Ulkohousujen Paikkaus Ohje
| | | | | | | | |

Ulkohousujen paikkaaminen nopeasti

Yhteistyössä, Vaatelaastari saatu

Näinä vähälumisina talvina lasten ulkohousut kuluvat vähän turhankin nopeasti. Hiekka kuluttaa toppahousuja lumen sijaan, ja ne vähäisetkin lumet on täynnä isoja pieniä kiviä. Valitettavasti uudetkin toppahousut on siis nopeasti polvista kuluneet puhki.

Saman huomasin itsekin. Viime talveksi ostetut housut olivat polvista puhki ja naarmuilla jo joulukuussa, ja olipa niissä pari muutakin reikää.

Toppahousujen ja ulkovaatteiden paikkaaminen on ompelijallekin yllättävän työläs projekti. Kun vaatteessa on monta kerrosta, tulee ensin purkaa myös sisäpuolelta vuoria tai muita kerroksia, jotta pääsee paikan kohdalle. On siis ymmärrettävää, ettei varsinkaan aloittelijat siihen kovin helposti ryhdy, varsinkaan jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Siksi kaikki uudet paikkaustavat ovat hienoja innovaatioita!

Vaatelaastari Ulkovaatteet
Ulkohousujen Paikkaus Toppahousut

Vaatelaastari ulkovaatteeseen?

Ompelijallekin helpot ratkaisut tulevat usein tarpeeseen. Minulle tällainen riman alitus, ja toisaalta arjen pelastus on ollut Vaatelaastarit. Aluksi näihin oli kyllä omat epäilykset, mutta toisaalta niiden toppahousujen purkaminen kauhustutti vielä enemmän.

Siispä testasin mustien housujen kulumiin ja reikiin ulkovaatteisiin sopivia vaatelaastareita. Polvet laastaroin värikkäillä samanlaisilla laastareilla, ja lahkeen repeämän paikkasin heijastavalla laastarilla.

Aikaa paikkaamiseen meni korkeintaan 10 minuuttia. Ei siis aika eikä mikään! Enemmän aikaa minulla meni oikeastaan kuvien ottamiseen kuin itse paikkaamiseen.

Miten paikata Vaatelaastarilla tai muulla tarralla?

Vaatelaastari on siis tekstiililaastari, jossa on vahva tarra ja liima toisella puolella. Laastareita on myös trikoisiin sopivia, kannattaa kurkata siis myös sisävaatteiden korjausvinkkini.

Seuraavaa pesua suositellaan vasta noin kolmen päivän päästä laastarin laittamisesta, joten paikattava vaate kannattaa myös pestä ennen paikkaamista.

Paikattava alue kannattaa puhdistaa ennen paikkaamista. Sen voi jopa silittää, mutta ulkovaatteissa kannattaa siloittaa kädellä oikea kohta. Liimaa sitten laastari oikealle kohdalle, ja paina se kunnolla kangasta vasten. Erillistä liimaa ei siis tarvita.

Tässä voi helpottaa, jos ottaa esim lusikan ja painelee sen avulla laastarin kunnolla kiinni. Meillä nämä on pysyneet noin kuukauden lapsen housuissa todella hyvin. Kuvat paikkaamisesta otin heti, ja kuvat lapsen jalassa vasta pari päivää sitten. Eli eipä huomaa juurikaan yhtään, että housuja olisi edes käytetty tässä välissä.

Toppahousujen Paikkaus
Ulkohousujen Paikkaaminen Heijastinpaikka
Ulkohousujen Paikkaaminen Vaatelaastarilla
Ulkohousujen Paikkaaminen Tarvikkeet

Muut paikkaustarvikkeet

Olin ostanut jo jokunen vuosi sitten Eurokankaasta Prymin paikkauskangasta. Tämäkin on ulkovaatteisiin soveltuvaa, ja sitä voi leikata myös haluttuun muotoon. Ohjeiden mukaan pesua ei taideta suositella, mutta muuten teippipaikka toimii vaatelaastarin tavoin. Tosin värivalikoima on huomattavasti suppeampi.

Itse ostin myös apteekista heijastavaa tarranauhaa. Teippasin sillä lapsen housujen lahkeensuut, mutta käytössä se irtosi jo parin viikon jälkeen. Nyt siis lahkeiden ompeleet repsottavat jälleen, ja on keksittävä niihin uusi paikkaustapa viimeistään ensi syksynä.

Lisäksi ulkovaatteisiin toimii monesti myös ihan käsinompelu. Riippuen siis reiästä, voit aina yrittää korjata sitä myös käsin.


Muut paikkaamis- ja parsimisohjeet

Mikäli paikkaaminen kiinnostaa, lue tästä muutkin paikkaamisohjeeni


Tilaamalla Käsityökekkerit-uutiskirjeen pysyt ajantasassa uusimmista käsityöaiheisista ohjeista ja tarvikkeista. Uutiskirje lähetetään noin 2-3 krt kuukaudessa. Tilaa tästä!

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Toppahousujen Paikkaaminen
Ulkohousujen Paikkaaminen Mustat Housut

Similar Posts

7 Comments

 1. Mä laitoin prymin paikat taaperon haalarin polviin, ja ne lähti ekalla käyttökerralla heti ekalla konttauksella repsottamaan (pyöristetystä) kulmasta. Muut reunat on kyllä pysyny, mutta molemmissa jaloissa sisemmän reunan alanurkka repsottaa ärsyttävästi. Oiskohan vaatelaastari parempi? Ja eikö sitä prymiä voi tosiaan pestä?? En yhtään huomannu kattoa paketista sellasta tekstiä, kun kuitenkin paikka tuli pienen lapsen haalariin!

  1. Meillä on Prymin paikat pysyneet vaihdellen. Osa on ollu vuosikausia hyvin paikallaan, nyt tänä talvena samassa haalarissa ei pysy yhtä hyvin. Tuo irtoava on kyllä isompi kuin aiemmat (pienempi uusi paikka näyttäisi pysyvän), ja käytössä on muuten edelleen sama paikkauspaketti, että liekö niissäkin joku vanhenemisaika. Ainakin noissa Vaatelaastareissa oli parasta ennen, mikä herättikin epäilykseni liiman happanemisesta muissakin paikoissa.

   Ilo kuulla, että Vaatelaastarin ulkopaikat on kestäny käyttöä. Ostin nimittäin juuri paketin niitä, kun esikoisen toppahousuissa on ollut jos jonninmoista liimapaikkaa eikä mikään tunnu pysyvän. Vaatelastareistakin kokeilin sisävaatteisiin tarkoitettuja (ulkovaatteisiin ei ollut tarjolla sillä hetkellä), paikasta lähti kangas, mutta liima jäi. 😂 Pitää kokeilla tätä uutta, kunhan pesun jäljiltä housut kuivuvat.

   1. Hei! Ikävä kuulla kokemuksesi sisävaatteisiin tarkoitetusta Vaatelaastarista. Meillä on tyytyväisyystakuu, joten olethan yhteydessä jos et vielä ole ollut. Vaatteissa on hurja määrä muuttujia kemikaaleineen, kuituineen ja väreineen ja joskus harvoin noin ikävästi voi käydä. Vaatelaastarin ei tule irrota noin. Pieni reunojen rispaantuminen toki kuuluu luonnontuotteen ominaisuuksiin, mutta mikäli irtoaa kokonaan on tekstiilissä luultavimmin jotain liima pehmentävää. Kuulemme mielellään lisää ihan tuotekehitysmielessäkin :-). Terveisin Vaatelaastariäidit, Oikiat Design Oy

  2. Kiitos kokemuksistasi! No nyt kaivamalla löysin tiedon (tai katsoin liian huolimattomasti ensin), niin Prymin paikan voi pestä 30 asteessa. Senkin pitäisi siis pitää jonkin verran vettä. Vaatelaastarin pesusuositus on muistaakseni 40 astetta.

 2. Prymin paikoilla olen paikannut ulkohousut. Hyvin on onnistunut. Kestäneet pesuakin. Ja heijastava paikka on antanut lisä näkyvyyttäkin. On kyllä ekaluokkalaisen toppahousut olleet kovalla kulutuksella. Uutena ostetut reimatec housut on se näköiset kun ne olis olleet useammalla jannulla. Ehkäpä nuo kestää vielä kevääseen.
  Suosittelen muuten vahvistamaan pehmenneet/ kuluneet polvet jo ennen kuin reikiä tulee…
  Vaatelaastaria voisikin kokeilla joskus, paikka materiaali pääsi loppumaan…

  1. Heijastava paikka on kyllä aina kätevä, sillä usein housuissa on aina vähän liian vähän heijastavaa pintaa. Ja kyllä, nämä paikat toimii parhaiten silloin, kun reikä ei ole vielä mennyt läpi. Ja kestävyys aivan varmasti riippuu myös kuluttajasta, toiset lapset vain löytävät kaikki parhaat leikit soran keskeltä 😀

 3. Pitäähän lasten saada leikkiä ja touhuta. 😀 Sählyä ovat pelanneet välitunnilla ja poika tykkää olla maalissa, polvillaan maassa. Mutta nyt on uutta paikkamateriaalia hankittu. Oli prymillä tummaa heijastavaa paikkaa. Vaatelaastaria ei löytynyt. Toivon vaan, että poikaa ei tarvise paikata, kun koheltaa menemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *