| | | |

Ohuet villasukat lapselle

IMG_8226
IMG_8288

Räsymattosukkien jälkeen PikkuSisko toivoi moneen kertaan sateenkaarivillasukkia. Hän oli nähnyt sukkalangat pyörimässä mukana jo niin monta kertaa, ettei malttanut odottaa että neuloisin pitkästä aikaa ihan vain hänelle. Ja kyllähän minä neuloin, kuin kerta toivottiin. Lankaakin oli juuri sopivasti, ja laatikoista puuttui ohuen ohuet lasten villasukat.

Lankana näihin on siis Austermann Steppin lanka, jossa on myös Aloe Veraa pehmentämässä. Ensiksi ajattelin sekoittaa mukaan myös jotain muuta lankaa, mutta lopulta tein sukat yhden mökkiviikonlopun aikana täysin lapsen toiveiden mukaan. Sateenkaarisukat, olkaa hyvät!

Lisää villasukkaohjeita lapsille:

Muita Käsityökekkerit-ohjeita:

Ohuet villasukat lapselle, ohje:

ohutta villasekoitelankaa, esim. Austermann Stepp

2,5mm lyhyet sukkapuikot, tiheys 30 silmukkaa = 10cm

Koot: 22 (24) 26 (28) 30

Luo 48 (48) 52 (52) 52 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle, ja neulo 2o ja 2n 2cm korkeaksi. Neulo tämän jälkeen aina oikein,kunnes varsi on yhteensä noin 7 (8) 9 (10) 10 cm korkea. Neulo vielä 2o 2n resoria 3,5-4 cm.

Aloita tämän jälkeen kantapää. Neulo yksi kerros oikein ja jaa silmukat tasaisesti jokaiselle puikolle siten, että kaikilla puikoilla on saman verran silmukoita. Yhdistä puikkojen 1 ja 4 silmukat samalle puikolle, ja neulo puikon 1 silmukat loppuun. Käännä työ nurjalle, ja neulo 3 ensimmäistä silmukkaa oikein. Neulo nurin kunnes 3 silmukkaa on jäljellä, ja neulo ne oikein. Käännä työ taas oikealle, ja neulo puikon silmukat oikein.

Toista näitä kierroksia niin pitkään, kunnes kantapohjan sivussa laskettavia kerroksia on 10 (11) 12 (13) 13 kerrosta.

Aloita kantakavennusten tekeminen oikealta kierrokselta. Kun jäljellä silmukoita on jäljellä 10 (11) 12 (13) 13, neulo seuraavat silmukat takaa yhteen. Neulo vielä yksi silmukka oikein ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin kunnes jäljellä on 10 (11) 12 (13) 13 silmukkaa. Neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen ja neulo vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ.

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, ja jatka neulomalla oikein kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen ”aukkoa”, eli edellistä kavennuskohtaasi. Neulo nämä silmukat takaa yhteen, ja neulo vielä yksi silmukka oikein. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo nurin kunnes jäljellä on yksi silmukka ennen ”aukkoa”. Neulo silmukat nurin yhteen, neulo vielä yksi nurin ja käännä työ. Jatka näin kavennuksia, kunnes kaikki silmukat puikkojen sivuilta on saatu kavennettua.

Kerroksen aloituskohta jää nyt keskelle puikkoa. Jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle. Neulo oikein seuraavat silmukat ja poimi 10 (11) 12 (13) 13 silmukkaa kantalapun kummastakin reunasta, sekä kaksi silmukkaa puikkojen välistä. Neulo kerros oikein, ja aloita kavennukset. Puikko 1 on nyt siis jalkapohjan keskeltä katsottuna vasen puikko.

Kavenna joka toisella kerroksella 1 puikon lopussa neulolla kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen, ja puikon III alussa neulomma toinen ja kolmas silmukka takaa yhteen. Toista kavennuksia siis joka toisella kierroksella, kunnes silmukoita on jokaisella puikolla yhtä paljon kuin aivan alussakin.

IMG_8225

Neulo aina oikein siihen asti, kunnes koko jalkapohjan (kantapään pohja mukaan luettuna) mitta on 9 (10) 11 (12) 13 cm. Aloita tämän jälkeen kärkikavennukset.

Aloita kärkikavennukset neulomalla jokaisen puikon alussa toinen ja kolmas silmukka takaa yhteen. Toista näin jokaisella kierroksella, kunnes kullakin puikolla on neljä silmukkaa jäljellä.

Yhdistä puikkojen I ja IV silmukat samalle puikolle, sekä puikkojen II ja III samalla puikolle.

Päättely silmukoimalla

Kun kavennusten jälkeen jäljellä on 3-4 silmukkaa puikolla, siirrä jalkapohjan silmukat yhdelle puikolle, ja jalkapöydän silmukat yhdelle. Eli silmukat ovat siis kahdella puikolla.

Katkaise lanka noin 30 cm pituuden päästä.

Asettele puikot siten, että viimeiseksi neulottu silmukka ja lanka ovat alemmalla puikolla.

Neulo etummaisen puikon ensimmäinen silmukka nurin, vedä lanka sen läpi kokonaan ja pudota silmukka puikolta.

Neulo etummaisen puikon toinen silmukka oikein, ja jätä silmukka takaisin puikolle.

Neulo taaemman puikon ensimmäinen silmukka oikein, vedä lanka sen läpi ja pudota puikolta.

Neulo taaemman puikon toinen silmukka nurin, ja siirrä se takaisin puikolle.

Toista näin kunnes silmukoita on jäljellä 2. Neulo ne yhteen, pudot puikolta ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi. Tee toinen sukka samoin, eikä mitään väliä jos raita menee ihan eri tavalla. Yksilöllisyys tuo vaan iloa!

Päättele kaikki langat, höyrytä ja tee lapsi onnelliseksi!

IMG_8231
IMG_8282

Similar Posts

8 Comments

 1. hei.
  minulla ei oikein mene jakeluun 🙂 kun teen 48 silmukalla sukkia ja tälläistä kantapäätä en ole ennen tehnyt… Että : kun kerroksia on yhtä monta kun alussa puikolla oli ennen kantapään aloitusta silmukoita tässä tapauksessa silmukoita oli siis 12 eikä 10. hmmmm.. eli kuinka monta kerrosta tässä pienimmässä sukkakoossa kuuluu olla ?

  1. Hei Piia, ja pahoitteluni ohjeeseen joutuneesta virheestä! Tuosta pitäisi ottaa tuo ensimmäinen lause pois, eli oikea vastaus on 10 kerrosta 🙂

   Kiitos tästä huomiosta, korjaan ohjeen! 🙂

 2. Heippa! Kiitos ihanista ohjeista 🙂 Rupesin tällä ohjeella neulomaan esikoiselle uusia sukkia, ja kantapään kohdalla alkoi hämmentää: tehdäänkö kantapään jälkeiset kavennukset siis oikeasti III puikon alussa eikä IV puikolla, kuten yleensä?

 3. Kuinka paljon tuollaiset sukat painaa? Mulla on monta kerää ohutta sukkalankaa mutta en osaa yhtään arvata riittäisikö ne ja olisi kuitenki mukava tuhota jämälankoja pikkusukkiin.

  1. Hei Suvi, valmiit sukat talläisesta fingering-langasta painavat noin 30-50 g, riippuen toki sukan koosta. Punnitsin nuo koon 26-27 sukat, ja ne painoivat noin 33 g. Auttaako tämä? 🙂

 4. Onko tuo koko 22 yksivuotiaalle sopiva? Merino drops tai ohuempi lanka, en nyt varmaa tiedä kummasta tekisin.

  1. Hei,
   varmasti koko vähän riippuu lapsen jalasta. Mutta koko 22 voisi olla ainakin aika lähellä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *