| | | | | | |

Kuinka käyttää jämälangat

 

Jämälankojen määrittely on jokaisen neulojan tai virkkaajan oman harkinnan päätös, ja joskus yksittäinen isosta neuleesta jäänyt reilu puolikas keräkin voidaan hyvin lukea jämälankoihin. Ja toisin kuin kankaissa, omasta mielestäni jämälangoille löytyy erittäin paljonkin hyviä ja hyödyllisiä käyttötapoja.

 

Usein niin haastavalta kuin se välillä kuulostaakin, auttaa jämälankojen hallinnassa selkeä järjestelmällisyys. Aloitin itse neulomaan uudelleen joku vuosi sitten noin 10 vuoden tauon jälkeen ja kolmen puolikkaan kerän avulla, ja nyt minulla on noin 4 isoa laatikkoa täynnä lankoja. Myös näiden sekaan mahtuu nyt siis myös jopa jämälankoja, sekä myös perinnöksi saatuja yli 30 vuotta vanhoja lankoja. Olen yrittänyt järjestää langat materiaalin mukaan, jolloin niiden hallinta on ehkä hieman helpompaa.

 

Kaikenlaiset pienet nöttöset ja höttöset kannattaa siis lajitella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa materiaalin ja sen vahvuuden mukaan. Kun saman laadun nöttösiä kertyy tarpeeksi, pääsee niistä tekemään lähes mitä vaan, riippuen paljon niitä on käytössä.

 

Lisää vinkkejä ja varsinkin omia linkkejä voi ilmiantaa kommentteihin, lisäilen niitä tähän tekstiin vielä myöhemmin!

 

Tiskirätit

Onnistuu sekä neuloen, että virkaten. Ohjeita löytyy esim. Prinsessajutun -blogista.

 

Peitot

Mitä voi neuloa ja virkata muutenkin, siihen käy myös jämälangat. Hyvä perusprojektihan on toki aina isoäidinneliö, ja niistä voi koota esim. peiton vauvalle tai lapsen sänkyyn.

 

Toinen tapa on virkata esim pylväillä kerros aina yhdellä värillä, ja jättää langanpäät ns. päättelemättä, tai solmia ne yhdestä reunasta aivan lopuksi. Mallia löytyy esim. Vastarannan virkkaajan blogista

 

 

Tyynyt

Tyynyjä voi virkata tai neuloa esim. tuplalangoilla, jolloin langan materiaalillakaan ei ole kovin suurta merkitystä. Esimerkkiä löytyy esim. Hupsistarallaan blogista.

 

Korit

Samoin koreihin kannattaa upottaa jämälankoja virkkaamalla koreja kahdella langalla yhtä aikaa. Lankojen päättelykin onnistuu samalla, joten korit ovat helppoja ja nopeita. Sellaisen on tehnyt esim. Hupsistarallaa, tai oma ohjeeni jossa toinen “lanka” kulkee sisällä, löytyy täältä.

 

 

Tupsut

Tupsut ovat mitä mainioin tapa tuhota jämälankoja, jos vain keksii tupsuillekin hyviä käyttötarkoituksia. Minä olen tehnyt esim. kranssin, ja onpa Pinterestissä tullut kuva tupsuista tehdystä matostakin. Siihen jos mihin vasta saisikin paljon jämälankoja! Tupsun ohjeet löytyvät tuon kranssin ja yhden jämäpipon ohjeista.

 

Sukat

Sukkia voi aina tehdä jämälangoista. Tärkeintä on tarkastaa että langat ovat samaa vahvuutta, ja että varsinkin pohjaan tuleva lanka sisältäisi hieman polyesteria tai polyamidia, jotta sukka kestäisi käytössä pitkään. Sukkia voi tehdä niin raitaisina yksivärisistäkin, kuin myös valmiiksi raidoitetuista saa ihania räsymattosukkia. Yksiväriset jämät sopivat hyvin toki myös kirjoneulesukkiin, joista ihania ohjeita löytyy esim. Puikkomaisterilta.

Ohje ohuisiin lapsen sukkiin

Ohje räsymattosukkiin

 

 

Pienenpieniä nöttösiä voi virkata vaikka ihan vain omaksi ja muiden iloksi, esim ulos kukkaruukkuun tai jopa harjan varteen, kuten Ihan oikea blogi? :ssa on tehty. Mikä ihana idea!

 

Ja sitten toki vielä ne omat ideani, joita voisi toteuttaa myös jämälangoin. Eli ainakin nyt

Säärystimet

Paksu villapaita lapselle

 

Mitäs teidän suosikit on jämälankojen suhteen?

 

Kurkkaa myös Instagramissa #jämätammikuu!

[wdi_feed id=”3″]

Similar Posts

15 Comments

 1. Minäkin olen tehnyt jo monta katuharjan lämmikettä. Sitä ennen meinasin kuskata kaikki jämälankakerät kierrätykseen, mutta näin tuollaisen virkatun varren käsityöpajan portailla, niin innostuin siitä itsekin.

  Isommalle jämälankakerälle, josta kuitenkin tietää että se ei riitä sukkiin ja raidatkin jo alkavat kyllästyttämään, sopii kissa-villasukkamalli. Eli sitten kun sukan kärjestä loppuu lanka, niin neulotaan se eri värillä. Silmukoidaan korvat ja kirjotaan kasvot sukan kärkeen. Kaiken väriset langat käyvät, kissan ei tarvitse olla aina maatiaisrotua.
  https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2017/03/kissavillasukat-ja-hiuskoristeet.html

 2. Tykkään tehdä joskus niin, että yhdistän lyhyitä langanpätkiä toisiinsa ja kerin sen. Sitten ei tarvi kuin neuloa ja jämäraitasekamelskaa syntyy hetkessä ❤️

 3. Ihania ideoita ja aina ajankohtaisia! Nuo Puikkomaisterin sukat on kyl upeita. Omat taidot ei niihin riitä, mutta jos vaikka joskus osaisin =)

  Kiitos, kun jaoit harjaideani ♡ Mukavaa viikonloppua ♡

  1. Kiitos omasta ideastasi! Ei minunkaan hermot riitä noihin hurjimpiin kirjoneuleisiin, vaikka onhan ne ihania <3

 4. Itse aloitin juuri Virpi Siiran kirjan ohjeita mukaillen villatakin kukkaneliöillä. Saa tulla riemunkirjava.

 5. Hei Veera,

  Tämä on kyllä niin hyvä postaus ja kiitos samalla myös linkityksestä blogiini 🙂
  Mullakin on jämälankoja ihan hirmuisesti ja aina niille löytyy jotain pientä käyttöä. En koskaan heitä lankoja menemään, ne ovat vähän niinku mun aarteita ja niitä on myös kiva järjestellä 😉
  Räsymattovillasukat on kyllä huikean kauniita, sain paljon inspistä niistä, kiitos siitäkin! <3

  1. Mukava Mira kuulla, että tästä oli myös sinulle inspiraatiota. Jään odottamaan mitä oikein syntyy 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *