käsityön puolesta
| | | | |

Käsityön arvo?

Käyn säännöllisesti puhumassa alan opiskelijoille. Yksi vakioaihe on oman työn hinnoittelu ja käsityön arvo. Siihen pureudummekin tämän kertaisessa Käsityökekkerit-seuran jaksossa. Millainen on käsityön arvo, ja kuinka voimme kasvattaa sitä tulevaisuudessa?

käsityökekkerit seura neuleohjeen kirjoittaminen

Miten käsityöt näkyvät omassa arjessasi?

Olen itse ottanut tavaksi ostaa muiden tekemää käsityötä sellaisessa muodossa, jota en itse osaa tehdä. Eli haluan kannattaa niitä käsityönaloja, joita en itse osaa, ja joita minulla ei ole ollut aikaa opetella. Vaikka olen käsityöalan ammattilainen, ei minunkaan tarvitse osata kaikkea.

Omassa arjessani tämä näkyy parhaiten teemukien muodossa. Olen vuosien aikana ostanut noin yhden mukin vuodessa kotimaisilta keraamikoilta. Mukikaappini on siis sekalainen lajitelma vähän kaikenlaisia mukeja. Minulla ei ole ollut varaa ostaa isoa settiä kerralla, joten olen päättänyt tukea keramiikkoja yksi muki kerrallaan.

Tämä voi tuntua pieneltä ja mitättömältä. Mutta jos jokainen meistä ostaisi kotimaista käsityötä yhden mukin, vaatteen, kengät, laukun tai repun vuodessa, tukisi se alaa jo todella paljon. Tai jos päättäisimme, että korjauttausimme yhden vaatteen, kengät tai elektroniikkalaitteen kotimaisella käsityöläisellä vaikka vuodessa tai jopa puolivuosittain, olisi se iso palvelus alalle ja ympäristölle.

Karoli Handmade-muki Janakkalasta

Käsityön hinta

Tässä vaiheessa moni toki huomauttaa, ettei hänellä ole varaa ostaa kallista käsityötä. Monta vuotta köyhyysrajan alapuolella eläneenä ymmärrän tämän oikein hyvin. Ei minullakaan ollut siihen vuosiin varaa. Siksi tein paljon myös itse.

Vanhan sanonnan mukaan köyhällä ei ole varaa ostaa kallista.

Tämä pitää yhä usein paikkansa. Ultrapikamuoti tuo puhelimien näytöille uusia vaatteita koko ajan, ja hinta on jo niin alhainen, ettei niillä saa vastaavia edes vastaavia materiaaleja, jos tekisi saman tuotteen itse. Mutta tässä vaiheessa olisikin syytä havahtua. Jos tuote on liian halpa, se tuskin kestää tarkempaa katselua, saati pitkäaikaista käyttöä.

Eli sen sijaan että ostaisikin joka kesä uudet kesäkengät, voisi hyvin ostaa kerralla hyvät? Tämä toki kirpaisee kerralla paljon, mutta säästöä tulee monena seuraavana kesänä. Itse olen saanut kulkea jo vuodet sandaaleissa, jotka ostin vuonna 2006. Ne ovat käytössä edelleen lähes päivittäin. Huollan niitä hävettömän harvoin, koska niitä ei vain ole juurikaan tarvinnut huoltaa. Ne maksoivat silloin todella paljon budjettiini nähden, mutta tuovat säästöä joka kesä, koska vieläkään ei tarvitse ostaa uusia tilalle.

käsityön puolesta

Oman käsityön hinnoittelu

Moni käsitöitä tekevä tietää tilanteen, jossa ystävä tai sukulainen pyytää valmistamaan jonkinlaisen käsityön. Hinta on vaikea asia, mutta se on myös äärimmäisen tärkeä koko alalle ja sen jatkuvuudelle.

Käsityöalan ammattilainen on yleensä opiskellut alaa vuosia. Hän on hankkinut tähän tarvittavat välineet, laitteet ja tarvikkeet. On siis vain oikein, että hän pyytää työstään myös tuntihinnan.

Käsityökekkerit-seuran videolla puhun hinnoittelusta ammattilaisen ja myös harrastajan näkökulmasta. Vaikka siis tekisit vaikka vain villasukkia, huomioithan koko alan hintakehityksen oman työsi hinnoittelussa. Kenenkään ei kannata myydä omaa osaamistaan ja aikaansa ilmaiseksi. Ei kenenkään.

Videolla näkyvän neuleen ohje löytyy Käsityökekkerit-kaupasta Meripihka-paidan nimellä.

Liity Käsityökekkerit-seuraan

Katso muut Käsityökekkerit-seuran videot, ja tule mukaan seuraamaan myös Instagramiin!

Similar Posts

2 Comments

  1. Sanonta taitaa mennä niin että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *