neuleen mittoittaminen
| | |

Neuleohjeiden muokkaaminen

Yksi kysytyimmistä aiheista minulle ohjeisiin liittyen on, että kuinka itse voi muokata ohjeita omalle käsialalle, sekä omalle vartalolle sopivaksi. Valitettavasti en ole keksinyt tähän mitään nopeaa ja yksinkertaista vinkkiä, mutta kokosin Käsityökekkerit-seuran videolle nyt jotain vinkkejä aiheesta.

Alla olevasta artikkelista voi lukea samat tekstimuodossa. Muistathan katsoa lopusta myös muut seuran videot, joiden avulla pääsee tutustumaan esimerkiksi värien valitsemiseen.

Oman vartalon mitat

Mittanauha on yksi tärkein väline neulomisessa, puikkojen ja lankojen lisäksi. On tärkeää tietää omat mitat, sekä työn alla olevan neuleen mitat. Suosittelen siis lämpimästi mittanauhan käyttämistä, ja paljon.

Yksi tärkein mitta on rinnanympärys. Se on usein ohjeiden kokojen pohjalla, ja sen kautta määräytyy moni muukin mitta eri mittataulukoiden perusteella. Eli jos et tiedä muita mittoja, niin ei hätää. Kunhan tiedät käyttäjän rinnanympäryksen, niin sillä selviää jo pitkälle!

Rinnanympärys kannattaa mitata napakasti vähillä vaatteilla. Kun ympärystä mittaa, voi hyvin pitää yllä rintaliivejä ja ohutta t-paitaa, mutta paksummat vaatteet kannattaa riisua pois. Rinnanympärys mitataan kainaloiden alta, rinnan korkeimmalta kohdalta.

Oman Koon Valinta

Kuinka valita oikea neuleohjeesta oikea koko?

Neuleohjeissa rinnanympärykseen lisätään vielä väljyys. Alla hieman hahmotelmia ja esimerkkejä eri väljyyksistä:

  • 0-4 cm väljyys = ihonmyötäinen vaate. Uimapuvuissa käytetetään miinusmerkkisiä väljyyksiä, mutta harvemmin ihan neulotuissa vaatteissa.
  • 4-8 cm väljyys on tavallinen sisävaatteen väljyys. Tällöin vartalon ympärille jää hieman väljyyttä ja varaa liikkumiseen.
  • 8-12 cm väljyys on jo väljä, ja tällöin neule on tarkoitettu löysäksi.
  • yli 15 väljyys on jo todella löysä. Tällöin neulepinta on yleensä myös laskeutuvaa, jotta väljyys istuu hyvin päälle.

Koko valitaan siis lisäämällä käyttäjän rinnanympärykseen ohjeessa oleva väljyys. Esim 100 cm rinnanympärys + 10 cm = paidan lopullinen mitta. Tämän perusteella valitaan siis ohjeesta koko.

Neuletiheyden varmistaminen mallitilkun avulla

Jotta neuleesta saisi ohjeen mukaisen ja mittaisen lopullisen tuotteen, on toki hyvä varmistaa ennakkoon myös oma neuletiheys. Tämä tehdään neulomalla mallitilkku, sekä viimeistelemällä se samalla tavoin, kuin tekisi lopullisellekin neuleelle.

Katso videolta ohjeet mallitilkun neulomiseen ja sen mittaamiseen.

Neuletiheyden vaihtaminen

Jos et pääse annettuun neuletiheyteen, voit toki käyttää myös itselle saamaasi neuletiheyttä. Mutta kuinka valita sen perusteella koko? Videolla kerron asiasta hieman lisää, mutta osin kyse on matematiikasta.

En voi siis kertoa, että jos tiheys on x määrän pienempi, valitse aina x isompi tai pienempi koko. Sen sijaan kerron alla hieman laskelmia, joiden perusteella voit pohtia koon valintaa.

Eli jos se paidan haluttu lopullinen rinnaympärys on 110 cm. Ohjeessa on annettu tiheys 24 s = 10 cm. Tästä 1 cm mitalla on 2,4 silmukkaa. Eli 110 x 2,4 = 264 silmukkaa vartalossa.

Jos oma tiheys onkin 22 s. Silloin voit laskea, mikä koko olisi lähinnä sille saatua tiheyttä. Eli 2,2 x 110 = 242 s. Kuinka monta kokoa pienemmästä koosta löytyisi vastaava silmukkamäärä?

Jos taas tiheys on 26 s. Silloin tee lasku 2,6 x 110 cm =286 s. Löytyykö ohjeesta kokoa, jossa olisi lähellä oleva silmukkamäärä?

Muista kuitenkin, että jos vaihdat neuletiheyttä, niin samalla luultavasti myös tiheys korkeudessa vaihtuu. Tämä vaikuttaa kaarrokkeen korkeuteen, sekä hihojen pituuksiin. Eli huomioi tämä myös niissä kohdin.

neulojan tarvikkeet succaplocci mitta

Ohjeen muokkaaminen omalle vartalolle sopivaksi

Kun sinulla on tiedossa oma rinnanympärys ja ohjeessa suositeltu väljyys, voit valita ohjeesta lähimmän sopivan koon.

Jos oma mittasi osuu kahden koon väliin, voit päättää valitsetko koon hieman pienemmällä vai suuremmalla väljyydellä, kuin mitä ohjeen suositus on. Näin voi tapahtua usein, joten on hyvä oppia tuntemaan omalle vartalolle sopivat väljyydet.

Väljyyksien mittaaminen: Hyvä tapa tähän on mittailla omia suosikkipaitoja. Eli mittaa oman suosikkipaidan valmis rinnaympärys, ja vähennä siitä oma rinnanympäryksesi. Näin saat väljyyden, jota voit verrata jatkossa ohjeissa annettuihin väljyyksiin. Samalla opit tunnistamaan, millaiset väljyydet sopivat omalle vartalolle.

Videolla kerron lisää muista tavoista muuttaa ohjetta. Jos tästä heräsi lisää kysyttävää tai toiveita muihin muutoksiin, kysy lisää kommenteissa.

Muut Käsityökekkerit-seuran videot:

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *