| | | | | | | | |

Sukat lapselle ja aikuiselle Tukuwool Socks -langasta


tukuwool-pattern
tukuwool-lanka
img_1004

Tukuwool socks, kotimainen villalanka

Olen ihastunut Tukuwooliin jo aiemminkin, ja siitä tehty paksu lapsen neule on jatkuvassa käytössä. Kun Tukuwool aikaisemmin syksyllä julkaisi uudet sukkalangat, jäin odottamaan että pääsen hiplaamaan niitä livenä. Tukuwool Socks on siis täysin kotimainen sukkalanka kotimaisesta villasta. Se on hieman paksumpaa kuin Tukuwool fingerin, ja itse neuloin sukat nro. 3 puikoilla. Yksi vyyhti sisältää 50g lankaa, ja pitkävartisiin aikuisten sukkiin tarvitaan siis 2 kerää. Itse neuloin sukat ensin itselle, jonka jälkeen laskin lopun langan riittävän vielä lasten sukkiin.

Ja kyllä, niinhän ne riitti, ja me saimme lapsen kanssa mätsäävät sukat! Minä neuloin pyöröpuikoilla kaksi sukkaa yhtä aikaa, mutta nämä voi toki neuloa myös sukkapuikoilla. Tässä siis teillekin ohje ihanan lämpimiin sukkiin, jotka valmistuvat kotimaisesta langasta. Tässä on samalla ensimmäinen ohjeeni varpaasta neulottuna.

Ohje villasukkiin, tiimalasikantapää

Ohje sukkiin varpaasta varteen:

Koot: 24-44

Tarvitaan 1 vyyhti (koot 24-32), 2 vyyhtiä koot 34 ja isommat Tukuwool Socks sukkalankaa

Nro 3 puikot

tiheys 26 silmukkaa = 10cm

karjesta-aloitettu-sukka
samistelusukat

Luo 8 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin, ja toinen kerros oikein. Oikean kerroksen jälkeen jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 8 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Katso ohje esim. täältä. Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä.

Jatka neulomalla kummankin puikon toinen ja toiseksi viimeinen silmukka sekä etureunasta että takareunasta. Eli näin jokaiselle puikolle tulee joka kerros aina 2 silmukkaa lisää.

Sukan pituus varpaasta varteen neulottuna

Sukkapuikoilla neuloessa neulo aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta. Jatka näin, kunnes sinulla on yhteensä:

Koko2426283032343638404244koko
Silmukkamäärä3436404244464852545852silmukkaa
Jalkapohjan pituus ennen kantapäätä12131415161718,520212223cm

Jatka neulomalla ilman lisäyksiä yllä olevan taulukon mukaisesti jalkapohjan mitta. Heti kärjen jälkeen voi tehdä kuvionkin, kuten itse tein.

kuvio-tukuwool-sukka

kuvio-tukuwool
tukuwool_socks

Tiimalasikantapään ohje

Kantapääksi suosittelen tiimalasikantapäätä. Ohje tiimalasikantapäähän on helppo, ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Hyvä video löytyy esim. täältä.

Jokaisen kerroksen alussa silmukat nostetaan nurin neulomatta, ja on tärkeää että silmukkaa nostaessa lanka vedetään hyvin kireälle reikien estämiseksi.  Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle puikolle tulee ns. kaksoissilmukka. Kaksoissilmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana, eikä sitä saa neuloa kahtena silmukkana.

Jaa pohjan silmukat kahteen osaan, siirtäen silmukat yhdelle puikoille, ja tarkasta että aloitat jalkapohjan jommalta kummalta sivulta. Tätä ei tarvitse tehdä erikseen, jos neulot pyöröpuikoilla.

 1. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo muu kerros nurin loppuun.
 2. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 3. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 4. Jatka näitä lyhennettyjä kerroksia näin, kunnes keskellä on jäljellä 1/3 osa koko kantapään silmukoista.
 5. Kantapää näyttää nyt kolmiolta
 6. Neulo yksi kerros kokonaan oikein, eli neulo myös kaksoissilmukat oikein, mutta vain yksi silmukka yhteen kaksoissilmukkaan.

  Pidennetyt kerrokset

  1. (oikea puoli) Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat oikein. Käännä työ.
  2. Tee kaksoissilmukka ja neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat nurin. Käännä työ.
  3. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  4. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ. Jatka näin, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu loppuun. Jatka tämän jälkeen normaalisti varteen.

Neulo seuraavaksi yksi kerros oikein. Neulo sen jälkeen 2o 2n resoria noin 3-5cm, riippuen halutusta sukan korkeudesta. Lisää 4 silmukkaa tasaisesti seuraavalle ensimmäiselle oikealle kerrokselle. Jatka haluttuun varren pituuteen asti, ja neulo vielä yksi kuvio varteen.

Neulo varteen 2 cm korkea 2o 2n resori ennen päättelyä. Päättele silmukat todella löyhästi, jotta sukka ei kiristä pohkeesta. Päättele langat ja viimeistele höyrytyksellä tai silityksellä kostean läpi.

sukkaohje
tiimalasikantapaan-ohje
sukkaohje-tukuwool-sukkiin
lapsen-sukka-tukuwool-ohje

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.