| | | | | | |

Vaatteen ja neuleen siistiminen, testissä nukanpoistajat!

Yksi ekologisin vaate on käytetty, ja vielä kerran käytetty vaate. Mitä enemmän vaatteitasi käytät, sitä ekogisempaa se siis on. Yksi syy kulahtaneisiin vaatteisiin ja neuleisiin on toki nukan kertyminen. Sitä voi kuitenkin poistaa kotikonstein, ja saada siten ehomman ja uudistetun vaatteen nopeasti ja helposti.

Nukka on näkyvää hahtuvaa kankaan tai neuleen pinnalla, ja se on siis itse kankaan kuidun osia. Yleensä nukkaa syntyy eniten hankauksesta, ja toisiin kankaisiin nukkaa syntyy jo ensimmäisessä pesussa. Sitä tulee materiaalista riippumatta, mutta enemmän esimerkiksi akryyliin, kuin 100% villaiseen tuotteeseen. Paljon riippuu myös langan kierto ja kuidun pituus, ja esimerkiksi luomupuuvillassa erien välillä voi olla suuriakin eroja.

 

Parhaimmatkin suosikkineuleet kärsivät siis jossain vaiheessa nukkaisuudesta, eli nypyistä. Tällöin uuden neuleen saa helpoiten siten, että siistii neuleen nukanpoistajalla. Näitä nypynpoistajia löytyy montaa eri elektronista mallia, sekä myös uudenlainen ja luonnonmateriaalista tehty Sweater Stone. Minä testasin näitä molempia tavallisessa käytössä.

Minulta on toivottu paljon uusia videoita. Olen aiemmin tehnyt pari ohjevideota, sekä nyt jutellut kameralle enemmänkin InstaStoriesin puolella. Sieltä tämä pyyntö tulikin, ja pitkästä aikaa tein siis videon YouTube-kanavalleni. Oheisella videolla testaan siis nämä kaksi eri nukanpoistajaa, sekä näette kunnolla myös lopputuloksen.

 

 

Suosittelen uudistamaan, eli poistamaan nypyt kaikista käyttämistäsi neuleista. Käy läpi niin pipot, lapaset, villasukat kuin neuleetkin, niin saat yhtäkkiä kaappiin uudet vaatteet käytettäväksi. Kun vielä höyrytät ne, on ne kuin uusia. Kuten jalkineidenkin hoito, kannattaa myös vaatehuoltoa tehdä säännöllisesti. Näin vaatteet kestävät pidempään ja niistä on sinulle itsellekin iloa vielä pitkään. Tärkeintä onkin siis välillä pesujen yhteydessä huolehtia myös nypynpoistosta, ja tyyli siihen voi olla vapaa. Tärkeintä on muistaa, ettei vahingossa katkaise neulelankoja, eli siis poistaa vain irtonypyt ja nukat.

Minä testasin nyt vain näitä kahta nypynpoistajaa. Enemmän testausta elektronisten nypynpoistajien eroista kannattaa tarkastalle vielä Kuningaskuluttajan testistä, ja yksi hyvä kikka löytyi myös Oh, wie Nordisch-blogista.  Minun testaamaani Sweates Stonea myy esim. Titityy. Ja kuten kuvista näkyy, tuloksissa on eroja. Alla näkyvälle 100% villalle voisin vielä hyväksyä myös Sweater Stonen, mutta käytössä kunnolla kuluneisiin tumppuihin laatustantardini läpäisi vain elektroninen vaihtoehto.

 

Nukanpoistajia kannattaa toki kokeilla myös puuvillaisiin vaatteisiin. Osa niistäkin nostaa kankaan pintaan jonkin verran nukkaa, ja sen poistaminen uudistaa parhaimmillaan koko vaatteen. Nukanpoistajan lisäksi kannattaa samalla myös parsia mahdolliset reiät, tuulettaa neule ja putsata siitä muut roskat. Mikäli neuleessa on pesua vaativa tahra, kannattaa ensin yrittää poistaa tahra pelkällä sappisaippualla. Kokonaan pesemistä neule vaatii harvoin, joten pesun sijaan neuletta kannattaakin tuulettaa säännöllisesti.

Kuvia ja testejä voi jakaa Instagramissa myös #muokkausmarraskuu tunnisteella. Olisi hienoa nähdä miten te uudistatte neuleenne 🙂

 

Similar Posts

4 Comments

  1. Minäkin vannon paristokäyttöisen nukkaimurin nimeen (vaikka oon sillä kerran saanut tehtyä reikiä paitaan), se on älyttömän hyvä vanhojen vaatteiden uudistaja. Sweater stone oli mulle uus juttu, enkä ollu niin vakuuttunut sen tehosta. Kiva kun teet videoita! 🙂

  2. Nukanpoistaja on kyllä todella tarpeellinen. Siitä on aikojen kuluessa tullut paras kaveri 🙂 Toki varovainen pitää olla noiden kanssa, ettei reikiä tule. Mutta kyllä niitä oppii hyvin käyttämään.

  3. Paristokäyttöisissä nukan poistajissa verkkopinta kuluu pian ja joutuu heittämään toimivan muovista ja alumnista koostuva laite roskiin. Olisi kiva saada jostain ostettua vara”rihtilöitä”!

    1. Hyvä kysymys! En kylllä suoraan sanottuna tiedä saako näihin varaosia, toivottavasti saa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.