| | | | | |

Junasukat vauvalle kärjestä aloittaen

 

Junasukat ovat perinteiset sukat, joita on neulottu jo vuosia. Ne ovat oikeastaan parhaimmat myös pysymään vauvan jalassa. Alkuperäiset junasukat on neulottu evakkopaossa junassa suoraan villapaidasta puretusta langasta, jonka jälkeen junasukkia on neulottu moneen sukuun ja aina nimenomaan vauvoille.

 

Omat versioni nykyajan junasukista neuloin ystävän tulevalle lapselle. Aloitin kärjestä, ja neuloin molemmat sukat yhtä aikaa. Kulutin näihin miehen piposta jääneet merinovillan jämät, ja neuloin tarkoituksella hieman liian pienillä puikoilla. Näin näistä tuli varmasti lämpimät.

 

 

Tässä junasukka ohjeessa neulotaan pyöröpuikoilla magic loop-tekniikalla, mutta sukat voi neuloa myös sukkapuikoilla.

 

Junasukat vauvalle kärjestä aloittaen

(3-6 kk) 6-12 kk

Merinovillalankaa, jonka tiheys 22s = 10 cm

Esim. Sandnessgarn Merinoull, Drops Merino Extra fine tai Novita Nalle

puikot 3 mm

1L = Lisäys, jossa neulotaan yhdestä silmukasta kaksi silmukkaa. Neulo silmukka edestä oikein, mutta jätä silmukka puikolle. Neulo sama silmukka myös takaa oikein, ja pudota vasemmalta puikolta. Näin sait juuri yhden uuden silmukan.

 

 1. Luo 6 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin, käännä työ ja neulo toinen kerros oikein. Oikean kerroksen jälkeen jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 6 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Katso ohje esim. täältä. Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla.
 2. Jatka neulomalla pyörönä. Neulo 1 oikein ja 1L. Neulo puikolla olevia silmukoita siihen asti, että jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo 1L ja 1o. Neulo toinen puoli samoin.
 3. Jatka näin, kunnes yhdellä puikolla on (16 ) 17 silmukkaa, eli yhteensä (32) 34 silmukkaa.
 4. Neulo kaksi kerrosta oikein.
 5. Neulo ensimmäinen silmukka oikein, sen jälkeen (14) 15 silmukkaa nurin. Neulo loppukerros oikein. Neulo myös seuraava kerros oikein.
 6. Toista kohtaa 5 yhteensä (9) 10 kertaa
 7. Kantapääksi suosittelen tiimalasikantapäätä. Ohje tiimalasikantapäähän on helppo, ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Hyvä video löytyy esim. täältä.Jokaisen kerroksen alussa silmukat nostetaan nurin neulomatta, ja on tärkeää että silmukkaa nostaessa lanka vedetään hyvin kireälle reikien estämiseksi.  Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle puikolle tulee ns. kaksoissilmukka. Kaksoissilmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana, eikä sitä saa neuloa kahtena silmukkana.Aloita kantapohjan neulominen eri puikolle, kuin jolle teit nurjia silmukoita.
  1. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo muu kerros nurin loppuun.
  2. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
  3. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
  4. Jatka näitä lyhennettyjä kerroksia näin, kunnes keskellä on jäljellä 1/3 osa koko kantapään silmukoista. Tässä tapauksessa keskelle jää (6) 5 silmukkaa
  5. Kantapää näyttää nyt kolmiolta
  6. Neulo yksi kerros kokonaan oikein, eli neulo myös kaksoissilmukat oikein, mutta vain yksi silmukka yhteen kaksoissilmukkaan.
 • Pidennetyt kerrokset
  1.  (oikea puoli) Neulo ensimmäisen ja keskimmäisen kolmanneksen silmukat (11) 11 oikein. Käännä työ.
  2.  Tee kaksoissilmukka ja neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat (6) 5 nurin. Käännä työ.
  3. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  4. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  5. Jatka näin, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu loppuun. Jatka tämän jälkeen normaalisti varteen.

 

8. Neulo kerros oikein

9. Neulo 1o ja 1n resoria 10 kerrosta

10. Neulo 3 kerrosta nurin

11. Neulo 3 kerrosta oikein

12. Neulo 3 kerrosta nurin

13. Toista kohdat 8-11

14. Neulo vielä lopuksi 1o ja 1n resoria 10 kerrosta

15. Päättele silmukat todella löyhästi

16. Päättele langat nurjalle ja höyrytä kostean harson läpi

 

Kun sukat neuloo kärjestä aloittaen, voi sukkien pituutta säätää myös langanmenekin mukaan. Minä tein nämä tosiaan jämälangoista, ja jäljelle jäi vain pienen pieni nöttöttönen. Mukavia neulomishetkiä junasukkien parissa!

 

 

Similar Posts

2 Comments

 1. Love this pattern. So beautiful, I hope that maybe one day you can offer an English version. Thank you in advance.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *