Video Ohje Varpaasta Varteen Kantapää Ohje
| | | |

Varpaasta varteen sukan kantapää

Jo parin vuoden ajan neuletaitoiset ihmiset ovat neuloneet sukkia ns väärin päin. Sukan neulominen varpaasta varteen lisää sukkien neulomisen mielenkiintoa, ja samalla mahdollisuutta opetella uusia taitoja. Kun sukan neuloo varpaasta varteen, saa myös paremmin määriteltyä ja käytettyä langan loppuun asti, sekä samalla sovitettua sukkaa hieman eri näkökulmasta.

Sukan aloittaminen varpaasta varteen

Olen jo aiemmin tehnyt ohjevideon erilaisista aloituksista varpaasta varteen aloitettuun sukkaan. Sukat voi siis neuloa varpaasta varteen joko sukkapuikoilla tai pyöröpuikoilla magic loop-tekniikalla. Kannattaa kokeilla aloituksia oman innostuksen mukaan, ja löytää sieltä itselle se sopivin tekniikka.

Kun aloitus on hallussa, voi siirtyä neulomaan itse sukkaa. Perusajatuksena on yleensä, että kärkilevennyksiä tehdään samassa suhteessa, mitä kärkikavennuksia tehdään ns. normaaliin sukkaan. Eli magic loopilla molemman puikon alussa ja lopussa levennykset, ja seuraava kerros oikein.

Sukkapuikoilla levennykset tehdään taas puikkojen 1 ja 3 alussa, sekä puikkojen 2 ja 4 lopussa. Ja seuraava kerros oikein. Tätä jatketaan, kunnes on haluttu silmukkamäärä.

Erilainen Kantapää Väärinpäin

Varpaasta varteen sukan kantapää

Olen itse tehnyt monenlaisia ohjeita, ja minulta löytyykin jo seuraavat varresta varteen sopivat sukan kantapääohjeet

Tässä ohjeessa kerron, kuinka neulotaan vähän perinteisempi kantapää varpaasta varteen aloitettuun sukkaan. Riippuen minkä kantapään valitsee, tulee se aloittaa hieman eri kohdissa sukkaa. Nämä yllä olevat kantapäät olen mitoittanut sukkiin alla olevan taulukon mukaisesti. Huomioithan kuitenkin, että taulukko on suuntaa antava, eikä se välttämättä toimi sellaiseen kaikille langoille ja jalan eri leveyksille.

Ranskalainen kantapää varpaasta varteen, levennykset

Tässä ohjeessa neulon ranskalaisen kantapään varpaasta varteen neulottuna. Kantapää istuu jalkaan todella hyvin, ja tässä kantapäässä ei tarvitse myöskään poimia erikseen silmukoita. Kantapäähän tulee kyllä lyhennettyjä kerroksia, mutta kun ne kerran opettelee, niin ne sujuu sen jälkeen todella jouhevasti.

Neulo siis sukkaa oikein seuraavan taulukon tai omien mittojen mukaisesti. Voit toki ottaa mallia myös vanhoista sukistasi.

Sukan koko303234363840424446
Sukan kärki – levennysten aloitus cm1011 12131415161718
Varpaasta Varteen Kantapää Levennykset

Kiilalevennykset varpaasta varteen sukassa

Aluksi neulotaan kiilalevennyksiä. Samoja levennyksiä, jotka neulottaisiin varresta alkaen neulottuna siis kiilakavennuksina. Näitä levennyksiä tehdään sukan silmukkamäärän mukaan. Laskukaava levennyksiin on seuraava

(1/4 osa koko sukan silmukoita + 2 silmukkaa) / 2:lla

Eli jos sukassa on ollut alussa 48 silmukkaa. Siitä yhdelle sukkapuikolle jää 12 silmukkaa. Siihen lisätään vielä 2 silmukkaa joka on 14 silmukkaa, ja jaetaan kahdella. Eli lisäyksiä tehdään 7 kertaa. Näin saadaan yhteensä siis 14 silmukkaa.

Levennyksiä voi tehdä monella tapaa. Voit tehdä helpon levennyksen, jossa neulot saman silmukan etu- ja takareunastaan oikein. Tämä sopii kumpaankin päähän puikkoa.

Toinen vaihtoehto on tehdä puikon alkuun oikealle kallistuva lisäys, ja puikon loppuun vasemmalle kallistuva lisäys. Sukkapuikoille siis puikon 1 alkuun ja puikon 2 loppuun.

Tee levennykset näin:

 1. Neulo 1Le&t, AM, neulo oikein kunnes puikolla (sukkapuikolla 2) on jäljellä 1 s. AM, ja neulo 1Le&t.
 2. Neulo kerros oikein.
 3. Neulo 1Le&t, SM, neulo oikein kunnes seuraava M, SM ja neulo 1Le&t.
 4. Neulo kerros oikein.

Toista kerroksia 3-4, kunnes olet tehnyt laskukaavan mukaisen määrän levennyksiä. Huomioithan, että silmukkamerkin molempiin päihin jää siis 1 s enemmän kuin mitä laskukaavassa, sillä siellä oli jo yksi silmukka valmiina.

Kantapään ohje varpaasta varteen

Kun levennyksiä on tarpeeksi, siirrytään neulomaan lyhennettyjä kerroksia. Jos sinulla on oma tapa neuloa lyhennetyt kerrokset, voit tehdä lyhennykset myös omalla tavallasi. Itse käytän kaksoissilmukoita.

Eli neulo oikein ensimmäisen silmukkamerkin ohi, toiseen silmukkamerkkiin asti. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka puikolle, ja vedä lanka työn taakse niin paljon, että silmukka kiristyy kaksoissilmukaksi. Jatka neulomalla nurin seuraavaan silmukkamerkkiin asti.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka puikolle, ja vedä lanka työn taakse niin paljon, että silmukka kiristyy kaksoissilmukaksi. Neulo oikein seuraavaan kaksoissilmukkaan asti.

Tee kaksoissilmukoita molemmin puolin silmukkamerkkejä, kunnes niitä on saman verran kuin silmukoita silmukkamerkkien toisella puolella.

Olet nyt sukan kantapohjan keskellä. Neulo oikein ja kaksoissilmukat yksöissilmukoina (katso video-ohje) seuraavaan silmukkamerkkiin asti. Poista merkki, ja neulo seuraavat 2 s takareunoistaan oikein yhteen.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurin silmukkamerkkiin asti. Poista merkki ja neulo seuraavat 2 s nurin yhteen.

3. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo oikein, kunnes 1 s ennen edelliseltä kerrokselta jäänyttä “aukkoa”. Neulo seuraavat 2 s takareunoistaan oikein yhteen.

4. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurin, kunnes 1 s ennen edelliseltä kerrokselta jäänyttä “aukkoa”. Neulo seuraavat 2 s nurin yhteen.

Toista kohtia 3-4, kunnes olet saanut kavennettua kaikki ylimääräiset silmukat pois, ja sinulla on sama määrä silmukoita kuin mitä oli alussakin.

Video-ohje sukan kantapäähän varpaasta varteen

Kirjoitettuakin ohjetta selkeämpi ohje on toki videon muodossa! Katso video, lue kaavio ja ei kun neulomaan varpaasta varteen!


Varpaasta varteen sukan ohjevinkkejä

Varpaasta Varteen Kantapää Ohje Lyhennetyt Kerrokset
Varpaasta Aloitettu Sukka Kantapää

Similar Posts

5 Comments

 1. Onko tähän eksynyt kirjoitusvirheitä (ranskalainen kantapää -kohdassa), vai onko olemassa myös varresta varteen sukka?

 2. Saisiko tuon levennyksen ohjeen selkokielelle? En ymmärtänyt yhtään niitä kirjainlyhenteitä. Ikinä ennen tehnyt varpaista varteen sukkia ja nyt ensimmäiset työn alla ja olen kahden vaiheilla puranko pois, kun ei mistään löydy kunnon ohjetta aloittelijalle. Video olisi vielä parempi.

 3. Hei, mä tässä pähkäilin pari ilta, ennen kun sain tilaisuuden katsella video loppuun. Ja sitten selvisi….kun sulla sukassa 52 silmukkaa, teet lisäyksiä 12 per sivu.
  Mutta kaava sanoo pulet vähemmän??
  Eli pitäisikö kaava olla: (1/2 osa sukan silmukoita +2 silmukkaa) / 2:lla? Kun muuten tämä ei täsmä mitenkään…

 4. Hei, mä tässä pähkäilin pari iltaa, ennen kun sain tilaisuuden katsella video loppuun. Ja sitten selvisi….kun sulla sukassa 52 silmukkaa, teet lisäyksiä 12? (13?) per sivu.
  Mutta kaava sanoo puolet vähemmän??
  Eli pitäisikö kaava olla: (1/2 osa sukan silmukoita +2 silmukkaa) / 2:lla? Kun muuten tämä ei täsmä mitenkään…
  Tulee liian lyhyt/matala kantalappu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *