Varpaasta Varteen Villasukat Lapselle Ohje
| | | |

Pitkät sukat lapselle varpaasta varteen, ohje

Langat saatu Novita

Sain Novitalta joku viikko sitten paketin syksyn uutuuslankoja. Normaalisti en ehkä olisi innostunut paketista niin paljon, mutta juuri sillä hetkellä kaipasin pientä välityötä. Vielä kun samaan syssyyn lapsi toivoi itselleen pitkiä polvisukkia, päätin neuloa ne siis välityönä. Lapseni ovat tottuneet aika ohuisiin sukkiin, joten langaksi valikoitui paketissa olleet Nalle-langat.

Kuten jo aiemmin olen kertonut, neulon sukat mieluiten nykyään varpaasta varteen. Nämäkin sukat on siis neulottu varpaasta varteen, ja kantapäänä käytin ranskalaista kantapäätä. Ja kuten aina, neuloin sukat kaksi yhtä aikaa magic-loop tekniikalla. Tällä kertaa suurin ongelma syntyi lankojen mennessä välillä aika pahastikin keskenään solmuun, joten puolivälissä sukkaa kerin molemmista väreistä itselleni pienemmät kerät lankaa. Eli helpointa oli neuloa neljällä, kuin kahdella kerällä.

Myös saamani uusi Novitan lehti oli inspiroiva, ja kannattaa harkita jos osuu silmään lehtipisteellä.

Novita Syksyn Uutuuslangat
Raitasukat Neulontaohje

Ohje lapsen sukkaan varpaasta varteen, Novita Nalle

Koot 24 (26) 28 (30) 32 (34) 36

Lanka:

 • Väri 1: Novita Nalle 751 – Karviainen (1 kerä)
 • Väri 2: Novita Nalle Taika 835 -Syyskukka (1 kerä)

Puikot: 3 mm pyöröpuikot (60-80 cm), tai sukkapuikot

 • 1 s = silmukka
 • 1 o = neulo oikein
 • 1 n = neulo nurin
 • L1e/t = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.
 • AM = Aseta merkki
 • M = Merkki
 • SM = Siirrä merkki

Ohje lapsen pitkään sukkaan

Luo 9 silmukkaa värillä 1.

Käännä työ ja jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 7 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Video-ohjeet löydät Käsityökekkerit YouTube-kanavalta. Siirrä vielä yksi silmukka alussa luomistasi silmukoista toisella puikolle, jotta sinulla on 8 silmukkaa molemmilla puikoilla. Katso myös video silmukoiden luomiseen!

Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä (tai kerän sisältä tulevasta langasta), mikäli haluat neuloa toisen sukan magic loop tekniikalla kaksi sukkaa yhtä aikaa. Jotta langat eivät myöhemmin mene solmuun, kannattaa näissä sukissa keriä kerä kahdeksi eri keräksi.

1.    Neulo 1 o ja 1Le/t. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo 1Le/t ja 1 o. Neulo sama myös toiselle puikolle (puikoille 3 ja 4).

Sukkapuikoilla neuloessa neulo siis aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu- että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

2.    Neulo seuraava kerros oikein.

Toista kerroksia 1-2, kunnes sinulla on yhteensä 44 (44) 48 (48) 52 (52) 56 silmukkaa puikoilla.

Ota mukaan väri 2, ja neulo oikein raidoittaen joka kerroksella, kunnes jalkapohjan pituus kärjestä mitattuna on 7 (8) 9 (10) 11 (12) 13 cm.

Raitasukat Lapselle Varpaasta Varteen

Sukan levennykset

Sukkaan neulotaan levennyksiä puikolle 1 (sukkapuikoille 1 ja 2) ennen kantapäätä. Neulo levennykset seuraavasti.

 1. Neulo 1Le&t, aseta merkki (AM), neulo oikein kunnes puikolla (sukkapuikolla 2) on jäljellä 1 s. AM, ja neulo 1Le&t.
 2. Neulo kerros oikein.
 3. Neulo 1Le&t, siirrä merkki (SM), neulo oikein kunnes seuraava merkki, SM ja neulo 1Le&t.
 4. Neulo kerros oikein.

Toista kerroksia 3-4, kunnes olet tehnyt levennyksiä 6 (6) 7 (7) 8 (8) 8 kertaa. Huomioithan, että silmukkamerkin molempiin päihin jää siis 1 s enemmän kuin mitä laskukaavassa, sillä siellä oli jo yksi silmukka valmiina.

Kun levennyksiä on tarpeeksi, siirrytään neulomaan lyhennettyjä kerroksia. Jos sinulla on oma tapa neuloa lyhennetyt kerrokset, voit tehdä lyhennykset myös omalla tavallasi. Itse käytän kaksoissilmukoita. Tässä tapauksessa kantapää neulotaan vain värillä 1, joten jätä toinen väri odottamaan.

Varpaasta varteen sukan kantapää

Eli neulo oikein ensimmäisen silmukkamerkin ohi, toiseen silmukkamerkkiin asti. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka puikolle, ja vedä lanka työn taakse niin paljon, että silmukka kiristyy kaksoissilmukaksi. Jatka neulomalla nurin seuraavaan silmukkamerkkiin asti.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka puikolle, ja vedä lanka työn taakse niin paljon, että silmukka kiristyy kaksoissilmukaksi. Neulo oikein seuraavaan kaksoissilmukkaan asti.

Tee kaksoissilmukoita molemmin puolin silmukkamerkkejä, kunnes niitä on saman verran kuin silmukoita silmukkamerkkien toisella puolella.

Olet nyt sukan kantapohjan keskellä. Neulo oikein ja kaksoissilmukat yksöissilmukoina (katso video-ohje) seuraavaan silmukkamerkkiin asti. Poista merkki, ja neulo seuraavat 2 s takareunoistaan oikein yhteen.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurin silmukkamerkkiin asti. Poista merkki ja neulo seuraavat 2 s nurin yhteen.

5. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo oikein, kunnes 1 s ennen edelliseltä kerrokselta jäänyttä ”aukkoa”. Neulo seuraavat 2 s takareunoistaan oikein yhteen.

6. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurin, kunnes 1 s ennen edelliseltä kerrokselta jäänyttä ”aukkoa”. Neulo seuraavat 2 s nurin yhteen.

Toista kohtia 5-6, kunnes olet saanut kavennettua kaikki ylimääräiset silmukat pois, ja sinulla on sama määrä silmukoita kuin mitä oli alussakin.

Katso myös video, jossa kantapään neulominen näkyy kokonaisuudessaan.

Lapsen Varpaasta Varteen Villasukat

Sukan varsi

Neulo 2 cm oikein, raidoittaen joka kerroksella kuten aiemminkin.

Neulo puikolta 1 ensimmäiset 10 (10) 11 (11) 12 (12) 14 silmukkaa ja aseta merkki. Neulo 2 o ja aseta merkki. Neulo kerros loppuun oikein.

7. Neulo oikein ensimmäiseen merkkiin asti. SM, L1e/t. Neulo kunnes 1 s ennen M, L1e/t, SM. Neulo kerros loppuun oikein.

8. Neulo seuraavat 3 kerrosta oikein.

Neulo kohtia 7-8 yhteensä 7 kertaa.

Neulo vartta oikein vielä 10 (12) 14 (16) 18 (20) 22 cm viimeisestä levennyksestä, samalla raidoittaen. Tai voit jatkaa sukkia niin pitkään kuin lankaa riittää. Katkaise värin 2 lanka, ja jatka resoriin värillä 1.

Resori ja päätteleminen

Neulo 1 o, 1 n resoria vielä yhteensä 10 kerrosta.

äättele silmukat siten, ettei se kiristä sukan vartta liikaa.

Voit päätellä myös joustavalla päättelyllä, jotta varsi ei kiristä.

Eli neulo ensin 2 o. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle, ja neulo ne takareunasta oikein yhteen. *Neulo 1 o, ja siirrä molemmat silmukat takaisin vasemmalle puikolle, sekä neulo ne takareunasta oikein yhteen*. Toista *-*, kunnes jäljellä on 1 silmukka.

Katkaise lanka, ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Neulo toinen sukka samoin, jos et neulonut jo kahta sukkaa yhtä aikaa. Päättele langat nurjalle. Kastele sukat viileässä vedessä ja asettele tasolle muotoonsa, sekä annan kuivua. Tai silitä sukat höyrysilitysraudalla kostean harson läpi. Anna kuivua tasolla.

Pitkät Raitasukat Neuleohje

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.