-Supersuositut käsityöohjeet

Tahrojen puhdistaminen villavaatteesta

On aika normaalia, että lapsi tulee koulusta ja kertoo paidassaan olevasta tahrasta. Yhtä normaalia on, että tahrasta ei kerrota, ja se huomataan vasta viikkojen päästä. Kuinka siis pestä suosikkivillapaita käyttöön siten, että se kuivuu seuraavaksi päiväksi?

Kuten moni ehkä tietääkin, on usein parasta puhdistaa tahra heti. Silloin se lähtee vaatteesta parhaiten, eikä jätä jälkeä vaatteeseen. Mutta kuten kaikki tiedämme, ei välttämättä tahran puhdistaminen heti onnistu. Tällöin on hyvä kokeilla muita vinkkejä vaatehuoltoon.

Yksi tärkein vinkki on hellävarainen saippua. Hyvä vaihtoehto sekä vaatteelle, että luonnolle onkin sappisaippua. Sitä saa niin palana, kuin nestemäisenäkin vaihtoehtona. Molemmissa versioissa tärkeintä on vaahdottaa saippuaa siten, että tahra kastuu ja saippua tehoaa.

Toinen tärkeä asia varsinkin villavaatteissa on tarpeeksi matala lämpötila. Villa ei pidä lämpötilojen vaihteluista, joten tasainen ja viileä vesi on kaikista paras. Sen vuoksi paikallinen pesu sappisaippualla on siis usein järkevin vaihtoehto.

Kuinka puhdistaa tahra villavaatteesta

  • kastele tahra haalealla vedellä. Älä kastele koko vaatetta, vain tahran kohta.
  • levitä tahran päälle sappisaippuaa, ja hankaa hellävaraisesti kunnes saippua hitusen vaahtoaa.
  • Huuhtele haalealla vedellä ja tarkasta lopputulos.
  • Tarvittaessa toista, ja anna saippuan vaikuttaa pidempään. Älä kuitenkaan jätä saippuaa vaikuttamaan yli 30 min, tai varsinkaan yön yli.
  • Purista hellävaroen vedet pois vaatteesta.
  • Anna kuivua tasolla.
  • Näkymättömiin tahroihin auttaa parhaiten tuuletus. Eli tuuleta villavaatetta säännöllisesti

Jos tahroja on niin paljon ja pinttynyttä lihaa esim helmassa ja hihansuissa, suosittelen lähes aina pesukoneiden villaohjelmia. Niissä veden lämpötilat pysyvät tasaisina, pesu on hellävaraista ja villa harvoin pääsee huovuttumaan. Eli suosi mieluummin pesukoneiden villapesua 30 asteessa, kuin nopeaa pikapesua käsin vähän vaihtelevissa lämpötiloissa. Muista käyttää pesuainetta myös kohtuudella, ja kuivattaa aina tasolla.

Lisää vinkkejä villavaatteen huoltoon:

1 thought on “Tahrojen puhdistaminen villavaatteesta”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Leikkien lelukutsut

  Järjestin maanantaina ensimmäiset mitkään kutsuni. Lapsemme ovat oppineet pelaamaan pelejä, ja halusimme pelihyllyymme hieman vaihtelua, sekä kesää odottaen myös

Villaneulepeitto Pehmeä

Hennoimmillaan-peitto, yleinen testineulonta

Neuloin viime kesänä peiton, jonka jälkeen ihastuin briossiin, eli patenttineuleeseen todellisesti. Aloittaessani minulla oli neljä väriä, mutta lopullisessa peitossa värejä

Teippikuusi (Blogiringin joulukalenteri)

  Tänä vuonna päätimme Blogiringin perheblogien kanssa tehdä yhteisen joulukalenterin. Kalenterin luukuista paljastuu askarteluvinkkejä, ja perheiden perinteitä ja vähän kaikkea