|

Lämmityksen vaihto ilma-vesilämpöpumppuun

Olemme asuneet omakotitalossa nyt kaksi vuotta. Kun muutimme tähän, oli talossa öljylämmitys. Mietimme sitä todella paljon ihan jo ennen ostopäätöstäkin, ja jo heti alussa toki päätimme että lämmitysmuoto vaihtuu pian. Pidimme kuitenkin ajatuksesta, että talo lämpiää nimenomaan lattialämmityksen kautta, ja pattereita ei siis ole.

Vaihtoehtoja öljylämmitykseen?

Ostovaiheessa edelliset omistajat olivat pyytäneet tarjouksia maalämmöstä. Niitä tehtiinkin alueella säännöllisesti, ja se oli meilläkin ajatuksissa. Pian puolisoni alkoi kuitenkin selvittää ajatusta lisää, ja päädyimme lopulta vesi-ilmalämpöpumppuun.

Kyseessä on siis vähän kuin tavallinen ilmalämpöpumppu (joka myös meiltä löytyy), mutta se lämmittää sekä käyttöveden, että myös lattialämmityksen käyttämän veden. Eli siinä missä tavallinen ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää pelkästään ilmaa, niin sanansa mukaisesti vesi-ilmalämpöpumppu lämmittää talon vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

Miksi sitten ilma-vesilämpöpumppu, eikä maalämpö? 

Ilmastonmuutoksen tuomien lämpimien talvien myötä laskimme, että pidemmällä juoksulla se tulisi edullisemmaksi. Lisäksi maata ei tarvitsisi alkaa porailla, vaan ulkoyksikön voisi kiinnittää talon päätyyn, josta sitä ei juuri edes näe. Järjestelmä antaa tehoa -18 asteeseen asti, ja näillä leveysasteilla sekä nykytalvilla niitä päiviä ei tule vuodessa kovin montaa. Mikäli pakkasta on enemmän, toimii järjestelmä sähköllä. Varajärjestelmänä meillä toimii myös takka, toki käyttövettä se ei lämmitä. Meidän sähkömme on ekosähköä, joten saimme vihdoin myös hiilijalanjälkeä pienennettyä aimo loikkauksen.

Kilpailutimme kahdelta eri yritykseltä ilma-vesilämpöpumpun jo keväällä. Lopulta päädyimme Lämpöykköseen, ja heidän toimittamaan asennukseen sekä Viessmannin pumppuun. Sovimme asennuksesta, ja asennus tehtiin juuri sovittuina päivinä. Samalla hoitui myös aiemman öljylämmityksen purkaminen pois. Samaan tilaan asennettiin siis uusi järjestelmä, ja sisälle piti tehdä hieman uusia sähkötöitä. Kaikki hoitui yllättävän hyvin ja sovitussa ajassa.

Kokemuksia vesi-ilmalämpöpumpusta

Käytössä uusi järjestelmä on ollut nyt pari kuukautta.  Ainoa asumiseen vaikuttava seikka on se, että hanasta virtaavaa vettä ei saa enää aivan niin kuumaksi kuin aiemmin. Sinänsä ihan kätevää, että kuumia pitkiä suihkuja ei vaan saa, eikä tule läträttyä. Lämmintä vettä tulee kyllä, mutta ei niin kuumaa kuin mitä öljylämmityksellä tuli.

Suurin plussa on kuitenkin keventynyt omatunto. Ei enää öljyä!

Tarkkoja lukuja sähkönkulutuksesta meillä ei vielä ole. Niitä voimme vertailla noin vuoden päästä, kun järjestelmä on ollut käytössä pidempään. Mutta esimerkiksi lokakuussa sähkönkulutus oli noin 150 kWh enemmän kuin vuotta aiemmin, eli 20 euroa ja risat. Sen sijaan meidän ei tarvitse ostaa enää ollenkaan öljyä, joten säästöä tulee vuoden aikana ihan merkittävä summa. Toki järjestelmä myös maksoi, ja puolisoni päätti vielä panostaa vähän laadukkaampaan versioon. Asennuksesta sai toki kotitalousvähennykset.

Nyt siis nautimme ilmastoystävällisestä peruslämmityksestä vuoden ympäri, ja talvella tunnelmoimme takan ääressä.

Similar Posts

2 Comments

  1. Hyvä, että kaikki hoitui hyvin ja sovitussa ajassa. Meillä on ilmalämpöpumppu ja joskus harkittiin myös tuota ilma-vesilämpöpumppua, mutta päädyttiin sitten tähän. Hyvin ainakin tähän asti ollaan pärjätty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *