| | | | |

Trio neuletakki lapselle ylhäältä alas, ohje

Lasten villapaidat ja neuleet ovat minun heikko kohtani. Kun edellinen valmistuu, suunnittelen jo seuraavaa. Joskus langat odottavat lankakorissa inspiraatiota pitkäänkin, toisinaan ne pääsevät heti pyöröpuikoille ja reppuun mukaan. Tällä kertaa luulin varmistaneeni lapselta neuletakin toiveet jo etukäteen, näkemykset eivät silti täysin kohdanneet. Tämän Trio lapsen neuleen langaksi valitsin ihanan pehmeän Sandnes Garnin DUO, joka on siis puuvillan ja merinovillan pehmeän raikas yhdistelmä.

Kun olin noin puolessa välissä neuletta, kävi selväksi että lapsi olikin tarkoittanut napitonta paitaa. Olimme aiemmin yhdessä käyneet kyllä läpi lapsen piirtämän piirroskuvan ja sen tarkat yksityiskohdat, enkä ole edelleenkään varma missä meni väärin. Ja kun kerran oli jo mennyt vikaan, päätin olla noudattamatta lapsen toivomia tasaraitojakin helmassa. Taattua yhteistyötä siis!

Ohje lapsen neuletakkiin

Ohje tähän lapsen neuletakkiin ylhäältä alas on siis helppo. Raglanhihat joustavat menossa ja malli sopii toivottavasti monille eri vartalotyypeille. Olenkin kirjoittanut siitä teille taas ohjeen, ja nyt mukana on myös ohje taskuihinkin. Ne on ommeltu tarkoituksella kiinni neuleeseen nurja puoli ulospäin, ja napit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti isosta nappipurkista.

Villatakki neulotaan siis ylhäältä alas ilman saumoja. Lopuksi neulotaan hihat, ja nappilistakin valmistuu yhtä aikaa vartalon neulomisen mukana. Ommeltavia saumoja ei ole, ja pääteltävien lankojen määräkin riippuu tasan tarkkaan siitä kuinka montaa eri väristä raitaa tähän haluaa, vai haluaako neuloa esim. yhdellä värillä. Sitenkin tästä tulisi nätti!

Tämän helpommaksi ei siis lapsen neuletakki voi oikeastaan edes tulla, joten tämän voi hyvin ottaa vielä loppukuun #paitamaaliskuu projektiksi!

Trio villatakki lapselle ylhäältä alas, ilmainen ohje

lanka: Sandness garn DUO 50g
10 cm =22 silmukkaa

puikot: 3 ja 3,5mm
Neljä silmukkamerkkiä
Raidoita oman maun mukaan kolmella tai neljällä eri värillä
koot: 74/80-146/152

Menekki:
74/80 250g
86/92 250g
98/104 250g
110/116 300g
122/128 300g
134/140 350g
146/152 350g

Lataa ohje

Nyt maaliskuussa tämä ihana Sandnes garnin DUO on muuten kuukauden lankana Titityyssä, joten siitä saa myös kanta-asiakasalennuksen. Tämä lanka sopii käytettäväksi lapselle tai herkkäihoiselle koko vuoden ympäri, lämmittää puuvillasta huolimatta kuitenkin hitusen. Minä ostin tätä itselleni vielä nyt lisää, ja suunnittelen jo vastaavaa neuletta itsellenikin.

Ohjetta muokattu!

Ohjetta on tarkastettu ja palautteen pohjalta päivitetty versio löytyy Neulekekkerit-kirjasta. Uuteen ja paranneltuun ohjeeseen korjasin varsinkin isojen kokojen mitoitusta ja muutenkin ohjetta on hitusen järkeistetty.

Katso myös uudet PDF ohjeeni verkkokaupasta:

Similar Posts

26 Comments

 1. Tosi kaunis, ihanat värit! Neuloin jokin aika sitten itselleni vastaavan neuletakin, mutta se taidettiin neuloa alhaalta ylös.. Ei helpommaksi voi neuletakin neulominen enää tulla! 🙂

 2. Hei, olisiko tähän malliin mahdollista laittaa huppu? Tytär ehdottomasti haluaisi hupun ja haluaisin sellaisen tehdä, mutta juurikin ylhäältä alas neulottuna..

  1. Hei Hannele, toki tähän voisi sopia myös huppu! Silloin neulomisen voi aloittaa siitä, tai vaihtoehtoisesti neuloa sen ihan viimeiseksi.

   Hupunhan voisi tehdä ns sukan kantapään mallilla, tai sitten suorana. Jos neuloo suorana, tekisin niin että jakaisin aloitukseen tarkoitetun silmukkamäärän puoliksi. Luodaan se, ja neulotaan pari kerrosta sileää. Sen jälkeen poimitaan vastaava silmukkamäärä toiselta puolelta, ja jatketaan tasona neulomista hupun korkeuden Verra.

   Auttoiko yhtään?

 3. Nätti villatakki, itsekin olen ihastunut tuohon neulomistapaan, monta puseroa ja slipoa valmistunut, helppo ja kiva leikkiä väreillä ja erilaisilla silmukoilla. Hieman erilaiset taskut saa domino neuleellakin. Irmeli

 4. Nätti on takki ja ohje ihanan selkeä! Suuresti kiitoksia. Säästyin paljolta (turhalta?) työltä ja pähkäilyltä kun tässä valmiit lukemat.

 5. Ihana neuletakki!
  Kiitos ihanan selkeästä ohjeesta, jota tällainen “vain” villasukkia tehnyt osasi lukea ilman suurempia pulmia ja sain kauniin villatakin aikaiseksi.

  1. Oi miten ihana kuulla Epe! Tarkoituksenani on ollut nimenomaan tehdä ohjeita kaikille, sellaisillekin jotka eivät ole neuloneet aiemmin neuletakkeja. Mahtavaa siis kuulla että ohje oli selkeä, ja neule onnistui 🙂

 6. Minäkään en ole villasukkia tai pipoa kummempaa koskaan neulonut. Nyt uskaltauduin opettelemaan selkeiden ohjeittesi avulla pientä villatakkia – ja onnistuin! Ensimmäinen on jo lapsenlapsella käytössä, toinen vielä hihoja vaille. Iso kiitos toimivasta ohjeesta!

  1. Oi miten ihana kuulla Taina, että ohjeesta on ollut iloa! Tämän takia näitä teen, ja nytkin kehittelen koko ajan uusia ohjeita. Juuri tällaisia arkisia, joita on helppo neuloa, ja joilla on pitkä käyttöikä 🙂

 7. Hello, I really like the cardigan. Do you have a translation of the instructions in English or French?

  Thank’s Lucie

  1. Thank you Lucie! This pattern is at the moment only in Finnish. If I have any extra time, I will translate it in to English 🙂

 8. Löytyipä vihdoin ihana ohje. Olen etsinyt raglanhihaista ohjetta lapsenlapsenlapseni neuletakkiin. Olen hänen isoisälleen, pojalleni, neulonut noin 40 vuotta sitten raglanhihaisen neuletakin ohuesta langasta, mutta ohje on kadonnut vuosien tuuliin. Ja tosiaan, selkeätä, ihan “tavallista” neuletakkiohjetta en löydä netin uumenista.
  Ohjeestasi itselleni tekee vaikean se, että minulla on langat ja vauvan äidin toive ohueeseen neuletakkiin, lanka on 28 s ja 36 krs = 10 cm puikoilla nro 3.25. En osaa muuttaa mittoja, mutta luuletko, että onnistuisi, jos tekisin ohjeesi mukaan, mutta isomman lapsen koossa neuleen tällä langalla (vai ajattelenko tämän nurinpäin)? Eli tarve olisi tehdä tuo 74/80-kokoinen neule. Vai jatkaisinko etsintää…
  Kiitos kiinnostavasta blogista, saatanpa löytää muutakin kivaa vauvalle 🙂

  1. Hei Anna! Mukava kuulla, että ohje on mieluisa. Tässä on tosiaan vähän isompi tuo neuletiheys, joten joko sinun kannattaa käyttää isompia puikkoja kuin mitä langalle suositellaan, tai valita tosiaan isompi koko. Olen saanut ohjeesta palautetta, että nuo isoimmat koot ovat aika leveitä, joten ohjeesta on kyllä tulossa uusi päivitettykin versio jossain vaiheessa. Mutta tähän hätään voisin suositella juuri miten itsekin ajattelit 🙂

   1. Kiitos, täytyypä kokeilla, jos uskallus riittää. Mukavaa kevään alkua 🙂

 9. Oi wau!
  Olenko ihan tyhmä, jos korvaan napit vetoketjulla? Istuuko nätisti sitten ollenkaan? Vetoketju olisi tuommoisen yksivuotiaan kanssa kätevämpi ja ennen kaikkea nappeja nakertavan yksilön tukehtumisvaara pienempi..! Pitäisikö ohjetta tuolloin kovin muuttaa? Villapaitoja ei ole tullut tehtyä ja yhtä merinolankaakin olisi valmiina, uskallanko sooloilla aivan eri langalla tämän ohjeen? 😀

  1. Hei, vetoketjukin kyllä käy. Silloin pitää vaan yrittää pitää huolta, ettei se lähde käytössä kupruilemaan. Ja yleensä lähtee, sillä haaste on venyvät silmukat ja venymätön vetoketju. Mutta aina voi kokeilla! 🙂

 10. Hei, minkä mittaisia pyöröpuikkoja neuletakkiin on hyvä käyttää. Suunniteilla 146cm neuletakki pojalle.

  Kiitos vielä ihanasta, selkeästä ja innostavasta ohjeesta!

 11. Hei. Näin vähemmän kutoneena olisi hyvä jos ohjeessa mainittaisiin silmukkamääriä aina jossakin välissä. Esim paljonko jää hihoihin ja muihin kpl. Tietäisi onko kutonut oikein.

  1. Hei Taina, ja kiitos palautteestasi! Kyseessä on ilmaisohje, jota olen parantanut vielä ajan saatossa. Uusi ja paranneltu ohje löytyy Neulekekkerit-kirjasta, jota voi lainata esimerkiksi kirjastosta. Mukavia neulehetkiä!

 12. Hei,
  Onko tämä paranneltu ohje vain kirjassa? Asun ulkomailla, joten ei valitettavasti ole mahdollisuutta ostaa kirjaa.

 13. Kolme neuloin nyt kesän aikana. Kaikille kolmelle nuorimmalle lastenlapselle, serkuksille. Kiitos ohjeesta!

 14. Hei!
  Aloitin tämän villatakin kutomisen mutta raglalisäyksissä tuli ymmärrysongelma minulle. Eli mihinkä kohtaan SIIRRÄN SILMUKKAMERKIN jotta lisäykset osuvat oikein myös ensimmäisen lisäyksen jälkeen?
  Kiitos !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *