lankojen nimitykset ja taulukko
| | | |

Lankojen vahvuudet ja nimitykset, opas

Muistan, kuinka minäkin ensimmäistä kertaa nettikauppoja selatessani hämmästyin. Mitä ihmettä tarkoittavat Fingering, DK ja muut lankojen nimitykset. Nyt niihin on jo tottunut, ja niiden osaaminen hieman helpottaa lankojen valintaa.

Tässä artikkelissa kerron ja näytän eri vahvuisia ja paksuisia lankoja, sekä videolla käydään läpi myös muita langan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tämä lankojen vahvuuksista kertova taulukko löytyy myös tekstin lopusta.

lankojen vahvuudet

Kuinka valita lanka neuleeseen?

Jos ohjeessa olevaa sopivaa lankaa ei löydy, tai haluat neuloa eri langalla, kannattaa ensimmäisenä tarkastaa mikä on langan juoksevuus. Tämä kerrotaan langan vyyhdissä, ja yleensä myös ohjeessa. Eli kuinka monta metriä lankaa on 50/ 100g kerässä?

Langat luokitellaan usein juoksevuuden, ja siten vahvuuden perusteella. Tämä helpottaa myös neulojia. Usein on helppo vaihtaa suositeltu lanka vain suoraan saman vahvuiseen lankaan. Tällöinkin kannattaa toki tarkastaa ohjeessa annetun menekin määrä metreinä, eikä välttämättä grammoina.

Lankojen nimitykset ovat usein englantia, mutta niitä käytetään myös monissa kotimaisissa verkkokaupoissa. Kun opettelee muistamaan omien suosikkilankojen vahvuudet, pääsee jo pitkälle. Osa näistä jää muistiin vasta kokemuksen myötä, mutta toivottavasti taulukosta löytyy apua langan valintaan.

Langanvahvuudet-taulukko

Alla olevasta taulukosta pystyy tarkastamaan, mille vahvuudelle on millainen puikkosuositus ja tyypillinen neuletiheys. Kannattaa kuitenkin huomioida, että neuletiheys on vain suositus, ja varsinkin ohuimmilla langoilla saa näyttävää pintaa myös isommilla puikoilla.

NimitysTyypillinen puikkokokoTyypillinen neuletiheys / 10 cmm / 100 g
Lace1,5-2,25 mm30-32 s600 m
Light Fingering2-3 mm28-30 s 500 m
Fingering2,5-3,5 mm26-28 s400 m
Sport3-4 mm23-26 s300 m
DK3,5-4,5 mm20-23 s200 m
Worsted / Aran4,5-7 mm17-20 s 100 m
Chunky / Bulky7-9 mm14-17 s50 m

Materiaalin juoksevuuden lisäksi kannattaa pohtia langan muutakin ulkonäköä. Neuleen lopputulokseen vaikuttaa nimittäin myös langan materiaali, sen kierteisyys ja neulottu tiheys. Samasta langasta voi saada hyvinkin erilaisia lopputuloksia, riippuen kuinka tiheää neuletiheyttä neuloo. Tämä taas riippuu käytettävistä puikoista, omasta käsialasta ja viimeistelystä. Näistä kaikkia käsitellään Käsityökekkerit-seuran muissa osissa.

Muista lukea ja katsoa myös muut Käsityökekkerit-seuran aiheet:

neulojan tarvikkeet succaplocci mitta
Käsityöt | Kässäseura | Neulominen

Neulojan tarvikkeet

Millaisia tarvikkeita tarvitsee, jos haluaa aloittaa neulomisen? Usein tarvikkeet luetellaan ohjeessa, mutta jonkinlainen peruskäsitys tarvikkeista olisi hyvä olla jo etukäteen….

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *