kuinka valita oikeat värit kirjoneuleeseen
| | |

Kuinka valita värit neuleisiin?

Minulta kysytään usein vinkkejä neulomiseen liittyviin asioihin. Sen kunniaksi päätin aloittaa juttusarjan, jossa vastaan osaltani näihin kysymyksiin. Ensimmäisenä vuorossa on värit, nuo ihanat värit.

Moni lankamyyjä kertoo usein, että asiakkailla hankalinta on nimenomaan värin valinta. Osataan ehkä ohjeen valita ohjeen mukainen lanka, tai siihen saa toki usein apua myyjältäkin, mutta viimeistään värien valinnan kohdalla iskee se hankaluus. Värejä voidaan miettiä pitkäänkin, riippuen lankavalikoimasta ja tulevasta käyttötarpeesta.

karamelli paita raglanpaita ohjeet
väriympyrä käsityökekkerit

Vastavärien käyttäminen neuleissa

Itse käytän paljon vastavärejä. Osin se tulee itseltäni jo ihan luonnostaan, ja osin joudun välillä muistelemaan vastavärejä. Voisi kuvitella tämän olevan tylsää ja arkista, mutta toisaalta tämä helpottaa valintoja usein todella paljon. Kun päätän yhden oikean sävyn, on sen kaveriksi helppo valita väri, ottamalla sen vastaväri.

Jos et muista kuinka väriympyrä menee, niin kannattaa lukea väriympyrästä lisää. Päävärejä on siis keltainen, punainen ja sininen, ja niiden väliin asettuu oranssi, violetti ja vihreä. Kun tästä piirtää itselleen ympyrän, saa vastapuolelta aina otettua vastavärin, joka sopii yllättävän hyvin yhteen vastavärinsä kanssa. Kannattaa vaikka kokeilla!

Toki vastaväreissä on hyvä muistaa myös lämpimän ja kylmän eri sävyt, sekä kuinka haaleita tai tummia sävyjä haetaan. Tällöin on hyvä pysyä joko vaaleissa hempeissä sävyissä, tai ottaa vaihtoehtoisesti kaikki värit tummina. Eli johdonmukaisuus tuo yleensä myös hyviä tuloksia.

Videolla näytän lisää omia suosikkejani, sekä kerron lisää värien valinnasta. Teksti jatkuu vielä videon jälkeen.

Värianalyysi

Jos ja kun neule tulee lähelle kasvoja, suosittelen selvittämään myös värianalyysin kautta itselle sopivat sävyt. Jo siitä saa usein käyttöönsä hyvän värikartan, jonka pohjalta voi tehdä päätöksiä sekä lanka-, kangas- että vaatekaupoilla.

Värianalyysissa selvitetään mihin eri värityyppiin kuulut, jonka jälkeen itselleen saa myös listauksen sopivista väreistä. Tätä karttaa voi käyttää niin vaatteiden kuin lankojenkin löytämiseen, mutta moni käyttää avukseen myös meikkaamisessa. Värianalyysejä tekevätkin niin kosmetologit kuin puvustusneuvojatkin.

On tärkeää löytää omalle iholle sopivat värit, jotka tuovat esiin kauneimmat kasvojen piirteet. Näitä vaatteita tuleekin usein jo huomaamattaan käytettyä enemmän, kuin niitä joissa kasvot näyttävät mahdollisesti valkoisilta, läikikkäiltä tai muuten erikoisilta.

palko paita hiha ja kaarroke

Kontrastin tarkastaminen musta-valko-kuvan avulla

Kirjoneuleisiin värien löytäminen vaatii usein tarkkaa pohdintaa. On mietittävä kuinka värit erottuvat toisistaan, ja kuinka ne näkyvät kuvioina neuleessa. Yksi tapa pohtimiseen on pyöritellä lankoja pahvin tai vyötteen ympärille raidoiksi. Tästä saa jo hyvän hahmotelman, mitkä värit sopivat keskenään vierekkäin.

Jos vielä jää epäilys, näkyvätkö värit hyvin toistensa vieressä, voi väreistä ottaa kuvan mustavalkoisena. Tällöin on helppo hahmottaa onko väreillä kontrastia toisiinsa, eli erottuvatko ne hyvin toistensa vieressä.

värien valinta neuleeseen kuvan avulla
värien valitseminen neuleeseenjpg

Tutustu Käsityökekkerit-seuran muihin aiheisiin

neulojan tarvikkeet succaplocci mitta
Käsityöt | Kässäseura | Neulominen

Neulojan tarvikkeet

Millaisia tarvikkeita tarvitsee, jos haluaa aloittaa neulomisen? Usein tarvikkeet luetellaan ohjeessa, mutta jonkinlainen peruskäsitys tarvikkeista olisi hyvä olla jo etukäteen….

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *