-Supersuositut käsityöohjeet

Tahrojen puhdistaminen villavaatteesta

On aika normaalia, että lapsi tulee koulusta ja kertoo paidassaan olevasta tahrasta. Yhtä normaalia on, että tahrasta ei kerrota, ja se huomataan vasta viikkojen päästä. Kuinka siis pestä suosikkivillapaita käyttöön siten, että se kuivuu seuraavaksi päiväksi?

Kuten moni ehkä tietääkin, on usein parasta puhdistaa tahra heti. Silloin se lähtee vaatteesta parhaiten, eikä jätä jälkeä vaatteeseen. Mutta kuten kaikki tiedämme, ei välttämättä tahran puhdistaminen heti onnistu. Tällöin on hyvä kokeilla muita vinkkejä vaatehuoltoon.

Yksi tärkein vinkki on hellävarainen saippua. Hyvä vaihtoehto sekä vaatteelle, että luonnolle onkin sappisaippua. Sitä saa niin palana, kuin nestemäisenäkin vaihtoehtona. Molemmissa versioissa tärkeintä on vaahdottaa saippuaa siten, että tahra kastuu ja saippua tehoaa.

Toinen tärkeä asia varsinkin villavaatteissa on tarpeeksi matala lämpötila. Villa ei pidä lämpötilojen vaihteluista, joten tasainen ja viileä vesi on kaikista paras. Sen vuoksi paikallinen pesu sappisaippualla on siis usein järkevin vaihtoehto.

Kuinka puhdistaa tahra villavaatteesta

  • kastele tahra haalealla vedellä. Älä kastele koko vaatetta, vain tahran kohta.
  • levitä tahran päälle sappisaippuaa, ja hankaa hellävaraisesti kunnes saippua hitusen vaahtoaa.
  • Huuhtele haalealla vedellä ja tarkasta lopputulos.
  • Tarvittaessa toista, ja anna saippuan vaikuttaa pidempään. Älä kuitenkaan jätä saippuaa vaikuttamaan yli 30 min, tai varsinkaan yön yli.
  • Purista hellävaroen vedet pois vaatteesta.
  • Anna kuivua tasolla.
  • Näkymättömiin tahroihin auttaa parhaiten tuuletus. Eli tuuleta villavaatetta säännöllisesti

Jos tahroja on niin paljon ja pinttynyttä lihaa esim helmassa ja hihansuissa, suosittelen lähes aina pesukoneiden villaohjelmia. Niissä veden lämpötilat pysyvät tasaisina, pesu on hellävaraista ja villa harvoin pääsee huovuttumaan. Eli suosi mieluummin pesukoneiden villapesua 30 asteessa, kuin nopeaa pikapesua käsin vähän vaihtelevissa lämpötiloissa. Muista käyttää pesuainetta myös kohtuudella, ja kuivattaa aina tasolla.

Lisää vinkkejä villavaatteen huoltoon:

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

1 thought on “Tahrojen puhdistaminen villavaatteesta”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Ekologisin vaate löytyy vaatekaapistasi

Välillä eteeni tulee keskusteluja, joissa tiedustellaan ekologisinta vaateyritystä. Halutaan siis ostaa mahdollisimman ekologinen ja eettisesti tuotettu vaate, ja kysytään mistä

Virkattu kesähattu aikuiselle

Kuten varmasti olette huomanneet, olen innostunut virkkaamisesta. Siihen ei tarvita kuin koukku ja lankakerä, ja yhtäkkiä valmiina on pipo jos

Hyvä housukaava lapselle

  Housujen ompelu lapselle on aika helppoa. Varsinkin, jos niitä ompelee joustavista materiaaleista, ja käyttää hyödykseen pitkiä resoreita lahkeissa ja