| | | | |

Ovikranssi jämälangoista


img_0266

img_0288

 

Joulu on tunnetusti ovikranssien aikaan. Tänä vuonna käsityöblogeja on villinnyt haaste pyöritellä jämälangoista kransseja, ja samaa päätin kokeilla myös itsekin. Sen sijaan että olisin pyöritellyt minikeriä ja liimannut niitä kranssinkehykseen, päätin pyöritellä lasten kanssa tupsuja ja koota niistä kranssin.

 

Ohje tupsun tekemiseen on helppo. Tarvitset vain joko jokaisesta keittiöstä löytyvän puuhaarukan, tai sitten käsityötarvikeliikkeestä löytävän tupsuntekovehkeen. Näitä viimeisimpiä valmistaa esim. KnitPro ja Prym. Minulta löytyy sekä KnitPro että se puuhaarukka, ja ensimmäistä kertaa päätin opettaa lapsillekin tupsujen teon salat.

 

img_0276

 

img_0277

 

Puuhaarukan kanssa kokojen määritteleminen on helppoa, sillä yleensä kokoja on vain yksi. Ota puuhaarukka toiseen käteen, ja toiseen käteen lankaa. Pyörittele lankaa puuhaarukan ympärille reippaasti, kuitenkin siten että haarukan välit näkyvät langan molemmin puolin.

 

Kun lankaa on reippaasti, ota ylimääräinen kestävä lanka ja pujottele se haarukan välien läpi, siten että saat kiristettyä lankatupon keskeltä tiukasti kiinni. Tee solmu vielä toisellekin puolelle. Leikkaa sen jälkeen haarukan sivuista langat poikki, ja pujottele tupsu pois. Tässä mallissa joudut tekemään pientä loppuviimeistelyä, sillä osa langanpätkistä voi olla hieman pidempiä kuin toiset.

 

img_0285

img_0294

img_0291

 

 

Tupsun tekeminen tupsulaitteella on myös äärimmäisen helppoa. Siinä välineessä on neljä “kättä”, ja laita niistä kaksi aina päällekäin, jolloin saat kaksi uloketta. Pyörittele lankaa reippaasti näiden molempien ympärille, ja käännä ne sen jälkeen kehikon ympärille.

 

Leikkaa saksilla langat poikki “käsien” välistä, pitäen ne molemmat puolet kuitenkin tukevasti kiinni kehikon keskustassa.Tämän jälkeen vedä kestävä lanka kehikon läpi, ja solmi todella tiukasti. Toista tämä, jonka jälkeen voit avata kehikon kokonaan. Tupsu on nyt valmis.

 

Tee niin monta tupsua, että saat omaan oveen sopivan kranssin. Kun kaikki tupsut ovat valmiita, tarvitset vielä neulan ja rautalankaa. Pujota rautalanka neulansilmästä läpi, ja pujottele neula ja rautalanka kaikkien tupsujen läpi 2-3 kertaa. Viimeistele esim. puuhelmellä, ja pyörittele rautalangasta kranssiin vielä koukku. Ripusta oveen!

 

Tällä ohjeella osallistuin myös Ku ite tekee -blogin joulukalenteriin. Käy hakemassa kalenterista muutkin mahtavat itse tehdyt vinkit jouluun!

 

img_0311

img_0318

img_0321

 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *