Jämälankakori
| | | | | |

Virkattu peti kissalle tai koiralle jämälangoista

Olin jo jonkin aikaa katsellut kissan valtaamaa, lasten teippaamaa ja vähän risaista pahvilaatikkoa työpöytäni vieressä. Iso kissa tarvitsee ison pahvilaatikon, ja reunoistaan teipattu pahvilaatikko nyt vaan on aika ruma. Eräänä päivänä päätin viedä pahvilaatikon kierrätykseen, ja kaivaa virkkuukoukun pitkästä aikaa esille. Samalla kaivoin esiin myös jämälangat, joita olikin vuosien varrella kertynyt aika hurjasti laatikoiden pohjille.

Lopulta virkkasin kissalle kaksi petiä. Toinen on virkattu täysin jämälankojen yhdistelmästä, ja toinen taas paksusta villasta ja matonkuteesta. Parhaimmillaan pedin tai korin saa virkattua jopa päivässä, riippuen kuinka paksu lankojen yhdistelmää käyttää, ja kuinka iso pedin tai korin pohjan tulee olla. Tämä ohje sopii siis myös esim lelukoriin!

Se pitää myöntää, että ison kissan kriteerit pedille eivät ehkä kohdanneet suunnittelijan ajatusmaailman kanssa yhteen.

Korin tai pedin virkkaaminen jämälangoista

Kerää itsellesi laatikkoon tai koriin kaikki jämälangat, tai muut yksittäiset kerät joita tuntuu ettet tarvitse enää myöhemmin. Lankojen ei tarvitse olla samaa paksuutta, materiaalia tai vahvuutta. Tärkeintä on, että ainakin osa mielestäsi käy väreiltään yhteen. Saatat myös huomata, että kaikkia värejä ei ehkä tule käytettyä.

Tarvikkeet:

 • noin 5-7 mm virkkuukoukku
 • 0,6-1 kg jämälankoja
 1. Ota noin 3-5 lankaa, joita virkkaat yhtä aikaa
 2. Tee langoista lenkki sormiesi ympärille.
 3. Poimi lanka ympyrän läpi koukulle, ja virkkaa ensimmäinen ketjusilmukka siten että lankalenkki jää silmukoiden keskelle.
 4. Virkkaa 12 kiinteää silmukkaa, siten että lankalenkki on silmukoiden keskellä.
 5. Siirry toiselle kerrokselle virkkaamalla 2 kiinteää silmukkaa ensimmäiseen silmukkaan.
 6. Toinen kerros: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa (ks).
 7. Kolmas kerros: Virkkaa 1 ks ja 2 kiinteää silmukkaa yhteen silmukkaan.
 8. Neljäs kerros: Virkkaa 2 ks joka kolmanteen silmukkaan, muihin ks.
 9. Viides kerros: Virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan, ei lisäyksiä.
 10. Kuudes kerros: Virkkaa 2 ks joka neljänteen silmukkaan, muihin ks.
 11. Seitsemäs kerros: Virkkaa 2 ks joka viidenteen silmukkaan, muihin ks.
 12. Kahdeksas kerros: Virkkaa 2 ks joka kuudenteen silmukkaan, muihin ks.
 13. Jatka lisäyskerroksia siten, että teet lisäyssilmukan joka seitsemänteen, kahdeksanteen jne silmukkaan kerroslukumäärien kasvaessa.
 14. Kun pohja on tarpeeksi iso, virkataan reunataite. Virkkaa yhden kerroksen ajan ks silmukat aina edellisen kerroksen silmukan takareunasta ilman lisäyksiä.
 15. Jatka virkkaamalla 1 ks yhteen silmukkaan, ilman lisäyksiä.
 16. Virkkaa reunaa niin korkeaksi, kuin lankaa riittää tai mielestäsi on tarve.

Vaihda lankaa siten, että virkkaa hetken aikaa sekä päättyvää, että aloitettavaa lankaa yhtä aikaa. Voit raidoittaa oman maun mukaan, tai miten jämälankojen värejä riittää.

Päättele langat tylppäkärkisellä neulalla silmukoiden sisään. Tarvittaessa höyrytä kori, jotta sen muoto oikenee.

Virkattu Kori Kissalle
Olikohan käyttäjää nyt kuunneltu tarpeeksi?
Diy Kissanpeti Ohje

Paksu villainen kissanpeti

Kun olin tarpeeksi penkonut jämälankojani, löysin myös kauan sitten ostetut paksut kerät Rowanin Big Woolia. Tämä on siis paksua villalankaa, josta voi sekä virkata että neuloa. Halusin käyttää nekin kerät pois, ja kissanpetejä tarvitaan onneksi sekä ylä- että alakerrassa. Vastaavaa paksua villalankaa myös Novitan Hygge-lankana.

Jotta pedistä ja varsinkin reunoista tulisi napakat, päätin virkata langan matonkuteen ympärille. Eli ohje on muuten sama kuin ylempänä, mutta silmukat tehdään matonkuteen ympärille.

Jotta lopputuloksesta saa tasaisen, kannattaa matonkudetta vähän suoristaa ja vetää esim 10 silmukan välein. Lisäykset pohjassa tapahtuvat siis samoin kuten yllä olevassa ohjeessa, ja samoin myös reuna. Itse taisin vetää reunaa paikoin vähän liian tiukalle, sillä se kaartuu nyt hieman sisäänpäin. Kissaa asia ei onneksi näyttänyt haittaavan.

Lankaa tähän meni 500 g ja matonkudetta ehkä 300g.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.