käsityökekkerit seura neuleohjeen kirjoittaminen
| | |

Testineulojaksi, mitä vaaditaan?

Ennen kuin ohjeesta tulee myytävä ohje, sille tehdään suunnittelijan toimesta usein testineulonta. Tässä Käsityökekkerit-seuran artikkelissa avaan enemmän sitä, mitä testineuljilta vaaditaan, kuinka sellaiseksi voi hakea, ja mitä prosessiin kuuluu.

Neuleohjeen kirjoittaminen

Neuleohjeen kirjoittaminen vaatii moninaisia töitä. Ennen kuin ohjetta voi kunnolla edes kirjoittaa, tulee se mitoittaa oikeisiin mittoihin, laskea silmukat ja sarjoa eri kokoihin. Sarjominen tarkoittaa mitoituksen toistumista vastaavasti eri kooissa.

Eli on päätettävä, kuinka monta kokoa ohjeeseen tulee, miten ne saadaan istumaan esimerkiksi tiettyyn kuvioon sopivaksi, ja lopulta kaikkiin kokoihin lasketaan silmukkamäärät. Tästä kerron lisää neuleiden mitoitukseen liittyvässä jaksossa.

Jotta ohjeesta tulisi selkeä, neuloo yleensä suunnittelija ohjeesta mallineuleen. Välillä suunnittelijat käyttävät myös muita neulojia, mutta itse neulon tällä hetkellä kaikki mallikappaleet. Tässä kohtaa nimittäin itse huomaan vielä usein muutettavaa ohjeessa.

Mallineuleen neulomisen jälkeen tuotteesta voi ottaa kuvat. Itse otan Käsityökekkerit-ohjeisiin tulevat kuvat, ja se vie oman oman aikansa. Kun kuvat ovat valmiit, voi ohjeen taittaa haluamaansa muotoon. Käytän siihen itse maksutonta taitto-ohjelmaa, mutta muitakin tapoja on.


käsityökekkerit seura neuleohjeen kirjoittaminen

Testineulominen, mitä tarkoitetaan?

Kun mallineule on neulottu vain yhdessä koossa, järjestää suunnittelija usein ohjeelle testineulonnan. Sen avulla saadaan tietää muidenkin kokojen istuvuus, ohjeen sujuvuus ja selkeys, sekä yleensä huomataan myös mahdollisia virheitä.

Testineulojina toimivat yleensä harrastuksenaan neulovat vapaaehtoiset. Neuloja saa tällöin ohjeen käyttöönsä, ja samalla hän toimii myös osana suunnittelijan markkinointitiimiä. Yleensä testineulonnan aloituksessa annetaan neulojille määräaika, johon mennessä toivotaan palautteita ohjeista.

Suunnittelijasta ja mallista riippuen kuvia saattaa saada julkaista jo heti, tai joskus salaisissa testineulonnoissa kuvia ei missään tapauksessa saa julkaista kesken testineulonnan. Kannattaakin siis aina lukea hyvin juuri kyseiselle testineulonnalle annetut ohjeet.

Alla olevalla videolla kerron lisää testineulonnoista suunnittelijan näkökulmasta. Tärkein vaatimus testineulojille on, että muistaa lähettää ohjeesta palautteen myös suunnittelijalle. Muitakin vinkkejä toki annan, joten kannattaa katsoa alla oleva video.

Käsityökekkerit-testineulonnat

Tein vuonna 2021 muotoilun Yamk-tutkinnon, ja sen kehittämistyönä tutkin ja muotoilin myös Käsityökekkerit-testineulonnat uudelleen. Tällä hetkellä Käsityökekkerit-testineulonnat tapahtuvat siis hiotun prosessin mukaisesti, jossa on kuitenkin yhä kehitettävää.

Haen testineulojia FB-ryhmäni kautta. Samalla kerron ohjeet testineulontaan, joihin yleensä liittyy päivämäärä, ohjeen mittoja, lankoja yms. Samalla kerron myös, mistä ohjeen voi käydä lataamassa, ja samasta paikasta löytyy aina myös palautelomake testineulojille.

Tämän vuoden aikana tulen kehittämään prosessia siten, että annan saaduista lomakkeista testineulojille vielä palkinnoksi lahjakortin verkkokauppaani. Tavoitteena on automatisoida prosessia, jonka syystä se on teknisesti vielä hieman kesken. Jos aihe kiinnostaa lisää, kannattaa lukea kehittämistyöni aiheesta. Siinä avaan lisään myös testineulojien palvelupolkua.

Muut Käsityökekkerit-seuran julkaisut

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *