voltti neule satulahihat
| | | | |

Ekologisimmat langat ja kankaat?

Saan usein kysymyksiä, joissa tiedustellaan mistä löytyisi ekologisimmat langat ja kankaat. Tähän on kuitenkin ihanan tylsä vastaus, jota moni ei halua kuulla.

Ekologisimmat langat ja kankaat löytyvät kaapeistasi

Ekologiset langat ja käsityöt

Sama logiikka toimii siis vaatteissa. Ekologisimmat vaatteet ovat jo kaapissasi. Tämä voi kuulostaa tylsältä tai erikoiselta, mutta näin se vaan on. Kerran tuotettu tuote olisi hyvä käyttää mahdollisimman hyvin itse loppuun asti. Sama pätee vaatteisiin, lankoihin kuin kankaisiinkin. Ja muihinkin tavaroihin.

Jo pelkästään käyttämällä vaatteita pidempään, säästää hurjan määrän luonnonvaroja. Puhumattakaan, jos ja kun niitä vielä paikkaa, korjaa ja huoltaa uudelleen käyttöön. Vuosikymmenien aikana vaatteita ostetaan yhä enemmän ja käytetään yhä vähemmän aikaa, joten siinäkin mielessä niin kutsuttu hidas muoti ja neulominen tekee meille hyvää. Mutta kannattaa silti muistaa, että se ei vielä tee käsitöistä automaattisesti ekologisia. Tärkeää on muistaa pitää tekemiään vaatteita, ja tehdä uusiakin kohtuudella.

Videolla puhun lisää omista näkemyksistäni käsitöiden ekologisuuteen liittyen, ja mitä esimerkiksi itse mietin aina lankaostoksilla. Millaisen tuotteen tästä valmistan, mikä sen käyttöikä on, voiko sitä korjata tai paikata, ja voiko sen lopulta myös purkaa ja käyttää langat vielä uudelleen?

Lankojen kierrättäminen

Ohjesuunnittelijana tavoitteenani on tehdä ohjeita, joissa käytetään myös ylijäämälankoja tai kierrätyskuiduista kehrättyjä lankoja. Näitä ohjeita minulta löytyykin jo, ja lisää on varmasti tulossa.

Videolla näytän myös, kuinka lankaa voi purkaa ja suoristaa, jotta sen voi käyttää uudelleen. Pohdin myös mummoni tekemien kirjoneuleiden hyödyntämistä uusina tuotteina, sekä mukana on myös parsimiseen liittyviä vinkkejä.

vastuullisuus

Kestävää neulesuunnittelua

Yrityksenä olen sitoutunut edistämään kestävän kehityksen periaatteita myös käsityöohjeiden suunnittelussa. Aina kun mahdollista, valitsen ohjeisiini kotimaista alkuperää olevia lankoja ja luonnonkuituja, tai tosiaan kierrätys- tai ylijäämälankoja. Puran myös itse vanhempia malleja, jotta samoista langoista voisi neuloa ja suunnitella uusia malleja.

Olen avannut Käsityökekkereiden-strategiaa ja periaatteita lisää vastuullisuussivulle, jota päivitän myös säännöllisesti.

Paikkaaminen ja parsiminen

Taitoliitto valitsi vuoden 2021 käsityötekniikaksi parsimisen ja paikkaamisen. Se onkin tärkeä taito, jota kannattaa harjoitella. Vaatteita huoltamalla, parsimalla ja paikkaamalla pidentää hurjasti vaatteiden elinikää ja näin säästää myös luontoa. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena, vaan myös vaatteita voi parsia ja paikata.

Alla on Käsityökekkereiden suosituimpia parsimisohjeita. Toivottavasti näistä on iloa!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *