| | | | | |

Ekaluokkalaisen käsityöinnostus

 

Olen jo pitkään pelännyt käsityöläisen lasten kasvavan ilman suurta innostusta käsitöihin. Myönnän olevani myös hieman kankea päästämään lapsia ompelukoneen pariin, ja toisaalta olen luottanut myös kuvataidekoulun tarjoamiin opetuksiin hieman enemmän.

Isompi lapsi on koulussa kuitenkin huomaamattani oppinut kaikenlaisia uusia käsitöitä. Hän on harjoitellut koulussa kankaanpainantaa, sormivirkkausta ja nyt ilmeisesti he tekevät puukäsitöitä. Varsinkin sormivirkkaus herätti innostuksen myös muihin lankatöihin, ja sitä olemme tehneet siis nyt kotonakin, sekä harjoitelleet hieman neulomisen perusteita.

Itselleni tärkeintä on toki se, että innostus käsitöihin säilyy molemmilla lapsilla. Kotona olemme jo hieman harjoitelleet ompelua, sitä sormivirkkausta ja muita pieniä käsitöitä. Lapset pääsevät osalliseksi töihini esimerkiksi täyttämällä pieniä pehmolelujen osia vanulla, teippaamalla tulostettuja kaavanpaloja tai harjoittelemalla silmäneulan käyttöä pieniin kirjontoihin. Ota lapsi töihin-päivä on siis meillä monta kertaa viikossa.

 

Parasta on kuitenkin se, että nyt ekaluokkalaisen innostus on lähtenyt koulusta. Hän on saanut aikaan valmiita tuotteita joilla on käyttöä, ja jollaisia hän voi tehdä kotonakin lisää. Esimerkiksi kuvissa näkyvä kynäpurkki on hyvä todiste lapsen osaamasta käsityöstä, josta on selkeästi iloa myöhemminkin. Tälläisiin töihin kannustaa muuten myös Sormustin-blogi, jossa käsiteltiin asiaa joku aika sitten. Lapsen kanssa vaaditaan kärsivällisyyttä, selkeää lopputulosta ja kivaa yhteistä aikaa.

Näistä kotiin tuoduista töistä sain itsekin uuden inspiraation lapsen kanssa askartelemiseen ja käsitöiden tekemiseen. Kiitos siis koululle! Tein myös Pinterest-taulun eri ideoista, joita voi ommella ja askarrella lapsen kanssa. Toivottavasti näistä löytyy ideoita sinullekin.

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Minä opetan pitkästä aikaa alkuopetuksen oppilaille käsityötä ja olen niin onnellinen heidän innostuksestaan. Mekin teimme kynäpurkkeja, reppukoruja ja heijastimia ketjuvirkauksista. Kyllä open mieltä eilen lämmitti, kun tokaluokkalainen poika tuli silmät hehkuen kertomaan, että oli käynyt äidin kanssa ostamassa oman virkkuukoukun ja lankaa! Että saa kotonakin virkata.

    1. Oi miten ihana palaute, tuohan suorastaan sulattaa sydämen! Paras palaute käsityöopettajalle, se on varma 🙂

  2. Ajattelisin, että juuri käsitöiden päätyminen käyttöön sekä omannäköinen ja silti näyttävä lopputulos on se juttu, jolla innostus syttyy. Toki myös helposti kotonakin hankittavat materiaalit ja riittävän helpot työt ovat omiaan sytyttämään innostusta. Ihaninta, että teillä on innostuttu <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.