| | | |

Ohje räsymattosukkiin

 

IMG_6809

IMG_6942

IMG_6858

IMG_6851

 

Viime viikkoiset räsymattosukkani herättivät sen verran paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä, että niihin kaivattiin ihan ohjettakin. Luulin olevani muodista jo ulkona näiden kanssa, mutta niin vain innostusta ei ole vielä neulottu pois muodista.

 

Nyt kun pääsin neuleohjeissa jo vauhtiin, sarjoin samalla ohjeet nyt näihin räsymattosukkiinkin. Sukkahan itsessään on aika helppo, jos yhtään muistaa kouluaikojen oppeja. Pari niksiä näissä on, jotta neulominen olisi hieman hauskempaa. Tässä teille siis ohje räsymattosukkiin alusta loppuun, ja kysykää jos siinä on jotain erikoista tai näyttää virheeltä! 🙂

 

Minulla on lankoina näissä Austermann Steppia ja Gründlin Hot Socks Rubinia. Langat on ostettu Lankasatamasta ja Wetterhoffilta. Nämä sukat ovat kokoa 39/40, eli minulle aivan liian isot. Siispä aion ilahduttaa näillä ystävää. Odottakaa siellä ruudun sillä puolella siis jännityksellä kuka saakaan postia 😉

 

sukan päättely

räsymattosukat

 

Räsymattosukat ohje:

2,5 mm sukkapuikot

kolme väriä valmiksi raidoitettuja lankoja, paksuus sopiva 2,5 mm puikoille (tarkasta vyyhdistä)

 

Koot 35/36 (37/38) 39/40 (41/42)

 

Luo valitsemallasi langalla 60, (64), 68 (72) silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle siten, että kaikilla puikoilla on parillinen määrä silmukoita. Neulo 2 oikein 2 nurin resori 5 cm korkeaksi. Pidä koko ajan kaksi lankaa mukana, vaihtaen väriä aina jokaisen kerroksen alussa. Eli raidoita langoilla joka kierroksella, makusi mukaan. Helpointa on pitää koko ajan vain kaksi lankaa mukana, ja välillä vaihtaa vain väritystä katkaisemalla lanka ja ottamalla kolmas väri mukaan.

Neulo aina oikein kerroksia yhteensä 11 cm pituus, ja taas 2 oikein ja 2 nurin resoria vielä 5cm korkeaksi. Neulo yksi kerros kokonaan oikein ja jaa silmukat tasaisesti siten, että jokaisella puikolla on saman verran silmukoita.

sukkaohje (2)

Kantapää:

Yhdistä puikkojen 4 ja 1 silmukat samalle puikolle. Neulo puikko 1 loppuun, ja käännä työ. HUOM! voit raidoittaa kantapään samalla tavalla kuin aiemminkin, pidä toista lankaa nurjalla puolella ja vaihda lankaa aina oikean puolen kerroksen keskellä.

Neulo kolme ensimmäistä silmukkaa oikein. Neulo muut nurin, kunnes 3 silmukkaa on jäljellä. Neulo ne oikein. Käännä työ, ja neulo taas kolme silmukkaa oikein. Nosta neljäs silmukka neulomatta, neulo yksi oikein, nosta yksi neulomatta, neulo oikein jne, kunnes rivillä on kolme silmukkaa ja neulo ne kaikki oikein. Käännä työ, ja neulo taas puikon ensimmäiset ja viimeiset kolme silmukkaa oikein, muut nurin. Käännä vielä työ, neulo NELJÄ silmukkaa oikein, nosta viides neulomatta, neulo oikein ja nosta neulomatta jne. Seuraavalla oikealla kierroksella neulo kolme ensimmäistä silmukkaa oikein, nosta neljäs neulomatta jne.

Toista näitä kierroksia niin pitkään, kunnes kantapohjan sivussa laskettavia kerroksia on saman verran kuin sinulla oli yhdella puikolla silmukoita ennen kantapään aloittamista, eli 15 (16) 17 (18) kerrosta.

Aloita kantakavennusten tekeminen oikealta kierrokselta. Kun jäljellä silmukoita on jäljellä 14 (15) 16 (16), neulo seuraavat silmukat takaa yhteen. Neulo vielä yksi silmukka oikein ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin kunnes jäljellä on 14 (15) 16 (16) silmukkaa. Neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen ja neulo vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, ja jatka taas nostamalla joka toinen neulomatta ja joka toinen oikein, kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen “aukkoa”, eli edellistä kavennuskohtaasi. Neulo nämä silmukat takaa yhteen, ja neulo vielä yksi silmukka oikein. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen “aukkoa”. Neulo silmukat nurin yhteen, neulo vielä yksi nurin ja käännä työ. Jatka näin kavennuksia, kunnes kaikki silmukat puikkojen sivuilta on saatu kavennettua.

Jätä rivien vaihtokohta nyt keskelle kantapohjan puikkoa. Jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle. Neulo oikein seuraavat silmukat ja poimi 15 (16) 17 (18) silmukkaa kantalapun kummastakin reunasta, sekä kaksi silmukkaa puikkojen välistä. Neulo kerros oikein, ja aloita kavennukset. Puikko 1 on nyt siis jalkapohjan keskeltä katsottuna vasen puikko.

Kavenna joka toisella kerroksella 1 puikon lopussa neulolla kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen, ja puikon III alussa neulomma toinen ja kolmas silmukka takaa yhteen. Toista kavennuksia siis joka toisella kierroksella, kunnes silmukoita on jokaisella puikolla yhtä paljon kuin aivan alussakin.

IMG_7045

Kärkikavennukset

Neulo aina oikein siihen asti, kunnes koko jalkapohjan (kantapään pohja mukaan luettuna) mitta on 17 (18,5) 20 (22) cm. Aloita tämän jälkeen kärkikavennukset. Voit pitää molempia lankoja yhä mukana, ja toisen ylimääräisen voi katkaista vasta lopussa kun puikolla on vain alle 10 silmukkaa jäljellä.

Aloita kärkikavennukset neulomalla jokaisen puikon alussa toinen ja kolmas silmukka takaa yhteen. Toista näin jokaisella kierroksella, kunnes kullakin puikolla on neljä silmukkaa jäljellä.

Yhdistä puikkojen I ja IV silmukat samalle puikolle, sekä puikkojen II ja III samalla puikolle.

Päättely silmukoimalla

Kun kavennusten jälkeen jäljellä on 3-4 silmukkaa puikolla, siirrä jalkapohjan silmukat yhdelle puikolle, ja jalkapöydän silmukat yhdelle. Eli silmukat ovat siis kahdella puikolla.

Katkaise lanka noin 30 cm pituuden päästä.

Asettele puikot siten, että viimeiseksi neulottu silmukka ja lanka ovat alemmalla puikolla.

Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka sen läpi kokonaan ja pudota silmukka puikolta.

Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, ja jätä silmukka takaisin puikolle.

Neulo taaemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka sen läpi ja pudota puikolta.

Neulo taaemman puikon toinen silmukka nurin, ja siirrä se takaisin puikolle.

Toista näin kunnes silmukoita on jäljellä 2. Neulo ne yhteen, pudot puikolta ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi. Tee toinen sukka samoin, eikä mitään väliä jos raita menee ihan eri tavalla. Yksilöllisyys tuo vaan iloa!

Päättele kaikki langat, höyrytä ja ota sukat käyttöön 🙂

sukkaohje

räsymattosukka

Similar Posts

5 Comments

  1. Muistelen Anu Harkin neuloneen tällä tyylillä villatakin, silloin kun Novita toi ensimmäiset itseraidoittavat Puro – villalangat markkinoille. Sitä silloin ihasteltiin ja ihmeteltiin, että kun langat on värikkäitä muutenkin, niin vielä niillä raidoitetaan! 😀 varsinkaan, kun lopputulokseen ei voi vaikuttaa ja kappaleetkin oli keskenään erilaisia! Minusta se oli hieno! Saattaa löytyä jostain vanhasta Suuri Käsityö-lehdestäkin! Anu kun oli jonkun vuoden päätoimittajana! 🙂

    1. ai idea lähti jo sieltä?! Muista kyllä kun Harkki oli päätoimittaja, minulta jopa löytyy jotain sen aikaisia lehtiä. Pitääkin kaivaa niitä taas esiin. Itseasiassa olen miettinyt peittoa tai neuletta myös tällaisista raitalangoista 😉

  2. Ihan parhaat täydelliset räsymattosukat. Annoit loistavan inspiraation, kiitos ?

    1. On mahtavaa huomata miten ihmiset saa näistä inspiraatiota, parasta palautetta minulle! <3

  3. Minusta näitä on kaikkein kivointa neuloa. Olen neulonut jämälangoistakin muutamat ja ne ovat lempisukkiani ja näyttää olevan menekkiä niille ystävien ja perheen keskenkin. Koskaan ei tiedä miltä sukat valmistuttuaan näyttävät mikä pitää kiinnostuksen vireillä mutta aina ovat olleet kivoja. Taidankin taas ottaa sukkalankalaatikon esille ja aloittaa uudet, sukkien neulominen on ihanan helppoa ja kivaa telkkariakin katsellessa. Kiitos ohjeesta koolle 39 ja 40, niitä kokoja tarvitaan eniten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.