Mallitilkun Neulominen Ja Kastelu
| | | |

Kuinka neuloa sopiva neule, mallitilkun käyttäminen?

Aloittalijalle, ja vähän kokeneemmallekin neulojalla on usein haasteita saada neulottava tuote oikean kokoiseksi. Tähän vaikuttaa monta eri tekijää, eikä yhtä oikotietä onneen löydy. Vaikka joskus olisi kuinka laskenut oikein, saattaa lanka käyttäytyäkin isona pintana hieman eri tavalla kuin mitä mallitilkussa, jolloin istuvuus ei olekaan niin hyvä kuin mitä toivottu.

Tässä artikkelissa käynkin läpi asioita, jotka kaikki vaikuttavat neulottavan tuotteen lopputulokseen.

Vaatteen väljyyvarat

Oli kyse sitten neulomisesta tai ompelemisesta, vaatteet kaavoitetaan ja suunnitellaan usein väljyysvaran avulla. Tärkeimpiin mittoihin on siis lisätty tai jopa poistettu senttejä, jotta vaate elää ja istuu paremmin käytössä. Tärkein näistä mitoista on rinnanympärys, johon myös muut mitat saattavat perustua.

Esimerkiksi uimapuku ei saa olla yhtään löysä, joten se suunnitellaan ja mitoitetaan miinusmerkkisellä väljyydellä. Tämä tarkoittaa, että uimapuvun rinnanympärys on usein pienempi, kuin mitä oikea saman koon keskimääräinen rinnanympärys. Näin uimapuvusta saadaan napakka ja istuva.

Vastaavasti taas löysään neuleeseen voidaan laskea jopa 20 cm lisää väljyyttä tavallisen rinnanympäryksen lisäksi. Tämä tarkoittaa, että oma rinnanympäryksesi ja vaatteen lopullisen rinnanympäryksen välinen erotus on siis noin 20 cm. Suunnittelija yleensä itse määrittää väljyyvaran riippuen vaatteen käyttötarkoituksesta ja istuvuudesta. Neuleissa väljyysvara ilmoitetaan usein englanniksi “positive ease”-termillä, ja suomeksi termejä on monia. Itse käytän ompelusta tuttua väljyysvaraa.

Oman Koon Valinta

Langan vahvuus ja eri vahvuudet

Usein ohjeissa on mainittuna vaihtoehtoisia lankoja. Jos näin ei ole, mutta haluat silti käyttää muuta kuin ohjeessa mainittua lankaa, suosittelen kirjaamaan ylös tai muistiin ohjeen langan vahvuuden.

Langan vahvuus ilmoitetaan tyypillisesti langan vyötteessä, sekä langan muissa tiedoissa. Tämä voidaan ilmoittaa joko 50 tai 100 gramman tarkkuudella. Järkevintä voikin olla laskea langan vahvuus 100 g mukaan, jolloin se on hyvin vertailtavissa toisiin lankoihin. Langat voidaan jaoitella noin yhdeksään eri kategoriaan niiden vahvuuden mukaan.

Alla olevassa taulukossa on eritelty langat tyypillisien nimitysten ja vahvuusjaoittelun mukaan. Muitakin nimityksiä löytyy, ja tarkat tiedot kannattaa aina tarkastaa langan omasta vyötteestä.

NimitysTyypillinen puikkokokoTyypillinen neuletiheys / 10 cmm / 100 g
Lace1,5-2,25 mm30-32 s600 m
Light Fingering2-3 mm28-30 s 500 m
Fingering2,5-3,5 mm26-28 s400 m
Sport3-4 mm23-26 s300 m
DK3,5-4,5 mm20-23 s200 m
Worsted / Aran4,5-7 mm17-20 s 100 m
Chunky / Bulky7-9 mm14-17 s50 m

Mallitilkun neulominen

Oikea neuletiheys riippuu aina langan materiaalista, sen käyttäytymisestä, valitusta puikkokoosta ja omasta käsialastasi. Saat siis kyllä oikean suunnan tarkastettua vyötteestä, mutta lopullinen neuletiheys voi erota siitä paljonkin. Eli riippuen neulotko tiukkaa, löysää, isommilla tai pienemmillä puikoilla kuin mitä suositeltu, tai miten peset neuleen. Näillä kaikilla on suuri merkitys, ja siksi ne kannattaakin testata neulomalla mallitilkku.

Mallitilkun voi neuloa monella eri tavalla. Tyypillisin tapa on neuloa noin 12 x 12 cm pala, kuten neuloisit suunniteltuakin neuletta.

Eli jos tarkoituksena on neuloa kokonainen neulepaita kirjoneuletta, neulo mallitilkkukin kirjoneuleella. Tai jos kyseessä on joustinneulepaita, neulo mallitilkku samalla joustinneuleella. Jos tiedät, että teet esim nurjalla löysempää kuin mitä oikealla puolella, voit neuloa mallitilkun siten, että nurjalle puolelle jää vain lanka, etkä neulo nurjaa ollenkaan. Tämä siis siinä tapauksessa, jos neulot oikean neuleen vain pyörönä oikein.

Ennen mallitilkun mittaamista on tärkeää viimeistellä myös mallitilkku. Tämä on tärkeää siksi, että näet kuinka lanka ja neule tulee käyttäytymään. Samalla voit myös testata päästääkö lanka ehkä väriä, tai kuinka neuletta olisi hyvä huoltaa myös käytännössä. Jos siis aiot pestä neuleen pesukoneessa villaohjelmalla, pese myös mallitilkku. Jos aiot kastella ja pingottaa neuleen viimeistelyvaiheessa, tee se myös mallitilkulle. Vain näin saat oikeasti toimivat ja oikeat mitat suunniteltuun neuleeseen.

Mallitilkun mittaaminen

Kuten neulomisessakin, niin myös mallitilkun mittaamiseen on monta eri tapaa. Jos olet neulonut mallitilkun noin 12 x 12 cm, on mittaaminenkin aika helppoa. Muista siis ennen mittaamista pestä tai höyryttää tilkku, jotta silmukat löytäisivät kunnolla muotonsa ennen mittaamista.

Eli mittaa ja merkitse neuloilla neuletilkun keskelle 10 cm x 10 cm alue. Laske silmukat vaakasuunnassa ja pystysuunnassa. Jos mallitilkku ei riitä ihan kymmeneen senttiin, voit mitata ja laskea silmukat myös 5 x 5 cm alueelta. Silloin on tärkeää muistaa kertoa silmukat kahdella, jotta saat oikean silmukkamäärän kymmenelle sentille.

Jos saamasi tiheys on eri kuin mitä ohjessa, voit kokeilla neuloa uuden tilkun vielä pienemmillä tai isommilla puikoilla. Yleensä jo 0,25-0,5 mm ero puikoissa näkyy jo neuletiheydessä.

Toivottavasti näillä vinkeillä saat seuraavan kerran sopivan neuleen.

Neuletiheys

Similar Posts

One Comment

  1. Kiitos hyvästä postauksesta. Olen mallitilkkuja yrittänyt tehdä, neulon harvoin. Törmään yleensä seuraavaan ongelmaan: Saatan päästä vaakasuunnassa oikeaan silmukkamäärään tilkussa, mutta neulottujen kerrosten määrä on minulla aina suurempi kuin ohjeen mukaan pitäisi olla. Puikkojen pienentäminenkään ei tätä ole ratkaissut. Osaatko antaa vinkkiä? Tämä probleema on pidätellyt aloittamasta villatakin tai villapaidan neulomista.
    Ja kiitos vielä blogista Veera! Olen täältä löytänyt monta ratkaisua omiin käsityömietintöihin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *