| | | | | | |

Räsymattosukat varpaasta varteen, ohje

 

Omaan kesäperinteeseen kuuluu räsymattosukat. Tämä ihana villitys, jossa kahta valmiiksi raidoitettua lankaa neulotaan vielä uudelleen raidoitettuna. Etukäteen lopputulosta on haasteellista ennustaa, ja mitä luultavimmin sukista tulee vielä hitusen eriparit keskenäänkin. Lisäksi näihin on mitä parhainta upottaa myös niitä valmiiksi raidoitettujen lankojen jämiä!

 

Aiempina kesinä olen neulonut ja kirjoittanut ohjeen sukkiin ns normaaliin tapaan neulottuna. Nyt neuloin sukat varpaasta varteen, eli kärjestä pohkeeseen. Tämä on tyyli johon olen jo hitusen jumittunut, mutta toimii silti loistavasti sukkia neuloessa, niin raidallista kuin vaikka tekstuurillista sukkaakin.

 

Ja jos suoraan sanotaan, niin aloitin nämä sukat vuosi sitten. Joskus tulee mielenkiintoisempia neulottavia jonon ohi, mutta onneksi kyllä ne tauolla olevatkin neuleet yleensä tulee jossain vaiheessa uurastettua loppuun asti. Ja niin kuin olen aiemminkin julistanut, matkan pituudella ei tarvitse kilpailla. Paitsi sukanneulomiskilpailuissa.

Kuten moni on varmasti myös huomannut, olen värien ystävä. Siispä rakastan yllätyssukkia, värikkäitä raitoja ja näiden yhdistelmää. Räsymattosukat onkin oma suosikkini, ja näillä sukilla on hyvä valmistautua kylmiin syksyn iltoihin. Sillä kyllä nekin sieltä nurkan takaa vielä tulee, toivottavasti ainakin. Tämä on myös oiva ohje ihan vain raidallisiin sukkiin, ja sopii toki #asustelokuu teemaankin!

 

OHJE SUKKIIN VARPAASTA VARTEEN:

Koot: 37/38 (39/40) 41/42 (43/44)

TARVITAAN 2 eri väriä raidoittuvaa kirjvaa lankaa, esim. Austermann Step tai regia

Nro 2,5 mm (pyörö)puikot

tiheys 30 silmukkaa = 10cm

1 o = Neulo silmukka oikein

1L = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.

 

Luo 10 silmukkaa. Käännä työ, ja neulo ensimmäinen kerros nurin.

Käännä työ ja neulo toinen kerros oikein. Oikean kerroksen jälkeen jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 10 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Katso ohje alla olevista kuvista. Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus eri kerästä (tai kerän sisältä tulevasta langasta), mikäli haluat neuloa toisen sukan magic loop tekniikalla yhtä aikaa.

 

Neulo 1 o ja 1L. Neulo puikon (sukkapuikoilla neulottuna puikko 1 ja puikko 2) muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo 1L ja 1o. Neulo sama myös toiselle puikollle (puikoille 3 ja 4) .

Sukkapuikoilla neuloessa neulo aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

Ota mukaan myös toinen väri, ja raidoita tasaisesti siten että väri vaihtuu joka kerroksella. Jatka näin, kunnes sinulla on yhteensä 60 (60) 64 (64) silmukkaa puikoilla.

 

Jatka neulomista oikein sileää neulosta koko ajan raidoittaen, kunnes jalkapohjan pituus on 18,5 (20) 21,5 (23) cm.

Kantapääksi suosittelen tiimalasikantapäätä. Ohje tiimalasikantapäähän on helppo, ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Hyvä video löytyy esim. täältä.

Jokaisen kerroksen alussa silmukat nostetaan nurin neulomatta, ja on tärkeää että silmukkaa nostaessa lanka vedetään hyvin kireälle reikien estämiseksi.  Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle puikolle tulee ns. kaksoissilmukka. Kaksoissilmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana, eikä sitä saa neuloa kahtena silmukkana.

Jaa pohjan silmukat kahteen osaan, siirtäen silmukat yhdelle puikoille, ja tarkasta että aloitat jalkapohjan jommalta kummalta sivulta. Tätä ei tarvitse tehdä erikseen, jos neulot pyöröpuikoilla. Huom! Tässä voi joko samalla kohtaa jatkaa raidoittamista, tai sitten jatkaa raidoitusta kantapään jälkeen.

 1. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo muu kerros nurin loppuun.
 2. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 3. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 4. Jatka näitä lyhennettyjä kerroksia näin, kunnes keskellä on jäljellä 1/3 osa koko kantapään silmukoista.
 5. Kantapää näyttää nyt kolmiolta
 6. Neulo yksi kerros kokonaan oikein, eli neulo myös kaksoissilmukat oikein, mutta vain yksi silmukka yhteen kaksoissilmukkaan.

  PIDENNETYT KERROKSET

  1. (oikea puoli) Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat oikein. Käännä työ.
  2. Tee kaksoissilmukka ja neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat nurin. Käännä työ.
  3. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  4Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ. Jatka näin, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu loppuun. Jatka tämän jälkeen normaalisti varteen.

 

Varsi

Jatka raidoittamista kahdella langalla myös koko varren pituus. Neulo seuraavaksi 3 kerrosta oikein.

Neulo sen jälkeen 2 o ja 2 n resoria noin 5-7 cm, riippuen halutusta sukan korkeudesta. Lisää 4 silmukkaa tasaisesti seuraavalle ensimmäiselle oikealle kerrokselle. Jatka haluttuun varren pituuteen asti, vähintään noin 15 (16) 17 (18) cm korkeaksi. Jos sinulla on paksu pohje, kannattaa tehdä lisäyksiä myös matkan varrella. Lisää tällöin 1L heti kerroksen alussa ja myös 1L saman kerroksen lopussa. Toista noin 3 cm välein.

Neulo varteen vielä 3 cm korkea 2 o + 2 n resori ennen päättelyä. Päättele silmukat todella löyhästi, jotta sukka ei kiristä pohkeesta.

Neulo toinen sukka samoin.

Päättele langat ja viimeistele höyrytyksellä tai silityksellä kostean läpi. Ps, Mehukekkereiden Insta Highlightseista löytyy nyt video ja kuvia, mitä hyötyä höyrytyksestä on. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

Similar Posts

4 Comments

 1. Kiitos taas innostavasta kirjoituksesta ja ohjeesta. Olet suosikkini!

  1. Nämä kyllä on piristäviä! Lisäksi langoiksi voi valita vaikka juuri ne rumimmat valmiiksi raidoitetut langat, ja ne yhdistämällä saakin aika kivat sukat 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *