-Supersuositut käsityöohjeet

Islantilaispaita ylhäältä alas – Hnetur

Neulomisen suosion kasvu jatkuu nyt islantilaispaitojen myötä, ja se on upeaa! Kun paidan saa valmiiksi käyttöön, on hienoa tarkastella oman työn jälkeä ja kulkea itse tekemissään vaatteissa. Islantilaispaidan voi neuloa monella tavalla, ja me yhdistimme tietämyksemme paidoista Islannissa asuvan kirjailija Satu Rämön kanssa. Siitä syntyi Hnetur-paita, jota neuloimme yhteisneulontana tammikuussa.

Islannissa villapaitoja pidetään eniten ulkona. Ne päällä ulkoillaan, sillä islantilainen villa pitää hyvin kosteutta, lämpöä ja tuultakin. Se siis paranee käytössä, ja puhdistuu parhaiten tuulettamalla. Paita on paksu, ja kirjoneule tekee siitä vielä paksumman. Siksi se onkin oivallinen ulkoilupaita, ja vielä takin päällä käytettävänä. Villa voi tuntua käsissä aluksi karhealta, mutta sitä ei siis olekaan tarkoitus pitää suoraan iholla. Neulomisen jälkeen villapaita viimeistellään kastelemalla, jolloin villa saa muotonsa ja lankakin muuttuu jonkin verran.

Hnetur Paita Verkkokauppa

Hnetur-paita ylhäältä alas, verkkokurssi

Kun paita neulotaan ylhäältä alas, ei tarvitse huolehtia lopuksi ommeltavista saumoista. Paitaa saa sovitettua myös helpommin, ja esimerkiksi hihoja voi jatkaa niin pitkään kuin lankaa riittää.

Jos tyyli tuntuu oudolta, olen tehnyt video-ohjeita avuksi. Videoiden avulla opit neulomaan lyhennettyjä kerroksia niskaan, tekemään levennyksiä kaarrokkeeseen, saat vinkit kirjoneuleen neulomiseen ja muita näppäriä ohjeita paidan neulomiseen.

Aloittelijoille suosittelenkin siis Hnetur-verkkokurssia. Kurssiin kuuluu videoiden ja tarkennettujen ohjeiden lisäksi myös tulostettava pdf-ohje. Pdf ohje on ostettavissa myös erikseen tämän artikkelin lopussa.

Eli voisitko aloittaa paidan neulomisen verkkokurssin avulla?

Hnetur Islantilaispaita Kokokuva

Langat islantilaiseen villapaitaan

Hnetur-paita neulotaan siis saumattomasti ylhäältä alas. Paidan neulominen onnistuu parhaiten pyöröpuikoilla, ja siihen tarvitaan neljää eri väriä. Upeita värivaihtoehtoja löytyy instagramista tägillä #hneturpaita, ja lisää sinne siis myös toki kuva omista väreistäsi ja paidastasi. Näin saamme kaikki ihailla värejä.

Perinteisesti islantilainen villapaita neulotaan toki islantilaisen lampaan villasta. Hnetur-paita on suunniteltu Lettlopi-langalle, jota löytyy monestakin hyvin varustellusta verkkokaupasta. Alla näet myös tietoja, mitä tämän paidan langanmenekki on, mutta menekki toki riippuu myös omasta käsialasta.

Lettlopille vaihtoehtoisena lankana sopii esim

  • Novitan Natura
  • Cascade 220
  • de rerum natura Gilliat
  • Katia concept Cotton Merino
  • Drops Karisma
  • Teetee Salla
  • Sandnesgarn Smart

Lanka

Istex Léttlopi (50g = 100 m)

Koot

(1, 2, 3) 4, 5, 6 (7, 8, 9) 10, 11

Langan menekki

Pääväri = (7, 7, 8) 8, 9, 9 (9, 10, 11) 12, 13 kerää

Kuvioväri 1 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 2, 2) 2, 2 kerää

Kuvioväri 2 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Kuvioväri 3 = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Pääväri = (611, 650, 706) 757, 803, 849 (899, 960, 1082) 1172, 1289 m

Kuvioväri 1 = (62, 66, 71) 76, 81, 86 (91, 97, 109) 118, 130 m

Kuvioväri 2 = (46, 49, 53) 57, 60, 64 (68, 72, 81) 88, 97 m

Kuvioväri 3 = (36, 39, 42) 45, 48, 51 (54, 57, 64) 70, 77 m

islantilaispaita Hnetur-paita, pdf ohje

Kokeneemmille neulojille paita on saatavilla myös tulostettavana pdf-ohjeena. Ohjeessa ei ole verkkokurssilla olevia videoita, mutta se on samaa Käsityökekkerit-laatua ja tuttua tunnelmaa. Ostamalla pdf-ohjeen tuet samalla myös mahdollisuutta jatkaa ilmaisten ohjeiden jakamista Käsityökekkerit-sivustolla.

Ohje löytyy myös Ravelrysta.

Hnetur Paita Koot Viivapiirros 1

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

1 thought on “Islantilaispaita ylhäältä alas – Hnetur”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Kesän kukkamekko

Ompelin itselleni alkukesästä kesän kukkamekon. Sellainen kuuluu kesään, ja pitkästä aikaa ompelin sen uusista kankaista. Olen jo jonkin aikaa vain

Minttuinen sulkamekko

Kevään NOSHin sulat olivat tosiaan sen verran valloittavia, että ostin niitä kolmessa eri värissä. Korallista tein mekot jo aiemmin lapsille,

Hautajaisvaatteet lapsille

  Lasten syntymän jälkeen meillä on ollut valitettavan säännöllinen tarve hautajaisvaatteille. Viime viikonloppuna keräsimme taas mustat vaatteet, kengät ja sukkahousut