toistekin paita kierrätyslangoista
| | | | | | | | |

Kaarrokeneuleiden neulominen

Kaarrokeneuleet, nuo nyt valloillaan olevat ihanuudet! Kaarrokeneuleita voi olla myös yksivärisiä, kuviollisia tai vähän siltä väliltä. Moni mieltää kaarrokeneuleiksi vain paksut islantilaisneuleet, mutta kaarrokeneulo voi olla paljon muutakin.

Kaarrokepaidaksi mielletään paita, joka on vähän kuin tuubi hihoilla. Perinteinen kaarrokepaita on yläosastaan pyöreä, englanniksi round yoke. Perinteisissä malleissa etuosa ei siis välttämättä eroa takaosasta, ja paitaa voi käyttää kummin päin tahansa. Myös kuvio jatkuu kaarrokkeen ympäri.

kanervikko neule img 7778

Kaarrokepaidan hyvät ja huonot puolet

Kaarrokepaidat ovat olleet suosittuja jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Niissä on hyvät ja huonot puolet, ja paljon saa aikaan myös erilaisilla langoilla. Kaarrokepaidan voikin neuloa paksusta tai ohuesta langasta, pitsillä, kuviolla tai yksivärisenä paitana. Kuvioon ja pitsiin on kuitenkin helppo sijoittaa lisäykset tai kavennukset, riippuen kumpaan suuntaan paitaa neuloo.

Koska kaarrokepaita neulotaan usein pyörönä, on sitä myös helppo sovittaa. Viimeistelykin on siksi nopeaa, koska malli ei vaadi juurikaan ommeltavia saumoja. Varsinkaan, jos neuloo paidan ylhäältä alaspäin. Lisäksi paita on mukava päällä, ja se sopii hyvin ulkoiluun.

Koska paita on saumaton ja se neulotaan pyörönä, saattaa se aikojen saatossa hieman kiertyä. Vartalosta riippuen malli ei myöskään sovi kaikille vartaloille. Joskus se voi olla liian kapea leveille hartioille, ja kapeille hartioille taas liian iso. Lyhennettyjen kerrosten neulominen ennen tai jälkeen kaarrokkeen auttaa kuitenkin usein istuvuudessa.

Kaarrokeneule ylhäältä alas vai alhaalta ylös?

Kaarrokeneuleen voi neuloa joko ylhäältä alas, tai alhaalta ylös. Tämä on osin mielipidekysymys, ja toki ohjeen tekijä on jo määritellyt yhden suunnan. Mutta halutessaan ohjetta voi lukea myös toisinpäin, jos on itse tottunut tiettyyn tapaan.

Suosittelen kuitenkin avartamaan mieltä, ja kokeilemaan molempia tapoja. Itse suunnittelen Käsityökekkerit-neuleohjeet pääasiassa neulottaviksi ylhäältä alas, mutta kyllä olen suunnitellut myös toiseen suuntaan neulottavia ohjeita.

Yhtä oikeaa tapaa ei siis ole. Itse neulon ylhäältä alas monenkin seikan vuoksi. Aloittaessa on esimerkiksi vähemmän silmukoita, langan menekkiä voi itse määritellä paremmin, sekä sovittaminenkin onnistuu hitusen jouhevammin, kun neuloo ylhäältä alas.

Alhaalta ylöspäin neulottuna taas jotkin kuviot näyttävät kavennusten myötä paremmilta sekä pääntien saa ehkä istumaan hitusen helpommin. Ymmärrän myös suunnittelijana, miksi alhaalta ylöspäin on monelle helpompi suunnitella ohjeet.

Kaarroneuleiden ohjeita verkossa

Käsityökekkereiltä löytyy laaja kirjo erilaisia kaarrokeneuleiden ohjeita. Käyn niitä läpi alla olevalla videolla, sekä esittelen hieman myös tulevia malleja. Nämä ohjeet neulotaan kaikki ylhäältä alaspäin, ja osaan löytyy myös verkkokurssi video-ohjeineen.

Videolla näkyy myös yksi tuleva kaarrokepaita. Sille ei ole vielä nimeä, joten nimiehdotukset voi käydä jättämässä kommentteihin. Ehkä sille yhdessä joku nimi keksitään? 😉

Seuraa myös Käsityökekkerit YouTube-kanavaa, niin näet säännöllisesti ilmestyvät neulevideot aina heti julkaisupäivänä.

Verkkokurssit kaarrokepaidan neulomiseen

Käsityökekkereiltä löytyy kolme erilaista verkkokurssia kaarrokepaidan neulomiseen. Yksi on tosin neuletakille, ja sen sillä kerron kuinka neuletakin voi neuloa pyörönä, ja vasta lopuksi leikata keskeltä auki napistulistaa varten.

Kaikki verkkokurssit sisältävät myös tulostettavan pdf-ohjeen, eikä sitä tarvitse ostaa erikseen. Verkkokurssit jäävät säilyviin asiakkaan Käsityökekkerit-sivuille luodulle omalle tilille, ja kurssille pääsee palaamaan myös myöhemmin.

Tervetuloa innostumaan kaarrokepaidoista!

Yksiväriset tai raidalliset kaarrokepaitojen ohjeet

Käsityökekkerit-seuran muut aiheet

käsityökekkerit seura neuleohjeen kirjoittaminen
Käsityöt | Kässäseura | Neuleohjeet | Neulominen

Testineulojaksi, mitä vaaditaan?

Ennen kuin ohjeesta tulee myytävä ohje, sille tehdään suunnittelijan toimesta usein testineulonta. Tässä Käsityökekkerit-seuran artikkelissa avaan enemmän sitä, mitä testineuljilta vaaditaan, kuinka sellaiseksi voi hakea, ja mitä prosessiin kuuluu. Neuleohjeen kirjoittaminen Neuleohjeen kirjoittaminen vaatii moninaisia töitä. Ennen kuin ohjetta voi kunnolla edes kirjoittaa, tulee se mitoittaa oikeisiin mittoihin, laskea silmukat ja sarjoa eri kokoihin. Sarjominen…

neuleen mittoittaminen
Aikuisten vaatteet | Käsityöt | Kässäseura | Neuleohjeet

Neuleohjeiden muokkaaminen

Yksi kysytyimmistä aiheista minulle ohjeisiin liittyen on, että kuinka itse voi muokata ohjeita omalle käsialalle, sekä omalle vartalolle sopivaksi. Valitettavasti en ole keksinyt tähän mitään nopeaa ja yksinkertaista vinkkiä, mutta kokosin Käsityökekkerit-seuran videolle nyt jotain vinkkejä aiheesta. Alla olevasta artikkelista voi lukea samat tekstimuodossa. Muistathan katsoa lopusta myös muut seuran videot, joiden avulla pääsee tutustumaan…

neulojan tarvikkeet succaplocci mitta
Käsityöt | Kässäseura | Neulominen

Neulojan tarvikkeet

Millaisia tarvikkeita tarvitsee, jos haluaa aloittaa neulomisen? Usein tarvikkeet luetellaan ohjeessa, mutta jonkinlainen peruskäsitys tarvikkeista olisi hyvä olla jo etukäteen. Tässä artikkelissa käyn läpi yleisimpiä neulojan tarvikkeita Artikkeli kuuluu Käsityökekkerit seuran-videoihin. Voit siis tutustua aiheeseen myös videon muodossa. Artikkelin lopuksi löydät linkit aiemmin julkaistuihin jaksoihin. Tervetuloa mukaan neulomaan! Mittanauha Mittanauha on käsityöläisen ja neulojankin perusvaruste….

lankojen nimitykset ja taulukko
Käsityöt | Kässäseura | Langat | Neuleohjeet | Neulominen

Lankojen vahvuudet ja nimitykset, opas

Muistan, kuinka minäkin ensimmäistä kertaa nettikauppoja selatessani hämmästyin. Mitä ihmettä tarkoittavat Fingering, DK ja muut lankojen nimitykset. Nyt niihin on jo tottunut, ja niiden osaaminen hieman helpottaa lankojen valintaa. Tässä artikkelissa kerron ja näytän eri vahvuisia ja paksuisia lankoja, sekä videolla käydään läpi myös muita langan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tämä lankojen vahvuuksista kertova taulukko löytyy…

värikäs kaarrokepaita ylhäältä alas toistekin paita

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *