| | | | | |

Manuaalinen vs elektroninen ompelukone

Kaupallinen yhteistyö Pfaff ompelukoneet

Olen tehnyt yhteistyötä Pfaff ompelukoneiden kanssa nyt vuoden. Muita merkkejä minulla itselläni ei ole juuri ollutkaan, mutta vasta noin vuosi sitten vaihdoin siis manuaalisen koneeni elektroniseen Pfaff Ambition 1.0 koneeseen. Muutos oli pieni, mutta silti yllättävän iso. Koostin teille kokemuksiani ja vinkkejäni vuoden varrelta. Miten valita itselle sopiva ompelukone?

Kannattaa lukea myös aiemmat yhteistyöpostaukseni:

Pfaff Ambition 1.0 ompelukone

Erilaisia tikkauksia paitaan

Paininjalkojen pikaopas

Kauniilla tikkauksilla oma heijastin

Vinkit applikaatioihin ja vapaakirjontaan

Nappien ja napinläpien ompelu, ohje sisustustyynyyn

Päärmäysjalka, ohuen huivin ompelu

Miksi vaihtaa manuaalinen kone elektroniseen?

Elin pitkään siinä uskossa, etten minä tarvitse elektronista konetta. Osaan ommella tavallisellakin koneella, ja se riittää. Ja kyllähän se tiettyyn pisteeseen riittääkin.

Mutta jos esimerkiksi koskaan tuskailet manuaalisen napinläven kanssa, mietit automaattisia kirjontakuvioita tai haaveilet ylipäätänsä monipuolisemmasta ommel-valikoimasta, niin suosittelen testaamaan elektronista konetta. Ja yllättävää kyllä, myös lapsen kanssa ompelu on sillä helpompaa.

Lapsikin osaa yleensä nopealla pikaopetuksella käyttää ommelvalikkoa. Elektronisissa koneissa numerosarjat on helppo valita, ja haluttu ommel saadaan siis nopeasti käyttöön. Tikin pituus ja leveys tulevat silloin automaattisesti, eikä niistä tarvitse huolehtia.

Moni elektroninen kone ei myöskään suostu ompelemaan paininjalka ylhäällä. Se tunnistaa automaattisesti myös puolauksen, ja halutessaan neulan saa jätettyä aina alas kun pysähtyy kesken ompelun. Moni näistä toiminnoista helpottaa ompelua lapsen, kuin myös vähän isommankin aloittelijan kanssa. Ne helpottavat ompelua myös yllättävän paljon näin kokenutta konkariakin, joka ei tiennyt kaipaavansa niitä. Ilmankin siis pärjää, mutta kieltämättä ne auttavat monesti ja yllättävissäkin paikoissa.

Mitä ominaisuuksia tarvitset?

Mieti mitä ompelet, ja mitä haluaisit ommella. Jos joka kerta mietit oikeita piston pituuksia ja leveyksiä, voi elektroninen kone auttaa huimasti. Mutta jos ompelet kerran vuodessa verhon käänteet, riittää sinulle varmasti myös manuaalinen kone.

Elektronisen koneen hyvät puolet tulevat esiin, mitä enemmän ompelet. Sinulla ei kulu aikaa tikkien säätämiseen, kone tekee ne puolestasi nappia painamalla. Lisäksi saat usein käyttöösi laajan valikoiman erilaisia koristetikkauksia, joita voi helposti käyttää myös vaateompeluun.

Minulta tiedustellaan usein mitä eri säätöjä tai ominaisuuksia oikeasti tarvitaan. Voin myöntää, etten ole kertaakaan tarvinnut paininjalan puristuksen säätöä, joihin jotkut taas vannovat. Voi olla, että se helpottaisi siirtymistä ohuen kankaan ompelusta paksuihin, mutta itse en ole sitä tarvinnut. Sen sijaan käytän usein Pfaffeissa kiinteänä olevaa yläsyöttöä, jonka avulla kankaat syöttyvät tasaisesti. Siitä en enää luopuisi!

Mieti siis mitä tarvitset, ja mitä ompelet. Toivotko laajaa valikoimaa paininjalkoja, jotka auttavat esimerkiksi applikaatioissa, piilovetoketjussa tai napinläpien ompelussa? Haluatko ommella napinläpiä kerralla 10 samanlaista, ilman että sinun tarvitsee itse mitata niitä jokaista erikseen?

Vai haluatko ottaa vielä askeleen pidemmälle, ja ohjelmoida ja luoda omia tikkauksia ja tallentaa niitä? Näihin kaikkiin vaihtoehtoina on vain elektroniset koneet, ja aivan uusimmissa malleissa isoja kirjontatikkauksia voi suunnitella jopa tietokoneella, ja lähettää wifin kautta ompelukoneeseen. Kätevää vai mitä?

Elektronisen koneen parhaat puolet?

Kuten jo yllä kerroin, minulle elektronisen koneen hyvät puolet ovat mutkattomuus. Se säästää ompeluaikaani, sillä ommelvalikko on helppo, tikkien säätöjä ei tarvitse miettiä erikseen ja monipuolinen valikoima koristeompeleita auttaa yllättävän monessa asiassa.

Toki jokaista konetta pitää hetken harjoitella, ja siihen on hyvä tutustua ajan kanssa.

 • valmiit ompeleet ilman erillisiä säätöjä
 • neulan voi valita jäämään ylös tai alas
 • voi ommella ilman jalkasäädintä
 • nopeuden säädin
 • estää ompelemasta jos paininjalka on ylhäällä
 • tallennetut ompeleet, esim napinläpi
 • välitön päättely
 • edistyneimmissä malleissa omat tallennetut ompeleet

Elektronisen koneen huonot puolet?

Minulla on ollut elektroninen kone nyt vuoden verran. Säilytin kuitenkin vanhan manuaalisen koneeni varakoneena, ihan vain varmuuden vuoksi. Tai edes siksi, jos tarvitsen sitä kursseilla tms.

Vain kerran olen kuitenkin ottanut sen uudelleen käyttöön. Ompelin paksua mattoa, sen kanssa oli kaiken näköisiä haasteita. Kun kokeilin manuaalista konetta, oli siinä vielä enemmän kaikkia muitakin haasteita. Palasin siis nopeasti uudemman koneen ääreen, ja syytin vain itseäni paksuista materiaalivalinnoista.

Olen kuullut moitteita joidenkin Pfaff koneiden napinlävistä. Eräiden kokemuksien mukaan napinläven jälkeen tai pituuteen ei voi luottaa, ja toki on konekohtaisia erojakin. Joskus unohtuu myös lukea ohjekirjaa. Itsekin mietin aika pitkään napinläven ompelua, ja varsinkin paininjalan viereen tulevaa vipua. Se ei meinannut löytyä, ja ilman sitä napinläpi ei kyllä onnistunutkaan. Mutta kun senkin löysi ja sai vedettyä paikoilleen, ei minulla ainakaan ole ollut ongelmaa napinläpien ompelussa.

Mistä asioista voit säästää?

Jokaisella varmasti on oma budjettinsa ompelukoneen valinnassa. Se on ihan hyvä, ja toki ohjaa myös valinnassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä laadukkaampi kone, sen parempi ompelunautinto.

Kuvassa näkyvä Pfaff Ambition kone maksaa noin 700-800 euroa. Malli on vaihtunut jo Ambition 610-630 malleihin. Tämä on jo aika laadukas elektroninen kone, jossa on laajat valikoimat myös kirjontaompeleita.

Edullisin Pfaffin elektroninen kone näyttäisi tällä hetkellä olevan Smarter by Pfaff 260, jonka saa noin 400-500 euron hintaan. Tällä saa siis yllä luetellut elektronisen koneen parhaat puolet, mutta koristeompeleita on huomattavasti vähemmän.

Mikäli budjetti rajaa ulos haluamasi mallin, yritä löytää se esimerkiksi käytettynä. Moni ompelukonemyyjä myy myös käytettyjä ja usein samalla huollettuja koneita, jolloin hinta on myös edullisempi. Kone on silti taattu laatukone. Myös Tori.fi tai muista kierrätysfoorumeista kannattaa etsiä käytettyjä ja laadukkaita ompelukoneita.

Olen itsekin ostanut ensimmäisen saumurini käytettynä, ja se on itseasiassa yhä käytössä. Vasta noin 13 vuoden käytön jälkeen olen alkanut harkitsemaan sen vaihtoa.

Minkä valitset?

Kaikista tärkeintä on löytää itselle sopivin kone. Käy siis testaamassa ompelukonemyyjällä eri malleja, ja kysele kokemuksia. Vain siten löydät juuri sinulle parhaimman ompelukaverin!

Kaupallinen yhteistyö Pfaff ompelukoneet

Similar Posts

2 Comments

 1. Hei,
  Itse ompelukonetta ostaessani kuulin myyjältä (huoltanut eri merkin ompelukoneita yli 10 vuotta) elektronisen koneen ‘heikkouksista’. Tietokone (eli se elektroniikka) hajoaa kuulemma herkemmin kuin mekaanisen koneen osat, ja huoltaminen on kalliimpaa verrattuna mekaanisen koneen huoltoon. Onkohan näissä väitteissä perää?

  1. Hei Julia,
   tämä varmaan pitää osittain myös paikkansa. Tämä oli oikeastaan se suurin syy, minkä vuoksi minun ensimmäinen koneeni oli mekaaninen manuaalinen kone, eikä jo silloin niitä ensimmäisiä elektronisia koneita. Niitä kun tuli siis 2000-luvun alussa, jolloin sain ensimmäisen koneeni. Silloin puhuttiin paljon myös siitä, että esim. pakkasesta sisälle konetta siirrettäessä kovalevy saattoi vaurioitua, mutta toki kuten kaikessa elektroniikassa, myös se puoli pitää ottaa huomioon ja antaa koneen sopeutua uuteen “ilmastoon”. Eikä koske vain ompelukoneita, vaan kaikkia koneita.

   Edullisimmissa koneissa tämä voi olla ostopäätöksen osatekijä, mutta jos kaipaa vähänkin enemmän koristeompeleita tai uudempaa tekniikkaa, ei vaihtoehtoja juuri oikein ole. Eli manuaalisia koneita on vaan tiettyyn tasoon asti, jonka jälkeen valinnan varaa on vain merkistä toiseen, ei niinkään enää mekaaninen vs elektroninen. Itse en siis pidä tätä enää heikkoutena, vaan osana nykyaikaa ja koneiden kehitystä. Moni teollinenkin ompelukone sisältää jo tietokoneita, sillä se vaan mahdollistaa niin paljon kaikkea muuta ja helpompaa ompelua 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *