Hnetur Islantilaispaita Lettlopi Harmaa
| | | | |

Islantilaispaita ylhäältä alas – Hnetur

Neulomisen suosion kasvu jatkuu nyt islantilaispaitojen myötä, ja se on upeaa! Kun paidan saa valmiiksi käyttöön, on hienoa tarkastella oman työn jälkeä ja kulkea itse tekemissään vaatteissa. Islantilaispaidan voi neuloa monella tavalla, ja me yhdistimme tietämyksemme paidoista Islannissa asuvan kirjailija Satu Rämön kanssa. Siitä syntyi Hnetur-paita, jota neuloimme yhteisneulontana tammikuussa.

Islannissa villapaitoja pidetään eniten ulkona. Ne päällä ulkoillaan, sillä islantilainen villa pitää hyvin kosteutta, lämpöä ja tuultakin. Se siis paranee käytössä, ja puhdistuu parhaiten tuulettamalla. Paita on paksu, ja kirjoneule tekee siitä vielä paksumman. Siksi se onkin oivallinen ulkoilupaita, ja vielä takin päällä käytettävänä. Villa voi tuntua käsissä aluksi karhealta, mutta sitä ei siis olekaan tarkoitus pitää suoraan iholla. Neulomisen jälkeen villapaita viimeistellään kastelemalla, jolloin villa saa muotonsa ja lankakin muuttuu jonkin verran.

Hnetur Paita Verkkokauppa

Hnetur-paita ylhäältä alas, verkkokurssi

Kun paita neulotaan ylhäältä alas, ei tarvitse huolehtia lopuksi ommeltavista saumoista. Paitaa saa sovitettua myös helpommin, ja esimerkiksi hihoja voi jatkaa niin pitkään kuin lankaa riittää.

Jos tyyli tuntuu oudolta, olen tehnyt video-ohjeita avuksi. Videoiden avulla opit neulomaan lyhennettyjä kerroksia niskaan, tekemään levennyksiä kaarrokkeeseen, saat vinkit kirjoneuleen neulomiseen ja muita näppäriä ohjeita paidan neulomiseen.

Aloittelijoille suosittelenkin siis Hnetur-verkkokurssia. Kurssiin kuuluu videoiden ja tarkennettujen ohjeiden lisäksi myös tulostettava pdf-ohje. Pdf ohje on ostettavissa myös erikseen tämän artikkelin lopussa.

Eli voisitko aloittaa paidan neulomisen verkkokurssin avulla?

Hnetur Islantilaispaita Kokokuva

Langat islantilaiseen villapaitaan

Hnetur-paita neulotaan siis saumattomasti ylhäältä alas. Paidan neulominen onnistuu parhaiten pyöröpuikoilla, ja siihen tarvitaan neljää eri väriä. Upeita värivaihtoehtoja löytyy instagramista tägillä #hneturpaita, ja lisää sinne siis myös toki kuva omista väreistäsi ja paidastasi. Näin saamme kaikki ihailla värejä.

Perinteisesti islantilainen villapaita neulotaan toki islantilaisen lampaan villasta. Hnetur-paita on suunniteltu Lettlopi-langalle, jota löytyy monestakin hyvin varustellusta verkkokaupasta. Alla näet myös tietoja, mitä tämän paidan langanmenekki on, mutta menekki toki riippuu myös omasta käsialasta.

Lettlopille vaihtoehtoisena lankana sopii esim

 • Novitan Natura
 • Cascade 220
 • de rerum natura Gilliat
 • Katia concept Cotton Merino
 • Drops Karisma
 • Teetee Salla
 • Sandnesgarn Smart

Lanka

Istex Léttlopi (50g = 100 m)

Koot

(1, 2, 3) 4, 5, 6 (7, 8, 9) 10, 11

Langan menekki

Pääväri = (7, 7, 8) 8, 9, 9 (9, 10, 11) 12, 13 kerää

Kuvioväri 1 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 2, 2) 2, 2 kerää

Kuvioväri 2 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Kuvioväri 3 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Pääväri = (611, 650, 706) 757, 803, 849 (899, 960, 1082) 1172, 1289 m

Kuvioväri 1 = (62, 66, 71) 76, 81, 86 (91, 97, 109) 118, 130 m

Kuvioväri 2 = (46, 49, 53) 57, 60, 64 (68, 72, 81) 88, 97 m

Kuvioväri 3 = (36, 39, 42) 45, 48, 51 (54, 57, 64) 70, 77 m

islantilaispaita Hnetur-paita, pdf ohje

Kokeneemmille neulojille paita on saatavilla myös tulostettavana pdf-ohjeena. Ohjeessa ei ole verkkokurssilla olevia videoita, mutta se on samaa Käsityökekkerit-laatua ja tuttua tunnelmaa. Ostamalla pdf-ohjeen tuet samalla myös mahdollisuutta jatkaa ilmaisten ohjeiden jakamista Käsityökekkerit-sivustolla.

Ohje löytyy myös Ravelrysta.

Hnetur Paita Koot Viivapiirros 1

Similar Posts

6 Comments

 1. Hei

  mitä naisten/lastenvaatetuksen peruskaavakokoja nuo numerosarjasi vastaavat?
  Olisi kiva tietää löytyykö oma koko ennen ohjeen ostamista.
  Kiitos jo etukäteen.

  (1, 2, 3) 4, 5, 6 (7, 8, 9) 10, 11

  1. Hei Tilda, ja kiitos tiedustelustasi. Koot lähtevät noin koosta XXS (32) ja päättyvät kokoon 3Xl (56). Tärkeintä on kuitenkin mitata ensin käyttäjän rinnanympärys ja lisätä siihen 6-8 cm väljyyttä. Tämän jälkeen saa suositellun paidan lopullisen rinnanympäryksen, jota voi verrata paidan lopullisiin rinnanympäryksiin ja löytää sitä kautta lähin itselle sopivin koko. Mukavia neulehetkiä!

 2. Miten Hnetur-paidan päivitetty ohje eroaa alkuperäisestä?

 3. Lähdin mukaan mysteerineulontaan tammikuussa-21 enkä ollut aiemmin tehnyt kirjoneulepaitaa. Nyt seitsemäs paita menossa ja suosittelen tuota Hnetur paidan ohjetta.

 4. Hei, hieno ja ihana sivusto ja neulevinkkejä runsaasti. Olin etsimässä Neulekekkerit kirjaasi, kun löysin sivusi. Neulekekkerit kirjaa ei enää paineta? Saako kenties sinulta? Terveisin Ulla Vuori Turusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *