Tuftausohje Tuftauskirja
| | |

Tuftauksen aloittaminen, tuftaamisen ABC

Kirja saatu arvostelukappaleena Kustannus Mäkelä, tuftausneula saatu Lankava

Tuftaaminen on ikivanha käsityötekniikka, joka on nyt herännyt henkiin. Tuftaaminen on versio aiemmasta koukkuamistekniikasta, ja joistain syystä se on meilläkin jäänyt paljon ryijytekniikan jalkoihin. Enkä oikein tiedä miksi, sillä tuftaamalla pääsee nopeasti alkuun, ja saa hyvin nopeasti myös valmista aikaan. Oletko jo kokeillut tuftaamista?

Suunnittelin keväällä 2020 Lankavalle kolmen työn tuftaussarjan, josta julkaistiin myös video-ohje. Se keräsi paljon kiitosta, ja samalla minulta toivottiin myös tänne omaan kanavaani ohjeita tuftaamisen aloittamiseen. Tässä artikkelissa käyn siis läpi tuftaamisen perusohjeita, jaan sen Lankavalle tekemäni videon ja kerron myös uudesta tuftauskirjasta.

Tuftausohje Tuftaus Tutuksi
Tuftaustarvikkeet Tuftaus

Tarvikkeet tuftauksen aloittamiseen

Tuftaamista varten tarvitset tärkeimpänä toki tuftausneulan. Niitä löytyy eri kokoisia ja mallisia, mutta toimintatapa on useissa hyvin sama. Neula on hyvin aika iso, tärkeintä on että lanka pääsee juoksemaan neulan sisällä sujuvasti. Yhtä tärkeää siis on langan valinta, jotta lanka ja neula työskentelevät hyvin yhdessä.

Kolmantena on päätettävä kangas. Jos tuftausneula on iso ja lanka paksuhkoa, on vain luontevaa, että myös kangas on harvaan kudottua kangasta. Tiheään kankaaseen sopii siis pieni tuftausneula ja ohut lanka, paksumpaan kankaaseen isompi neula. Kankaan lisäksi tarvitset myös kehikon, johon kangas pingotetaan. Toisin kuin tavallisessa kirjonnassa, tuftattava kangas tulee nimenomaan pingottaa kunnolla kireäksi, tai muuten tuftaaminen ei onnistu.

Tuftaamiseen tarvitaan siis:

 • Tuftausneula
 • Tuftattava lanka, mielellään villalanka
 • Tuftattava kangas
 • Kirjontakehikko tai muu kehikko, johon kankaan saa pingoitettua kireälle
 • Suunnitelma tuftattavasta kuvasta
 • Merkitsemiskynä

Kuinka aloittaa tuftaaminen?

Tuftaamisen aloittamisessa on pari hyvää niksiä, jonka jälkeen itse tuftaaminenkin sujuu helpommin. Riippuen kankaasta ja tuftattavasta alueesta, kannattaa tuftattava kangas huolitella ompelukoneen siksakilla ennen aloitusta. Mikäli kangas on kuitenkin tiivistä, ei huolittelu ole välttämätöntä.

Huolittelun jälkeen jäljennä tuftattava kuvio kankaalle. Jäljennöksen voi tehdä valon avulla, esim pitämällä sekä piirrosta että kangasta ikkunaa vasten tai valopöydällä. Jos tuftaat koko kuvion täyteen, ei merkitsemiskynän laadulla ole niin väliä. Tuftaus peittää siis hyvin kynän jäljet, jos vain tuftaat koko alueen umpeen. Mutta jos aiot jättää kangasta näkyviin, käytä merkitsemisessä kynää, jonka saat pois vedellä tai pyyhkäisemällä.

Katso vielä video tämän artikkelin lopussa, jossa näytän tuftaamisen alusta alkaen.

Kankaan pingottaminen

Tämä kohta on ehkä jopa tärkein kohta tuftaamisessa. Mikäli kangasta ei ole pingotettu tarpeeksi kireälle ja siististi, tulee tuftaaminen olemaan vaikeaa. Eli sen vuoksi suosittelen käyttämään joko kirjontakehikkoa, tai esim puista kehikkoa jonka reunojen yli kangas pingotetaan joko nauloilla tai niiteillä.

Vedä kangas ensin tiukasti pingotettavan alueen yli. Varmista ensin kaikki reunat, ja sen jälkeen vedä vastakkaisilta reunoilta aina saman verran kangasta. Kiinnitä kangas samalla kun pingotat sitä. Mikäli vedät kankaan kirjontakehikkoon, kiristä lopuksi vielä kirjontakehikon ruuvi ruuvimeisselin avulla.

Jos kangas on ohutta, voit pujottaa vielä kehikon reunojen väliin nauhan, jotta kangas pysyy paikoillaan.

Kuinka Aloittaa Tuftaaminen Ohje

Paras lanka tuftaamiseen

Kuten jo aiemmin sanoin, langan valinta riippuu kankaasta ja tuftausneulasta. Kun valitset lankaa, tärkeintä on katsoa että se mahtuu juoksemaan sujuvasti tuftausneulan läpi. Toisaalta liian ohut lanka taas ei välttämättä pysy ison tuftausneulan jättämässä reiässä, joten välillä valinta voi olla todella pienestä kiinni.

Yleisesti langoiksi suositellaan vähäkierteisiä villalankoja, jotka näyttävätkin muhkeilta myös tuftattuna. Itse käytin Lankavalle tekemissäni teoksissa Sandnes Garnin Fritids garnia. Se on 100% villalanka, ja näyttää tuftaustyössä upealta.

Tuftaamisen aloittaminen, parhaat vinkit tuftaamiseen

Riippuen tuftausneulasta, langan pujottaminen neulaan voi olla yllättävän helppoa. Oma neulani on siis saatu aiemman projektin yhteydessä Lankavasta, ja siinä lanka pujotetaan erillisen neulan avulla tuftausneulaan. Mutta tarkasta oman neulasi ohjeet.

Itse tuftaamisessa tärkeintä on neulan suunta. Yleisesti ottaen tuftausneulaa liikutetaan lähellä kankaan pintaa, ja tuftausneulan aukko on aina menosuuntaan päin. Tämä on tärkeää huomioida etenkin kulmissa.

Toinen todella tärkeä seikka on se, että lanka pääsee kulkemaan jouhevasti tuftausneulan sisällä. Siksi on järkevää ottaa lanka joko kerän sisältä, tai vaihtoehtoisesti purkaa kerästä lankaa jonkin verran, ja tuftata vain valmiiksi ilmavalla langalla. Jos lanka nimittäin jää kiinni tuftatessa, ei se jää kiinni kankaan toiselle puolelle, eikä tuftaaminen siten onnistu.

Tuftausjälki on myös erilaista neulan nurjalla ja oikealla puolella. Kummastakin puolesta tulee siistiä, eikä niissä ole mielestäni oikeaa tai väärää puolta.

 • Jos haluat sileää pintaa, niin käytä oikeana puolena sitä puolta jolla tuftaat.
 • Jos haluat nukkaisen pinnan, käytä oikeana puolena ns nurjaa puolta.
 • Voit myös yhdistellä samaan tuftaustyöhön molempia pintoja, jolloin saat elävän struktuurin työhön.

Jos haluat vinkkejä ja valmiiksi piirrettyjä ohjeita tuftaamiseen, niin itse suosittelen uutta Tuftaus tutuksi-kirjaa. Olen myös itse tehnyt kolme erillistä ohjetta Lankavalle, ja ne voi tulostaa maksuttomasti Lankavan sivuilta.

Tuftaus Tutuksi Kirja
Tuftausohje Nurja Puoli

Tuftaustyön viimeistely

Viimeistään lankaa päätellessäsi tulee siis päättää, kummin päin tuftaustyötä tullaan pitämään. Nukkaiselle puolelle riittää, että langanpäät katkaisee nukan pituuden mittaiseksi. Sileän puolen kanssa päättelylanka kannattaakin siis jättää suosiolla nukkaiselle puolelle, jos se vaan on mahdollista.

Olen itsekin ihmetellyt, pysyykö tuftaustyö kasassa ilman sen kummempia niksejä. Mutta kun työn tuftaa täyteen, niin langat ovat sen verran tiiviissä nipussa, ettei langat itsestään karkaa mihinkään. Toki jos teet tuftaustyön paljon käytettävään esineeseen, voi miettiä kannattaako nurjalle puolelle silittää tukikangasta tai levittää ommelten päälle esim puuliimaa. Mutta siis työ pysyy yllättävän hyvin kasassa jo sillä, että se on tuftattu aivan täyteen lankaa.

Video-ohje tuftaamiseen

Kun tein Lankavalle ohjeet kolmeen eri tuftaustyöhön, tein samalla myös videon tuftaamisesta. Tämä video on siis hyvä vinkki kaikille tuftaamisesta kiinnostuneille. Toivottavasti siitä selviää myös tässä artikkelissa kertomani vinkit vähän selvemmässä muodossa.


Toivottavasti näillä vinkeillä sinäkin innostut kokeilemaan tuftaamista. Monilla paikkakunnilla tuftaamista voi harjoitella myös kansalaisopistoissa tai Taito-keskuksissa. Myös minä pidän mielelläni tuftauskursseja tilauksesta.

Iloisia käsityöhetkiä!

Hyviä Tuftausohjeita
Tuftausohjeita Vinkkejä

Similar Posts

6 Comments

 1. Hei voisiko tuftauksella toteuttaa kuvioinnin esim. Pöytäliinaan?

  1. Tuftauksen jälki on aika paksua, joten pöytäliinaan se ei ehkä ole paras idea. Sisustustyynyyn kyllä sopii!

 2. Voiko Nallea tai 7 veljestä käyttää ja mikä paras neula niille langoille?

  1. Tähän paksuun neulaan Nalle voi olla vähän liian ohuutta, mutta 7 veljestä ja Isoveli sopii kyllä hyvin 🙂

 3. Moikka! Kiitos hyvästä videosta!
  Mitä tuo sinulla tässä käytössä oleva pingotuskangas on ja mistähän sellaista löytää? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.