä, mitä testineuljilta vaaditaan, kuinka sellaiseksi voi hakea, ja mitä prosessiin kuuluu. Neuleohjeen kirjoittaminen Neuleohjeen kirjoittaminen vaatii moninaisia töitä. Ennen kuin ohjetta voi kunnolla edes kirjoittaa, tulee se mitoittaa oikeisiin mittoihin, laskea silmukat ja sarjoa eri kokoihin. Sarjominen…

neuleen mittoittaminen
Aikuisten vaatteet | Käsityöt | Kässäseura | Neuleohjeet

Neuleohjeiden muokkaaminen

Yksi kysytyimmistä aiheista minulle ohjeisiin liittyen on, että kuinka itse voi muokata ohjeita omalle käsialalle, sekä omalle vartalolle sopivaksi. Valitettavasti en ole keksinyt tähän mitään nopeaa ja yksinkertaista vinkkiä, mutta kokosin Käsityökekkerit-seuran videolle nyt jotain vinkkejä aiheesta. Alla olevasta artikkelista voi lukea samat tekstimuodossa. Muistathan katsoa lopusta myös muut seuran videot, joiden avulla pääsee tutustumaan…

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *